Candemir Ailesi yanıt arıyor

Mehmet Candemir

Mehmet Candemir

  •  Giresun Espiye L Tipi Cezaevi'nde “kalp krizi” sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilen Kürt siyasetçi Mehmet Candemir’in kardeşi Ahmet Candemir, kuşku ve yanıt bekleyen soruların olduğunu söyledi. 

MASİS HESKİF/BATMAN 

Mehmet Candemir’in kardeşi Ahmet Candemir, taziye biter bitmez yaşamını yitirmesiyle ilgili kuşkuların aydınlatılması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

Bir dönem Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanlığı ve Parti Meclisi üyeliği yapan Mehmet Candemir'in, 15 Ağustos’ta tutuklu bulunduğu Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde "kalp krizi" sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. Cenazesi, 16 Ağustos’ta Batman’a getirilen Candemir’i binlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Gazetemize konuşan kardeşi Ahmet Candemir, en son Temmuz'da açık görüşte buluştuklarını belirterek, “Son görüştüğümüzde çok zayıfladığını fark ettik. Şartların kötü, yemeklerin yetersiz olduğunu söyledi. Ağabeyimin sadece gizli tansiyon rahatsızlığı vardı” dedi. 

Bir hafta önce kalp krizi

Telefon görüşme günü ağabeyinin aramadığını söyleyen Candemir, şöyle devam etti: "En son 9 Ağustos Salı günü arayacaktı ama aramadı, ben de kuşkulandım. Aradan üç gün geçtikten sonra, Cuma günü beni aradı. Bana ‘Evde misin, müsait misin’ diye sordu ben de dükkanda olduğumu söyleyince ‘Eve git 19.30-20.00 arasında seni arayacağım, çocuklarla da konuşmak istiyorum. Kriz geçirmişim, durumum iyi, eve geçtiğinde konuşuruz’ dedi. 19.30 gibi evdeydik, aradı, telefonun hoparlörünü açtım ve yaşadıklarını anlattı: ‘Elim uyuşuyordu, terleme vardı. O terlemeden dolayı arkadaşlar idareyi aradı. İdare geldi beni hastaneye kaldırdılar, damarımın yüzde 95’inin kapalı olduğunu söylediler ve anjiyo yaptılar. Şu an iyiyim’ dedi. Pazartesi bana telefon geldi ‘Başınız sağ olsun, Mehmet yaşamını yitirdi’ dediler.” 

Belki de damarları açılmadı

Ağabeyinin ölümünün şüpheli olduğuna dikkat çeken kardeş Candemir, “Elimizde hastane raporları yok. Gerçekten damarının açılıp açılmadığını da bilmiyoruz. Adalet Bakanlığına şikayette bulunacağız. İlk kalp krizi geçirdiğinde, cezaevi bizi arayıp haber vermedi. Anjiyo olduktan sonra üç gün hastanede kalıyor. Üç gün boyunca bizi hiç aramadılar. Kendisi anjiyodan çıktıktan sonra bizi arıyor, bilgilendiriyor. Refakatçisi de yok. Belki de yanlış ilaçla tedavi edildi, belki damarları açılmadı, bilmiyoruz. Kuşkuluyuz” dedi.

Dosya Yargıtay'daydı!

Ağabeyinin Batman’da hem siyasette hem de kültür sanat çalışmalarında yer aldığını ve sorumluluk üstlendiğini söyleyen kardeş Candemir, Kürt siyasetinde sevilen bir kişilik olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti: "Ağabeyimin hem dışarıda hem de tutuklu kaldığı cezaevlerinde arkadaşlarıyla ilişkileri çok güçlüydü. Barışçıl ve demokrasiden yana olan, kendisini her şeyden çok partisine, halkına adayan bir kişilikti. Cezaevinden çıkınca halk için çalışmalara dahil oluyor ve yeniden tutuklanıyordu. En son Patnos’ta arkadaşını ziyaret etmeye giderken itirafçı bir gizli tanık ifadesiyle Batman’daki bir soruşturmadan alındı ve bırakılmadı. Son davada verilen cezayı istinaf onaylamıştı ve dosya Yargıtay’a gönderilmişti. Oradan sonuç gelmeden abimin cenazesi geldi. Kafamızda bir sürü şüphe oluştu. Taziye biter bitmez olayın aydınlatılması için girişimlerimiz olacak.”

 

23 yılını tutsak olarak geçirdi

Mehmet Candemir

İlk olarak 1987'de tutsak edilen Mehmet Candemir, 2002'de serbest bırakıldı. Daha sonra Batman’da siyasi ve kültürel çalışmalara aktif yer aldı. 'KCK operasyonları' kapsamında tekrardan tutsak edilen Candemir, serbest bırakıldıktan sonra siyasi çalışmalarını sürdürdü. Son olarak 21 Eylül 2016'da Patnos’ta gözaltına alınan Candemir, "7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde ikna komisyonlarında" yer aldığı gerekçesiyle "Örgüt üyeliği” ve “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı. 2016’dan bu yana tutuklu olan Mehmet Candemir’e, 17 Ocak 2021'de 17 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Evli ve dört çocuk babası olan Candemir, 60 yıllık hayatının 23 yılını tutsak olarak geçirdi. Candemir, 2014 ve 2016 yılları arasında DBP Batman İl Eşbaşkanlığı yaptı. DBP’nin gerçekleştirdiği 4. Olağan Kongresi’nde ise Parti Meclisi üyeliğinde yer aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.