Çocuklar ‘Firaz Dağ’ ile başarıya ulaşıyor  

Toplum/Yaşam Haberleri —

Firaz Dağ Destek Evi öğrencileri

Firaz Dağ Destek Evi öğrencileri

  • Reqa’da şehit düşen Kürt yönetmen YPG’li Mehmet Aksoy (Firaz Dağ) adına Londra’da açılan Destek Evi, beş branşta 8 eğitmen ve 40’ı aşkın öğrencisi ile yeni eğitim öğretim yılına başladı.

DİREN DİCLE ERDEN 

 

“Kapitalizme teslim olmayın, maddiyata, çirkin ilişkilere, sevgisizliğe, saygısızlığa, yozluğa, eşitsizliğe teslim olmayın” diyordu, Memet Aksoy. YPG’ye katıldıktan sonra Reqa’da DAİŞ çetelerinin 26 Eylül 2017’de düzenlediği saldırıda şehit düşen Mehmet Aksoy adına Londra’da açılan Firaz Dağ Eğitim Destek Evi, 2020-21 eğitim öğretim yılına başladı. İlk kurulduğunda 3 eğitmen ile başlayan çalışma son iki yılda bir Eğitim Destek Evi’ne dönüştü ve bu yıl 8 eğitmen, kırkı aşkın öğrenci ve beş branşta dersler ile kurumsallaşma hedefinde.  

Matematik, İngilizce, güzel konuşma sanatı, koro ve Kürtçe dersler veren Destek Evi’nin eğitim anlayışında ise Mehmet Aksoy’un eşitsizliğe karşı yaşam felsefesi edindiği ‘Hevalti’ kültürü var. Derslerin yanı sıra yapılan sosyal etkinlikler de paylaşım, sevgi, saygı ve emek ön plana çıkarılıyor. Öyle ki eğitmenler gönüllülük temelinde bu çalışmayı yürütürken, ebeveynler ise Destek Evi’nin ihtiyaçlarını komünal bir şekilde karşılıyor.

Sınıflar doldu

Okulda, yaşları 6-13 yaş arasında değişen öğrenciler oluşturulan koro da Kürtçe şarkıları tarihsel arka planı ile birlikte öğrenerek seslendiriyorlar. Güzel Konuşma Sanatı ile göçmen Kürt çocukları, kendilerini daha iyi ifade etme becerileri kazandırılıyor. Destek Evi Koordinatörü Sultan Kığı, özellikle Kürt erkek çocuklarının kendini ifade etme konusunda çeşitli zorluklar yaşadığını anlattı. İfade sorununun başarıda önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Kığı, bu derste çocuklara kendi düşünce ve fikirlerini ortaya koyabilmenin stratejilerini öğrettiklerini ifade etti.  

 Okul da sınıflar tam kapasite ile dolmuş durumda. Açılış dolayısı ile  okulu ziyaret eden Firaz Dağ’ın annesi Zeynep Ana’yı  ‘Zimanê Kurdî’ şarkısı ile karşılayan çocukların sevgileri de dikkat çekiciydi. Zeynep Ana oğlu adına açılan okuldaki çocuklara çeşitli hediyeler sunarken, duygusallaşıyordu.   

Jiyan ‘matematik dehası’ seçildi

Eğitim Destek Evi’nde eğitim gören çocuklar kendi okullarında önemli başarılara imza atmış durumda. Bu çocuklardan biri de 13 yaşındaki Dersimli bir ailenin çocuğu olan Jiyan Özgür. Jiyan geçtiğimiz dönem öğrenim gördüğü okulda ‘Matematik Dehası’ olarak seçildi. Okulun en iyi öğrencileri arasında olan ve Matematik alanında  ‘Deha’ sertifasına layık görülen  Jiyan, bu başarısında Firaz Dağ Okulu’nun etkisi olduğunu söylüyor. 

Firaz Dağ Okulu’nu çok sevdiğini söyleyen Jiyan, “Mehmet Aksoy’u tanımıyorum. Ama onu anlattıkların da ne kadar güzel biri olduğunu anlıyorum. Onun adını taşıyan okul benim başarımda önemli bir rolü var. Burada arkadaşlık var burada sevgi var” diyor.  

‘Biz hevaltiyi seviyoruz’

Amedli bir ailenin çocuğu olan Stran’da kendi okulunda başarıyı yakalamış. Firaz Dağ Okulu’nda Matematik ve Koro derslerine katıldığını anlatan Stran, Matematik dersinin zorluklarını anlatıyor. Öğretmeni Xecê’nin kendilerine ders anlatırken gösterdiği sevgiyi anlatan Stran, arkadaşları ile güzel ve mutlu zamanlar geçirdiklerini söyledi.  

Maraşlı bir ailenin çocuğu olan Gamze, aldığı dersler ile Matematiği sevdiğini söyledi. Öğretmenlerin bağırmadan ders anlattıklarını söyleyen Gamze, Firaz Dağ’ı hiç görmese de çok sevdiğini dile getiriyor. Jiyan, Gamze, Stran’ın ifade ettiklerini diğer çocuklar da ifade ederken, “Biz hevaltiyi seviyoruz” demeyi eksik etmiyorlar.  

 

Üç kişi ile başladı

Eğitim Destek Evi Koordinatörü aynı zaman da eğitimci Sultan Kığı’da 3 kişi ile iki yıl önce başlattıkları çalışmanın artık kurumsallaşma yolunda ilerlediğini belirtti.

Kurumsallaşma yolunda önemli badireleri geçtiklerini dile getiren Kığı, “Firaz Dağ Okulu’nda bugün artık 8 eğitmenimiz buluyor. Bunlardan ikisi eğitim üzerine doktora çalışmaları yürütüyor. Psikolojik danışman eğitmenimiz bulunuyor. Yine burada çocukların salgın sürecinde yaşadığı sorunları aşmada destek olurken, ailelerine de psikolojik destekte bulunuyoruz. Kapasitemizin üzerinde bir taleple karşı karşıyayız. Biz bu yıl artık okulumuzu resmileştirip kurumsallaştırmayı hedefliyoruz. Tamamen okula ait bir binaya taşınmayı planlıyoruz.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.