Cenaze talebine tehditle yanıt

Menice Yeni

Menice Yeni

  • Menice Yeni, Eylül 2021'de şehit düşen HPG'li oğlunun cenazesi için aradığı savcılık tarafından "Niye rahatsız ediyorsunuz, sizi şikayet edeceğiz" şeklinde tehdit edildi.

Amed'in Dicle ilçesine bağlı Pirêjman (Kurşunlu) Mahallesi'nin kırsalında Eylül 2021'de çıkan çatışmada şehit düşen HPG'li Zindan Yeni'nin cenazesi, halen ailesine teslim edilmedi. Yeni Ailesi, 9 Kasım 2021'de kendilerine haber verilmesi üzerine cenazeyi almak için Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Aile, buradan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yönlendirildi. Çocuklarından geriye sadece parmaklarının kaldığını öğrenen aile, "ölüm sebebi belli değil" gerekçesiyle çocuklarından geriye kalan uzuvları alamadı. Aile, 5 ayı aşkındır Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) bekletilen cenazelerini istiyor. 

Üç defa savcılığa gitti

Anne Menice Yeni, çocuğunun cenazesini almak için üç kere savcılığa gittiğini ve ilk gidişlerinde kan örneklerinin "parmak izi var" gerekçesiyle alınmadığını aktardı. İkinci gidişlerinde “ölüm nedeni belli olmadığı” gerekçesiyle cenazenin İstanbul ATK’ye gönderildiğinin kendilerine iletildiğini ifade eden anne Yeni, şöyle devam etti: "Cenazenin akıbetini sormak için İstanbul’a gittik. Ancak bize herhangi bir bilgi verilmedi. Bunun üzerine savcılığa gittik. Bir hafta içinde cevap verileceğini, cevap verilmezse arama yapmamızı istediler. Sonraki hafta aradık ve herhangi bir gelişme olmadığı aktarıldı. Ancak 3. hafta aradığımızda ‘Niye bu kadar bizi rahatsız ediyorsunuz, artık sizleri şikayet edeceğiz’ diyerek bizi tehdit ettiler. Cenazesi parçalanmış. Çocuğumun cenazesi teslim edilene kadar onları rahatsız etmeye devam edeceğim." 

'Terbiye etmek' istiyorlar

Yeni, aylar geçmesine rağmen cenazelerinin kendilerine verilmemesine dair, "Çocuklarımızın kemiklerinden bile korktukları için verilmiyor. Yaşamını yitiren çocuklarımızın cenazelerini vermeyerek aslında Kürt halkını terbiye etmek istiyorlar. İslam inancında bir cenaze olduğunda en kısa sürede defnedilmesi gerekiyor. Yıllarca verilmeyen cenazelerimiz var. Adeta morglarda çürütülüyor" diye konuştu. 

Hiçbir cenaze sahipsiz değil

Yeni, kimsesiz mezarlıklarında defnedilen cenazelere işaret ederek, şunları söyledi: "Hiçbir cenaze sahipsiz değildir. Bu yapılanlar zülümdür. Her ne olursa olsun bu yaklaşımlarla irademizi kıramazsınız. Çocuklarımıza söz verdik ve onların mücadelelerinin takipçisi olacağız. Onlarla gurur duyuyoruz."  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.