Çarşema Sor birliğimize vesile olsun

Yurt Dışı Haberleri —

Herford'da Çarsema Serê Nîsanê bayramı kutlandı

Herford'da Çarsema Serê Nîsanê bayramı kutlandı

  • Almanya’nın Herford kentinde Êzîdî toplumu Çarşema Sor (Çarsema Serê Nîsanê) bayramını kutladı. Dünya’nın kurulduğu gün olarak kutlanan bayramda Qewller okundu, yeni başlangıçlar için umutlar dile getirildi.

ARAT ARARAT/HERFORD

Doğanın canlanışının ve yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan bu yılki Çarşema Serê Nîsanê bayramında da yumurtalar boyandı, tatlılar yapıldı, bir gün öncesinde mumlar yakılarak dilekler tutuldu, duaların edildi. Êzîdî toplumunun birlikte yaşadığı Herford’da yapılan kutlamada Qewl okundu, tüm insalığın iyiliği için dualar edildi. 
Sîwana Meclîsa Jinên Êzîdî (SMJÊ), Herford Belediyesi Yabancılar Meclisi’nde grubu bulunan Kürdisches Bündniş tarafından organize edilen kutlama Eventcenter Elegance’de yapıldı. Bayram gününe has kıyafetlerin giyildiği kutlamada SMJÊ ve Kürdisches Bündnis’in selamlamasından sonra Şex Usif’ın Qewl okuması ile devam etti. Şex Usiv okuduğu Qewl’de Êzîdîlerin kendi bireysel çıkarlarından çok toplumsal çıkarlarını koruyarak, mücadele etmeleri gerektiğini belirterek birlik mesajı verdi.

Barış temennisi 
Etkinlikte konuşan Emmaus Kilisesi Rahibi Berdhold Keunecke salondaki masalarda bulunan renkli yumurtaların kendisini şaşırttığını söyleyerek “Kısa süre önce Paskalya bayramımızı kutladık. Çarşema Sor ile arasında nasıl bir ilişki var?” Hayretini dile getirdi. Türkiye ve Rojava’da devam eden savaşa değinen Keunecke, barış içinde yaşamasını öğrenmeliyiz” dedi.
Entegrasyon Koordinasyon Ofisi’nden Fiebig ise, Herford’un çok kültürlü bir şehir olduğunu belirterek, “Birlikte yaşamayı güçlendirmeliyiz” diye konuştu. 
Irkçılık karşıtı bir kurum olan NRWelttoffen Herford Temsilcisi Anna Cristin Kleinert ise Êzîdî toplumunu desteklediklerini belirtti.

Çarşema Sor Almanca anlatıldı 
Konuşmaların ardından Aslan Kızılhan Çarşema Sor bayramının mitolojik hikayesini anlatan Almanca bir sunum yaptı. Programın ardından evlerden getirilen yiyeceklerin sunulması ve yumurta tokuşturması sonrası Hozan İbrahim Ferec’in seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar sonrası kutlama sona erdi.

Aynı heyecan yok
Bayrama ulusal kıyafetleri ile gelen SMJÊ temsilcisi Sosin Kartal, “Bugün bahar başlıyor, her şey toprakla birlikte doğuyor, çiçekler açıyor. Nisan diğer aylardan çok anlamlıdır benim için. Kendi topraklarımızda bayramınızı kutluyorken, daha keyifli geçiyordu. Avrupa’da aynı duyguları yaşayamıyoruz” dedi.

Birlik olmalıyız
Giydiği ulusal kıyafeti ile dini motifleri ile dikkatleri çeken Pîr Ahmed’e bayrama ilişkin duygularını soruyoruz. Almanya’ya 4 yıl önce gelen Êzîdî Pîr Ahmed, “Çarşema Sor günü bizim için çok mukaddestir, yeni yılın başlangıcıdır.  Ben bu günde dualarımı Êzîdî toplumunun kölelikten kurtulması için yapıyorum. Çok fermanlardan geçtik. Artık bu fermanlar dursun. Bu bayramlarımız birliğimize vesile olsun” diyerek birlik olma çağrısı yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.