Colemêrg'li kadınlardan 20 bin ekmek

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mereş Bazarcix merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremin üzerinden 6 gün geçti. Enkazda hala binlerce insan bulunuyor. Depremzedelerle 5 gündür dayanışma içerisinde olan Colemêrgli (Hakkari) kadınlar, tandır ve saclarda pişirdikleri 20 bin ekmeği HDP koordinasyonu aracılığıyla afet bölgesine gönderdi.

Depremin üzerinden 6 gün geçti ve hala enkazda yüzbinlerce insan bulunuyor. AKP-MHP faşist iktidarı ve AFAD denilen kurum insanların kurtarılması için kılını kıpırdatmazken halkın, halkların dayanışması ise olağanüstü çabalarla sürüyor.

Mereş Bazarcix (Pazarcık) merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ağır bir tahribat yarattığı Mereş, Dîlok, Riha, Amed, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Meletî, Semsûr ve Xerpît’te şu ana kadar 24 bin 617 kişi yaşamını yitirdi, on binlerce kişi yaralandı. 

Gönüllüler 24 saat çalışıyor

Depremin ardından devlet ve AKP-MHP iktidarı, depremzedeleri adeta kaderine terk ederken, Kurdistan’da siyasi parti ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde başlatılan kampanyalara halk seferberlik ruhuyla katıldı. Kriz Koordinasyon Merkezi kuran Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yürüttüğü çalışmalar kapsamında ilk 3 gün 219 TIR ve 140 kamyon temel ihtiyaç malzemeleri depremzedelere ulaştırıldı. Parti yönetici, üye ve gönüllülerden oluşan binlerce kişi sahada 24 saat kesintisiz çalışırken, 4 kentin 160 sanayi tipi tüpü ile benzin ve motorin ihtiyacı karşılandı.

Kampanyanın yürütücülerinden kadınlar da, ayrıca örgütlenerek tandır ve saclarda pişirdikleri ekmekleri deprem bölgesine gönderiyor. Colemêrg’in, (Hakkari) Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ve Çelê Çukurca) ilçelerindeki kadınlar, soğuk havaya aldırış etmeden sabahın erken saatlerinde yoğurdukları hamuru tandır ve sacta pişiriyor. 

‘Elimizden gelen tek şey dayanışma’

Êrisan Mahallesi’ndeki kadınlardan Remziye Akboğa, depremzedelerle dayanışmak amacıyla 3 gündür ekmek pişirdiklerini söyledi. Akboğa, “Televizyonlardan gördüğümüz görüntüler nedeniyle ne gecemiz ne de gündüzüm belli. Ciğerimiz yanıyor, elimizden gelen tek şey ise dayanışma içerisinde olmak. Gün Türk ve Kürt diye halkları ayırma günü değil, oraya giden tüm destekler hakkıyla halka ulaştırılmalıdır. Kürt’ün de, Türk’ünde evi aynı anda yandı. Devlet ilk günden bu yana tertipli bir çalışma yürütmedi. Gün TIR’lara el koyma ve gasp etme günü değil” dedi.

‘5 gündür aralıksız ekmek pişiriyoruz’

Biçer Mahallesi’ndeki kadınlardan Sevda Tursun, ilk günden çalışmalara katıldığını belirterek şunları belirtti: “5 gündür gece gündüz demeden aralıksız bir şekilde ekmek pişiriyor, gıda ve malzeme yardımlarını toplayıp destekte bulunmaya çalışıyoruz. Bu zorlu günlerde siyaset yapmanın manası yok. Gün birlik, beraberlik ve kardeşlik günüdür. Eğer AFAD, asker, polis ve sağlık ekipleri, eğer zamanında her yere ulaşılsaydı tablo bu kadar ağırlaşmaz, bu kadar insan enkaz altında kalmazdı. Bilim insanları yıllardır ülkeyi yönetenleri uyarıyor. Neden kimse dinlemiyor bu uyarıları. Yazık değil mi bu kadar insana?” 

‘Bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere’

Hala enkaz altında binlerce insanın olduğunu hatırlatan Tursun, “Artık sözün bittiği yerdeyiz. Günlerdir bölgeye destek olmak için evi ve çocukları unutup, çalışıyoruz. Bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere. Elimizden gelse deprem bölgesine giderek, ne gerekiyorsa yaparız. Dayanışma yaşatacak” ifadelerini kullandı. 

Kadınlar tarafından pişirilen ekmekler, HDP’nin kentte oluşturduğu kriz masasına ulaştırılarak, depremzedelere gönderiliyor. Son 5 gün içerisinde deprem bölgesine 20 bine yakın ekmek gönderildi.

COLEMÊRG-MA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.