Cejna Newrozê raflarda

Kültür/Sanat Haberleri —

Cejna Newrozê, okullarda ders materyali olarak da kullanılabilecek.

Cejna Newrozê, okullarda ders materyali olarak da kullanılabilecek.

  • Almanca ve Kürtçe dillerinde hazırlanan, aynı zamanda Almanya’nın NRW eyaletinde ders materyali olarak da kullanılabilecek "Cejna Newrozê" kitabı raflardaki yerini aldı.

MURAT MANG/HERFORD

Eğitim ve Bilim Sendikası (Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft-GEW NRW) kurumunda yıllardır çalışma yürüten eğitimci Hasan Taşkale'nin "Cejna Newrozê- Pirtuka xwendin û xebatê" (Newroz Bayramı-Okuma ve Alıştırma Kitabı) isimli kitabı okuyucu ile buluştu. Free Pen Verlag Yayınevi tarafından Almanca ve Kürtçe olarak basılan kitap Almanya’nın Nordrhein Westfallen (NRW) eyaleti müfredatına uygun hazırlandı. Kitap, okullarda ders materyali olarak da kullanılabilecek.

Öneri Alman gençlerden

"Cejna Newrozê" kitabı için çalışmalara 2014 yılında başladıklarını belirten Taşkale, "Bu projeye Alman çevrelerinden gelen eleştiri ve öneriler doğrultusunda başladık" dedi. Alman üniversite öğrencilerinin merkezi Bonn kentinde bulunan Navend Zentrum für Kurdische Studien e.V.'de gerçekleştirilen bir sohbet esnasında "Newroz hakkında yeterince materyal yok. Neden böyle bir çalışma yapmıyorsunuz?" sorusu üzerine böyle bir çalışma başlattıklarını belirten Taşkale, "Ben öneriyi Kürdistan Öğretmenler Birliği’nin (YMK) bir seminerinde gündeme getirdim. Uzun ve yorucu bir zaman sonrası Kürdistanlı öğretmenlerimizden gelen dayanışma yazıları ile kitabı ortaya çıkardık" dedi.

Almanca ve Kürtçe

Almanca ve Kürtçe dillerinde yazılan ve 52 sayfadan oluşan kitabın özellikle Nordrhein Westfallen Eyaletindeki öğretmenlerin kullanabileceği ders materyali olarak hazırlandığının altını çizen Taşkale, şunları söyledi: "Öğretmenler okullarda bu kitabı ders materyalı olarak kullanabilir. Almanya’nın NRW eyaletinin müfredatına göre ilkokuldan orta dereceli okullarda (1.sınıftan 10. sınıfa kadar) eğitim gören öğrenciler için hazırlandı. Kitap Almanca ve Kürtçenin Kurmancî lehçesinde hazırlandı. Bir kaç Dimilkî metin de var."

Zengin bir içeriğe sahip

Kitabın zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirten Taşkale şu ayrıntıları da paylaştı: "2014 yılında başlayıp 2021 yılına kadar süren bir çalışma. YMK üyesi dört parçadan öğretmenlerin bizzat Newroz üzerine gönderdikleri yazılar kitap içinde yer alıyor. Kitaptaki resimler yeniden çizildi. Newroz üzerine edebiyat, müzik, şiir, hikaye, Newroz kutlaması için yazılan tebrik kartları örneği, bulmacalar, öğrenciler için ödevler var. Yine Cîgerxwîn, Melayê Cizîrî, Ehmedê Xanî, Celadet Bedirxanlardan alıntılar var."

Emeği geçenlere teşekkür

Kitabın Almanya’da Newroz’a ilişkin ilk eğitim materyali olduğunu söyleyen Taşkale, "Kitapta Newroz’u anlatacak yeterince bilgi var. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı bu eseri çıkaramazdık. Elimizden geleni yaptık. Eksikler mutlaka olacaktır. Gelen eleştiri ve öneriler doğrultusunda daha iyisini yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Kitabı temin etmek isteyenler için iletişim bilgileri:

Free Pen Verlag

www.freepenverlag.de

ISBN 978-3-945177-90-7

E- Mail: info(et)freepenverlag.de

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.