Bunların eşitlikten anladıkları yok

  • DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, dün halk buluşmasını ilk durağı Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde kentin dört tarafının askeri karakol ve kalekollarla kuşatıldığına dikkat çekti. Bakırhan, bu düşmanlıktan vazgeçilmesini istedi.
  • Bakırhan, "Kürtler bin yıllardır Kato Dağı gibi dik ve onurlu bir şekilde burada yaşamını sürdürüyor. Kürtler ana dilini konuşsun, iradesine kayyum atanmasın, eşit yurttaş olsun istiyoruz. Bunların eşitlikten anladıkları yok" dedi.
  • Bazarcıx ve Digor’da alkış, kayyumun zihniyeti ve tahribatına işaret eden DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, kayyumları göndereceklerini belirterek, “Kentimizi demokratik, şeffaf bir şekilde yeniden inşa edeceğiz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın önceki gün iki koldan başlattıkları halk buluşmaları devam ediyor. Hatimoğulları, dün önce Bazarcıx (Dağpınar) ve Digor’da partisinin seçim bürolarını açtı. İlk olarak Bazarcix beldesine gelen Hatimoğulları, belde girişinde karşılandı. Şarkı ve zafer işaretleri eşliğinde büro açılışının yaptığı alana ulaşan Hatimoğulları’nı burada kadınlar alkış, zılgıt ve zafer işaretleriyle selamladı.

 

 

Kararları beraber alacağız

Burada konuşan Hatimoğulları, “Siz değerli halkımızla birlikte yöneteceğiz. Açık, şeffaf olacak belediye meclislerimiz. Herkes belediye meclisimize gelecek ve toplantımızı izleyecek. Meclisimiz halkımız ile birlikte kararlar alacak. DEM Parti kadınların, gençlerin umududur. DEM Parti ‘Jin jiyan azadî’ diyenlerin partisidir. Çalmadık kapı, girmedik ev, sıkmadık el bırakmayacağız. Bize bugüne kadar oy vermemiş evlere, ailelere özellikle gideceğiz. Neden Kürt halkı kendine sahip çıkmalıdır, neden başka partiye oy vermemelidir, neden Kürt halkı AKP’ye oy vermemelidir; bunları tek tek anlatmalıyız. Bizi katledenlere neden oy vermeyeceğimizi anlatmalıyız” dedi.

Belde halkı, Hatimoğulları ve partililere belde girişine kadar eşlik etti ve zafer işaretleriyle uğurladı.

 

 

Hepsini yeniden açacağız

Hatimoğulları, daha sonra Digor’a geçti. Burada da ilçe girişinde karşılanan Hatimoğulları, halk buluşmasına katıldı. Hatimoğulları, Digor Katliamı'nı hatırlattı ve bir daha böylesi bir katliama geçit vermeyeceklerini söyledi. Hatimoğulları, “Yılmadık, yılmayacağız. Unutmadık, unutmayacağız” diyerek, konuşmasına şöyle devam etti: "Darbeci zihniyetle belediyelerimizi gasp edenlerin yaptığı ilk şey, Kürtçe tabelaları sökmek oldu. İki dili hizmeti ortadan kaldırmak oldu. Ehmedê Xanî’nin ismini tabelalardan, sokaklardan kaldırdılar. Onlara geçit verecek miyiz? Bunlar kadın düşmanı. Eşbaşkanlık ve eş temsilliyet sistemimize karşı düşmanca yürüttükleri siyaset ile kayyım gediği ilk günde bütün belediyelerimizde kadın müdürlüklerimizi, daire başkanlıklarını kapattı. Kapatmayanlara ise erkek atadı. Bunlara geçit verecek miyiz? Hayır. 31 Mart’ta Allah’ın izni ve siz değerleri halkımızın çalışmalarıyla belediyelerimizi alacağız. Digor’u susuz, kaldırımsız, yolsuz, altyapısız bırakan zihniyete dur diyeceğiz. Kenti berabere inşa edeceğiz. Kurdistan’ın birçok yerinde kapattıkları kadın kurumlarımızı yeniden açacağız. Belediye Meclis toplantılarımız halka açık alacak. Halk gelecek kendi kendini yönetecek. Bizler şu sözü veriyoruz; Kürt'e yaşam hakkı tanımayan, yok sayan, halkları ve inançları yok sayanları biz de 31 Mart seçimlerde yok sayacağız. DEM Parti gelecek, devran dönecek. Kendimizi de kentimizi de demokratik, şeffaf bir şekilde yeniden inşa edeceğiz. Kayyumcu anlayışlara, seçimlere hile hurda karıştıran bu iktidarcı anlayışlara hep birlikte dur diyeceğiz.”

Hatimoğulları konuşmasının ardından Qağızman’a geçti.

 

 

JİTEM ittifakı kurmuşlar

Qaqızman’daki buluşma yerine konvoy halinde gelen Hatimoğulları ve partililer, ilçe meydanında davul ve zurnayla karşıladı. Hatimoğulları, “Oldukça karanlık bir dönemden geçiyoruz. Kars, Ardahan ve Iğdır’a sınırlarımızın dışımızdaymış gibi davranılıyor. Saray ve şürekâsı yerel seçimlerde başarı elde etmek için JİTEM ittifakını kurmuşlar. JİTEM ittifakına karşı halkın ittifakını kuruyoruz” dedi.

Qaqızman’da seçimleri açık bir farkla kazanacaklarını vurgulayan Hatimoğulları, şunları dile getirdi: “DEM Parti onurun, demokrasinin ve Kürt halkının partisidir. Bütün ezilenlerin, kadınların, gençlerin partisidir. Kürtçeyi ve Kürt halkının onurlu mücadelesini savunan bir parti olarak çok dilli bir hizmetle karşınızda olacağız. Her il ve ilçenin yanı sıra belde ve köylerin sorunlarını çözmek için halk meclislerini kuracağız ve çözüm bulacağız. Bölgeye içme suyu bile verilmiyor. Bunu bize fazla görüyorlar. Hayvancılığa büyük bir darbe vurdular. Bizler kendi üretimimiz olan buğdayı, pirinci dışardan getiriyoruz. Kars’ta hayvancılık var. Bu iktidar angusları dışardan ihraç ediyor. Geldiğimiz gibi hayvancılığı teşvik edeceğiz. Hayvansal üretimin artması için kooperatifler kuracağız. Bunu yapmak zor değil, irade işidir. Bunu birlikte yapacağız arkadaşlar.”  

Hatimoğulları, beraberindeki vekil, belediye eşbaşkan adayları ve partililer ile birlikte büro açılışı yaptı. Bu sırada yurttaşlar da ilçe meydanında halaya durdu.

 

 

Kürtleri tanımayanlara cevap

DEM Parti Eşaşkanı Tuncer Bakırhan ise halk buluşmasına Şirnex ile devam etti. Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesine geçen Bakırhan ve beraberindekiler, partililer tarafından Bermal köyünde karşıladı. Bakırhan, karşılaşma selamlaşmasının ardından ilçeye doğru konvoy eşliğinde hareket etti. Konvoy boyunca yurttaşlar zafer işaretiyle tezahüratta bulundu. Elkê ilçe merkezinde yoğun ilgiyle karşılanan Bakırhan, Elkê’nin Botan’ın kalbi olduğunu hatırlattı. Bakırhan, “31 Mart’ta burada, Kürtleri tanımayan sisteme cevap vereceğiz. 31 Mart’ta bu kayyumları, bu zalimleri inşallah yollayacağız” dedi.

 

 

İlçe askeri kuşatmada

Bakırhan, şöyle devam etti: “Buraya gelmeden önce bişey dikkatimi çekti. Sanki küçücük bir ilçemiz işgal edilmiş gibi. Her taraf karakol, kalekol, arama noktası. Böylesi vicdanlı, barış, özgürlük isteyen halkımızın yaşadığı bir ilçenin işgal edilmiş gibi karakolarla çevrili olmasını da bir kez daha kınıyorum. Buradan da hükümete bir çağrı yapmak istiyorum; Kürtleri bu karakol, kalekol, bu baskıcı politikalarla durduramazsın. Türkiye’nin ekonomisini, geleceğini bunlara harcayacağınıza emekçilere, yoksullara, Kürt’ün anadilini konuşmasına, eşit yurttaş olmasına harcayın. Malazgirt’te kapıları açarak Türklerin Anadolu’ya girmesini sağlayan Kürtler değil mi? Peki, nedir bu Beytüşşebap’ın hali. Bu düşman yaklaşımı doğru değildir. Kürtler bin yıllardır Kato Dağı’na komşu, onun gibi dik ve onurlu bir şekilde bu coğrafyada yaşamını sürdürüyor. Kürt kime ne yapmış, burada ne arıyorlar. Biz barış istiyoruz, biz Kürtler ana dilini konuşsun, Kürt halkının iradesine kayyum atanmasın, Kürtler eşit yurttaş olsun istiyoruz. Bunların eşitlikten anladıkları yok. Bunların başı seccadede ama akılları hilededir.”

 

 

Böyle seçim olmaz

Kaçak seçmen taşınarak Kürt illerinde Kürt halkının iradesine kayyumlar atanmasının istendiğini ifade eden Bakırhan, şunları söyledi: “Burası çok küçük bir yer. Herkes birbirini çok iyi tanır. Edirne’den, Aksaray’dan, Beytüşşebap’ın yerini 3 saat harita bulamayacak askere, polise oy kullandırtıp bu halkın iradesini gasp edeceksin, bunun adına da seçim diyeceksin. Böyle seçim, böyle demokrasi olmaz. Zor, zulüm, baskı, kayyum yetmedi şimdi de kaçak, hırsız seçmen taşıyarak irademizi gasp etmeye çalışıyorlar. Her haram seçmene karşı iki helal seçmen kazanmak bizim boynumuzun borcudur. Camide, sokakta, her hanede lütfen burada yaşayanları ikna edin. Kurtlarla, hırsızlarla yapılan ittifak olsa olsa Kurt ittifakı olur, Elkê ittifakı olmaz. Elkê ittifakı; kadını, genci melesi, seydası buradadır. Bu gördüğünüz dağları ne İskender, ne Persler geçti, hırsızlar asla geçemez. Bu onurlu halk zalime dün de geçit vermedi, bugün de vermeyecek."

Konuşmanın ardından heyet, seçim irtibat bürosunun açılışı gerçekleştirildi. Büro açılışının ardından heyet, Qilebana doğru hareket etti. QERS/ŞİRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.