Çocuklarda telefon bağımlılığı arttı

Dosya Haberleri —

TELEFON BAGIMLILIGI

TELEFON BAGIMLILIGI

  • Almanya’dan iki pedagog, koronavirüs önlemlerinin aileleri ve çocukların eğitimini nasıl etkilendiğini değerlendirdi.

DÎLAN KARACADAĞ/ERDAL ALIÇPINAR

 

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle Almanya’da da eğitim, uzun süre büyük oranda “online dersler” ile sürdürüldü. Hem öğrenciler hem aileler hem de eğitim emekçileri için ek zorluklar getiren bu sürecin uzun erimli etkilerde bulunacağı endişesi de dile getiriliyor.

Pedagog Serpil Güner, salgın döneminde eşitsizliklerin birçok alanda olduğu gibi eğitimde de belirginleştiğine vurgu yaptı ve ekledi: “Yoksul aileler ve onların çocukları, bu süreçten daha derinden etkilendi. Derslerin evde yapılması ve ailelerin öğretmen rolünü üstlenmesi, zorluklar yarattı.”

 

‘Telefon bağımlılığı arttı’

Çocukların akrabalarını ve arkadaşlarını görememelerinin de önemli psikolojik etkilerde bulunduğunu belirten Güner, “Sosyal iletişim zayıfladı, sanal dünyaya ilgi arttı” diyerek bu durumun bilgisayar ve telefon bağımlılığını artırdığına işaret etti.

 

Bilgisayarsız mülteci kampında…

Göçmen ve mülteci ailelerin çocuklarının salgın önlemlerinden daha olumsuz etkilendiğini de söyleyen Güner, “Örneğin mülteci kamplarında çocukların bilgisayar ve internet eksikliğinden dolayı eşit koşullarda eğitime katılamadıklarını yakından gördük ve bu yeni bir ayrımcılığa yol açtı” dedi.

 

‘Çıkma’ teklif etmeyi bile unuttular!

Eğitim uzmanı ve terapist Ali Türlü ise salgının psikolojik etkilerinin önümüzdeki yıllarda da görüleceğini ifade etti. “Birçok insanın psikologlara, terapiye ihtiyacı olacak” diyen Türlü, devam etti: “Tam olarak ne kadar etkiledi, bilemiyoruz. Belli bir yaş grubundaki çocukların asosyal olabileceklerini, başkaları ile iletişim kurmakta güçlük çekebileceklerini düşünüyorum. Gençler birbirlerine ‘çıkma teklif etmeyi’ bile unuttular. Bunun birçok sosyolojik boyutu da var. Mesela anaokuluna gitmesi gereken ama gidemeyen çocuklar, buna nasıl reaksiyon gösterecek? Bunu biraz zaman gösterecek.”

 

‘Fırsata çeviren’ de oldu, şiddete çeviren de…

Salgın önlemlerinden olumlu etkilenen, hatta karantina önlemlerini “fırsata çeviren” ailelerin de olduğuna dikkat çeken Türlü, bunu ise şu sözlerle açıkladı: “Bazı aileler, çocukları ile birlikte öğrenmeye çalıştılar; birlikte yemek yaptılar, oyun oynadılar. Böylece anne, baba ve çocuk arasında bir bağ oluşuyor. Eğer çocuklar bu noktada ailelerinden sabır görmüşse, bu onlarda da başkasına sabır gösterme yeteneği geliştiriyor. Tabii kızgınlık ile, tepki ile reaksiyon gösteren ailelerin çocukları ise beğenmediği durumlarda başkasına bağırabileceğini, şiddet uygulayabileceğini öğrenebiliyor.”

 

Ailelere iki yönlü etki

Özellikle klasik ailelerde erkeklerin gün içinde önce işe, ardından arkadaşlarıyla buluşmaya gittiğini, salgından dolayı gelişen “kapanmada” ise birçok erkeğin de evde daha fazla zaman geçirdiğini belirten Türlü, “Böylece çiftler de birbirlerini tanımaya başladılar. Bunun fayda sağladığı aileler de oldu. Olumsuz sonucu ise şu oldu: Almanya’da aile içi şiddet arttı. Çocukların ise elektronik aletlere bağımlılığı arttı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.