Ciddiye alıyoruz, savaşacağız

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî

  • QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türk devletinin karadan işgal saldırısı tehdidini ciddiye aldıklarını belirterek, bundan kaçınması için uğraştıklarını söyledi. Ebdî, "Bölgelerimizi savunmaya hazırız. Topraklarımızı savunmak için işgal altındaki Serêkaniyê, Ezaz, Efrîn ve Cerablus'ta savaşmayı planlıyoruz” dedi. 

Olası karadan işgal saldırısına karşı halkın direneceğinin altını çizen PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ise şunları vurguladı: “Halk, kendi köylerinden çıkmayacak ve savunmasını yapacak. Saldırıların amaçlarından biri köylerden ve şehirlerden halkı boşaltarak göç ettirmek. Buna karşı direniş de yerimizde kalmak olacak." 

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Omar de Erdoğan'ın Rojava'yı çökertmek için her yöntemi kullandığını belirterek, “İnsansızlaştırıp kendi çetelerini doldurmak istiyor. Kimse bu saatten sonra Kürtlere statüsüzlüğü dayatamaz. Halkımızı ve kazanımlarımızı koruyacağız” şeklinde konuştu.  

Geçmiş deneyimlere ve Türkiye'nin son saldırılarına bakarak, Erdoğan iktidarda olduğu sürece barışın mümkün olduğunu düşünmediğini belirten QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, “Son zamanlarda Minbic'den bahsediyorlar ama asıl hedeflerinin Kobanê olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin Ekim 2019'da işgal ettiği Ezaz'ı bağlaması açısından stratejiktir" diye konuştu. Ebdî, Taksim’deki patlamanın saldırıya bahane için tezgahlandığını belirterek, bombayı bıraktığı iddia edilen kadının 3 kardeşinin DAİŞ'in elemanı olarak savaşırken öldüğünü, 1'inin de Türk çetelerinde komutanlık yaptığını; 3 eşinin DAİŞ'li olduğunu söyledi. 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Al Monitor'den Amberin Zaman'ın sorularını yanıtladı. Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın karadan işgal saldırısı tehdidini ciddiye aldıklarını belirten Ebdî, “Özellikle ABD ve Rusya nezdinde Türkiye'yi caydırmak için ciddi bir çaba olmazsa bunu yapacaklardır” dedi. ABD’nin tavrının tehditlere kıyasla yeterince güçlü olmadığına işaret eden Ebdî, ABD ve Rusya’nın onayı olmadan işgal saldırısının yapılamayacağını söyledi. Ebdî, “Eğer bir kara işgali olursa bunun nedeni bu iznin verilmiş olması veya (Rusya ve ABD'nin) sessiz kalmayı seçmesidir” dedi. 

Şam ile müzakere zorluğu

Rusya’nın ABD’ye oranla Türkiye'ye karşı daha 'katı' olduğunu belirten Ebdî, şöyl edevam etti: “Rusya, Türkiye'nin karadan işgal saldırısına karşı çıkıyor ama bu yeterli değil. Til Rifet, Minbic ve Kobanê gibi Türkiye'nin hedef aldığı tüm bölgelerde Rusya da var. Rusya, Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmamızı istiyor. ABD'nin ise Suriye konusunda daha net bir politika belirlemesi gerekiyor. DAİŞ ile savaşmaktan öte bir stratejileri yok ve kontrolümüz altındaki bölgelerin geleceğine ilişkin net bir politika formüle edemediler. Bu politikanın olmaması, Şam'la başarılı bir şekilde müzakere etmemizi zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Şam'la görüşmelerine karşı olmadığını da kaydeden Ebdî, “Şam'la anlaşmanın önündeki engel nedir?” sorusuna ise “Hazır değiller ve Rusya onlara yeterince baskı uygulamıyor. Diğer bir sorun da tabii ki Şam hükümetinin kendisini alternatifsiz, yeri doldurulamaz görmesi ve bu zihniyetin onları daha inatçı ve taleplerimize karşı duyarsız yapması” yanıtını verdi.

Asıl hedefleri Kobanê

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türkiye’nin olası karadan saldırısı hakkındaki bir soruya da şöyle yanıt verdi: “Son zamanlarda Minbic'den bahsediyorlar ama asıl hedeflerinin Kobanê olduğuna inanıyoruz. Kobanê, Kürtler için son derece semboliktir. Milli mücadelemizin başladığı ve aynı zamanda DAİŞ ile mücadelenin başladığı yer burasıdır. Türkiye'nin Ekim 2019'da ele geçirdiği bölgelere Ezaz'ı (Fırat batısı) bağlaması açısından stratejik öneme de sahip bir bölge. Heyet Tahrir el-Şam’ın Efrîn'in bazı bölgelerini ele geçirmesi bize karşı ortak koordineli bir saldırı için potansiyel hazırlıklara işaret ediyor. Türkiye bunları Minbic ve çevresine yönelik bir operasyonda kullanmak isteyecektir.” 

Tüm Kürt kazanımlarına karşı

“Türkiye, Suriye'de, Irak'ta, İran'da veya Türkiye'nin kendi içinde olsun, her yerde Kürtlerin kazanımlarına karşı” diyen Ebdî, “Özerk yönetimimizi yıkmak istiyor ama bundan da acil olarak Türkiye'de seçim meselesi var. Bu saldırılarla Erdoğan ve hükümeti önümüzdeki seçimler için kamuoyunun havasını belirleyerek zemin hazırlıyor” dedi. Ebdî, “Erbil'deki üst düzey yetkililer PKK ile aranıza net bir çizgi çekerseniz Türkiye'nin sizinle çalışmaya hazır olacağını söylüyor” sorusuna, “Asıl meselenin bu olduğuna inanmıyorum. Bu sadece bir bahane. Türkiye tüm Kürt kazanımlarına karşıdır. Türkiye, Kürtlere karşıdır” cevabını verdi.

Taksim'deki patlama

“İstanbul'daki bombalı saldırıdan kimin sorumlu olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna Ebdî, şöyle yanıt verdi: “Bence bu, Türk hükümetinin bize karşı savaşa zemin hazırlamak için tasarladığı bir provokasyon eylemiydi. Birçok araştırma yaptık ve saldırının Türkiye'nin kontrolünde faaliyet gösteren Suriyeli muhalif gruplar tarafından gerçekleştirildiği sonucuna vardık. Örneğin, bombayı yerleştirdiği için tutuklanan kadının DAİŞ ile bağlantılı bir aileden geldiğini tespit ettik ve bu bilgiyi ilk kez medyaya ifşa ediyorum. Kardeşlerinden üçü DAİŞ için savaşırken öldü. Biri Reqa'da, diğeri Minbic'de ve üçüncüsü Irak'ta öldü. Diğer bir erkek kardeş ise Efrîn'deki Türkiye destekli Suriye muhalefetinin komutanı. Üç farklı DAİŞ elemanıyla evli ve ailesi Halepli. Bombalama olayıyla kesinlikle hiçbir ilgimiz yok ve böyle bir politikamız da yok.”

Topraklarımızı savunacağız

Türkiye ile Türk topraklarında savaşmaya niyetlerinin olmadığını söyleyen Ebdî, “Topraklarımızı savunmayı, topraklarımızın içinde bize saldırırlarsa Serêkaniyê, Ezaz, Efrîn ve Cerablus'ta savaşmayı planlıyoruz” dedi. Geçmiş deneyimlere ve Türkiye'nin son saldırılarına bakarak, Erdoğan iktidarda olduğu sürece barışın mümkün olduğunu düşünmediğini belirten Ebdî, Erdoğan'ın uzun süre sert şeklide eleştirdiği Mısır Devlet Başkanı El Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile el sıkıştığının hatırlatılması üzerine, “Erdoğan'ın U dönüşlerinin ustası olduğu doğru. O süper pragmatik. Umarız bir gün Türkiye ile aramızda barış olur” değerlendirmesinde bulundu.

O üssü ABD de kullanıyor

Türk ordusunun son hava saldırısında Hesekê'deki Koalisyon üssüne bitişik QSD karargahının da hedef alındığını belirten Ebdî, “Türkiye'nin en çok arananlar listesindesiniz. O saldırının hedefi siz miydiniz?” sorusuna, “Bunu kesin olarak söyleyemem. Ama şu da bir gerçek ki; Türkiye geçmişte birkaç kez beni öldürmeye çalıştı ve faaliyetlerimi burada yürüttüğüm biliniyor" yanıtını verdi. Söz konusu üssün Amerikalılar tarafından da kullanıldığının Türkiye tarafından bilindiğini belirten QSD Genel Komutanı, “Bence Amerikalılar bu saldırının olacağını bilmiyorlardı” dedi.

Karadan işgalden kaçınmalı

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, AFP'ye yaptığı açıklamada "Çabalarımız gerilimi azaltmaya odaklanıyor ve bunu ilgili taraflarla temas kurarak başarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. "Bölgelerimizi savunmaya hazırız. Ancak Ruslar ve Amerikalılar da dahil olmak üzere tüm tarafları taahhütlerine saygı duymaya çağırıyoruz" diyen Ebdî, Türkiye’nin yeni bir işgal saldırısında kaçınması gerektiğini söyledi.

Saldırılardan sonra ABD’nin tavrına işaret eden Ebdî, “ABD, en azından sivillerin bombalanmasını durdurmak için sağlam bir pozisyon almalı" diye konuştu.

Türkiye’nin son hava saldırılarında çok sayıda Suriyeli askerinin öldüğünü belirten Ebdî, "Suriye rejiminin çok zayıf konumuna da şaşırdık" dedi.

Ebdî, şunları ekledi: “Türkiye ileride Suriye'deki nüfuzunu sürdürmek için bir pazarlık kozu olarak kullanmak üzere sözde güvenli bir bölge oluşturmak için 30 kilometre derinliğindeki tüm sınır bölgesini işgal etmek istiyor."QAMİŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.