Cibaliye yine vuruldu

Dünya Haberleri —

Cibaliye Mületci Kampı Gazze / Foto: AFP

Cibaliye Mületci Kampı Gazze / Foto: AFP

  • Gazze savaşı birinci ayına yaklaşırken ölü sayısı 10 bin 213’ü yaralıların sayısı ise 20 binin çok üzerinde rakamlara ulaştı.

Gazze Sağlık Bakanlığının açıkladığı son verilere göre, yalnızca Gazze’de İsrail bombardımanı ve çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 805 oldu. Bakanlık öldürülenlerin 3 bin 648’inin çocuk olduğunu kaydetti. 24 binden fazla yaralı var. 
İsrail Cibaliye mülteci kampını bombalamaya devam ediyor gece gerçekleşen hava saldırıları ardından en az 196 kişinin yaşamını yitirdiği gelen bilgiler arasında. İsrail ordusunun hava ve karadan bombaladığı kampa dair açıklama yapan AB saldırıyı kınadığını, BM yetkilileri de acil ateşkes çağrısını yenilemişti. sHamas, Salı günü yaptığı açıklamada saldırıda öldürülenler arasında 7 rehinenin de bulunduğunu, bunlardan üçünün yabancı vatandaşlığa sahip rehineler olduğunu savundu. 

Borrell: Beni dehşete düşürdü
Uluslararası toplumun ikircikli tavrı savaşın sürmesini ve can kayıplarını artırırken mülteci kampına saldırıya tepkiler de sürüyor. İsrail’in saldırısına bir tepki de Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kampta çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı dehşete düştüğünü ifade ederek tarafları uluslararası savaş hukukuna riayet etmeye çağırdı.
Borrell, "Sivillerin güvenliği ve korunması sadece ahlaki değil, aynı zamanda yasal bir yükümlülüktür" ifadelerini kullandı. 

İki saldırıda 196 ölüm
Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’ndan bugün daha fazla insanın çıkması beklenirken, Hamas İsrail’in Cebaliye mülteci kampına iki gün üst üste yaptığı saldırılarda en az 196 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 
Refah Sınır Kapısı’ndan dün, İsrail, Mısır ve Hamas arasında varılan anlaşma çerçevesinde yabancı pasaport sahibi ve ağır yaralı 300’den fazla kişi çıktı. Tahliye edilenler arasında Avustralya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Endonezya, İtalya, Japonya, Ürdün, Birleşik Krallık ve ABD pasaportu sahipleri bulunuyor.
Gazze yetkilileri Refah sınır kapısının bugün yeniden açılmasının beklendiğini ve böylece daha fazla yabancının çıkış yapabileceğini söyledi. Reuters’a konuşan diplomatik bir kaynak yaklaşık 7 bin 500 yabancı pasaport sahibinin iki hafta içinde Gazze'den ayrılmasının beklendiğini kaydetti.

Jolie: Gazze 20 yıldır hapishane
ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıya tepki göstererek ateşkes çağrısında bulundu. Dünyaca ünlü sanatçı, kişisel Instagram hesabında mülteci kampının saldırı sonrası görüntülerini paylaşarak, "Bu yapılan, kaçacak hiçbir yeri olmayan hapsolmuş bir topluluğa yönelik kasıtlı bir saldırıdır." ifadelerini kullandı.
Angelina Jolie, Gazze'nin son 20 senedir açık hapishane olduğunu ve bugün hızlı bir şekilde toplu mezara dönüştüğünün altını çizerek, "Dünya olup bitenleri izlerken ve birçok devletin aktif desteğiyle, milyonlarca Filistinli sivil, uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakılırken toplu halde cezalandırılıyor ve insanlıktan çıkarılıyor." değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.