Cinayet neden aydınlatılmıyor?

  • İzmir’deki hukuk ve insan hakları örgütleri, Muharrem Aksem’in ölümünün aydınlatılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri, Urfa’da polisin atış talimi yaptığı alanda cansız bedeni bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in ölümünün araştırılmamasına tepki gösterdi. İzmir Adliyesi C Kapısı önünde yapılan açıklamada, sık sık “Katil devlet hesap verecek” sloganı atıldı. 

Olay değil, cinayet

ÇHD’den Erdoğan Aydoğdu, üzerinden 7 gün geçmesine rağmen Muharrem Aksem’in öldürülüş biçimi hakkında ilgililer tarafından hala bilgi verilmediğini belirtti. Aydoğdu, “Bir iddia, atış talimi sırasında öldürüldüğü, diğer iddia ise oraya bırakılan bir mühimmatın patlamış olması sonucu hayatını kaybettiği şeklindedir. Öldürücü mermiler yahut mühimmat parçaları Muharrem Aksem’in vücuduna ne şekilde girerse girsin bu bir olay değil, cinayettir. Soruşturma makamlarının diğer cinayet vakalarında olduğu gibi burada da kamuoyunu bilgilendirmemesi, soruşturmanın hukuka aykırı şekilde yürütüldüğüne işarettir. Nitekim soruşturmalar hukuka uygun yürütülse dahi bilgiler gerçeğe uygun olarak kamuoyu ile paylaşmamaktadır” dedi.

Devletin bekası adına

 Devletin onlarca yıldır bölgeyi “sıcak savaş alanı” olarak tuttuğunu ifade eden Aydoğdu, sıcak savaş alanlarında “devletin bekası adına” hukukun işletilmediğinin bilinen bir olgu olduğunu vurguladı. Devletin yasasız ve hukuksuz olarak bölgede egemenlik sürdürmek istediğine dikkat çeken Aydoğdu, “Devlet ve kamu görevlileri kendilerini yasalara bağlı görmemekte, devletin bekası ve çıkarı adı altında hiçbir hukuki ve yasal sınır tanımamaktadır” diye konuştu. 

Patlayıcaları temizleyin, soruşturma açın

Aydoğdu, açıklamanın devamında şöyle dedi: “Eğer gerçekten mühimmat patlaması sonucu cinayet işlenmişse, atış alanı ve çevresinin kullanıldıktan sonra güvenlik amacıyla temizliğini yapmayan görevlilerin ihmali, ‘ağır kusuru’ ya da kastlarının olup olmadığı soruşturulmalıdır. Görevlilerin ihmalle ya da kasten köylülerin yaşam alanına bıraktığı patlayıcılar, şimdi hemen temizlenmeli ve bunları bırakanlar hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. Bu soruşturmayı en etkili ve sıkı biçimde takip edeceğimizi; cinayetin hem faillerini hem de sebep faillerini teşhir edeceğimizi ve cezalandırılmaları için çaba göstermeye devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.”  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.