Çözüm mümkün, çözüm biziz

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın

  • Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, kaynakların üçte birinin savaşa yatırıldığını; savaş ekonomisinden vazgeçilerek bütçenin insanların hayatını iyileştirmeye ayrıldığı bir süreci inşa etmek istediklerini söyledi.
  • Onurlu insan ve yurttaş yaşamına olanak sağlamanın  mümkün olduğuna inandıklarını belirten Akın, "Bu zor koşullarda çıkmaz gibi görünen, çaresiz gibi görünen tüm sorunları çözebiliriz" dedi.
  • “Hedefimiz en az yüzde 20’ye yakın bir oy ve en az 100 milletvekili" diyen Akın, şunun altını çizdi: "Çözüm mümkün, çözüm biziz. Emek Özgürlük İttifakı ve Yeşil Sol Parti halkın geleceği için en umutlu alternatiftir."

ERDOĞAN ALAYUMAT - İSTANBUL

Yeşil Sol Parti, HDP ile birlikte bugün (30 Mart) Seçim Beyannamesi'ni açıklayarak kampanyanın startını veriyor. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, sahada ve sokaktaki mücadelenin toplumsal temsiliyetini Meclis'e yansıtmayı hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine 45 gün kaldı. Seçimlere 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremlerin, ekonomik ve siyasal krizlerin gölgesinde giriliyor. Seçimlerde belirleyici bir role sahip olan HDP ise Anaya Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) çatısı altında giriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday çıkarmama kararı alan HDP, milletvekilliği seçimleri için çalışmalarını hızlandırdı. Yeşil Sol Parti listelerinde girecek adaylar için başvuru süreci tamamlandı. Partiye 2 bin 783 başvuru yapıldı. Başvuranların bin 147’si kadın, 310’u genç, 57’si engelli kotasından. Yeşil Sol Parti, HDP ile birlikte bugün (30 Mart) Seçim Beyannamesi'ni açıklayarak kampanyanın startını verecek. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, seçim hazırlıkları, açıklayacakları deklarasyon, yol haritası, Kürt sorununun demokratik çözümünden sınıf sorununa, ekolojik kırımdan kadın kırımına, ekonomik krizden iktidarın savaş politikalarına kadar pek çok konuyla ilgili sorularımız yanıtladı. .

Yeşil Sol Parti’nin uzun bir geçmişi var, ancak tanımayanlar için kısaca partiyi tanıtabilir misiniz?

Partimiz bir hafta 10 gündür en çok konuşulan parti oldu. Yeşil Sol Parti, 2012'de kuruldu. Kuruluşumuzdan itibaren çalışmalarımızı HDP içinde yürüttüğümüz için kamuoyunda seçime girmeyen bir partinin tanınması kolay olmuyor. HDP ile her daim sahada ortak mücadele ettiğimiz için ayrıca partimizi örgütleme konusunda belli ölçüde dezavantajlar da yaşadığımızı söyleyebilirim. Bu 10 yıllık süreçte HDP ile hep iç içe ve omuz omuza olmayı tercih ettik. Özellikle 2014 seçimleri ve 2015’teki Kasım sonrası yaşanan ağır siyasal saldırılar nedeniyle bizatihi HDP’yi savunan, HDP’yi var etmeye çalışan bir sürecin parçası olmayı tercih ettik. Yeşil Sol Parti bu tarihi süreçte tarihsel misyonunu yerine getirmeye kendisini adamış bir partidir. Şu anda da HDP’nin maruz kaldığı bu saldırı karşısında halkı seçeneksiz bırakmayacak bir sonucu elde etmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Halkı seçeneksiz bırakmama misyonu bizim açımızdan çok önemli.

HDP’nin Yeşil Sol Parti ile seçimlere girmesi süreci nasıl gelişti, Yeşil Sol Parti kendisini böyle bir sürece nasıl hazırladı?

Seçime girmekle ilgili çalışmalarımıza iki yıl önce başladık; yani biz bu sürecin hazırlıklarını uzun zamandır yapıyoruz. Bütün bu hazırlıklarımız sonucunda seçime girme yeterliliğini sağlamış bir parti olduğumuz; mevcut siyasi oyunu bozmak, iradesiz kalmamak için HDP, partimiz üzerinden seçime girecek. 10 yıldır HDP'nin kurucu bileşeni olarak bu sürecin her basamağında görev aldık.

HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını, iktidar blokuna kaybettirecek bir strateji izleyeceğini açıkladı. Fakat bir de milletvekili seçimleri söz konusu. Milletvekilliği aday adaylığı başvuruları bitti. Yeşil Sol Parti’nin parlamento grubu nasıl olacak?

Şu anda büyük ölçüde sahada ve sokakta mücadeleyi örgütlemeye odaklandık. Sahada ve sokakta yürüttüğümüz mücadelenin toplumsal temsiliyetini Meclis'e yansıtmayı hedefliyoruz. Toplumsal dayanaklarımızı oluşturan güçlerin Meclis'te temsil edilmesi bizim için kıymetli. HDP şimdiye kadar bu çoğulcu, çok kimlikli ve çok renkli siyasal pozisyonundan vazgeçmediği gibi bunu daha da artırarak devam etme kararlılığı içerisinde. Özellikle Yeşil Sol Parti ile beraber belki bu hamlesini katlayarak artırmaya çalışacak. Bunun planlamasını yapıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kaybettirme siyasetimizin Meclis'te kazanma siyasetiyle eş güdümlü olarak sürdürülmesi gerekiyor. Sadece kaybettirme değil, fiilen sokakta yürüttüğümüz mücadelemizi temsil edecek, hem sahada bu mücadeleyi sürdürecek hem Meclis'te bunun taşıyıcısı olarak vekillerimizin kapsayıcı şekilde seçilmesini sağlayacak bir hazırlık içerisindeyiz ve bunu başaracağımıza inanıyoruz.

Aday adayları başvuruları yeni tamamlandı, bu süreci kamuoyuna fazla yansıtmış değiliz. Arkadaşlarımız dosyaları tek tek değerlendiriyor. Ortaya çıkan durumda öngördüğümüz, üzerinde mutabık kaldığımız kimi adaylarımızı desteklemek için teşvik ve destek için de görüşmeler yapılacak.

Başta Kürtler olmak üzere Türkiye’nin bütün ezilmişlerini, kadınları, gençleri, Alevileri, ekoloji alanında mücadele verenleri, toplumsal mücadelenin temsilcilerini Meclis'e taşımak istiyoruz. Tüm mağduriyet alanlarının sözü olacak bir süreci yaratmak istiyoruz. Bunun içinde KHK’liler de var. Özellikle hukuki olarak bu süreçte kayyumlar eli ile çok mağdur olmuş kesimlerin de adaylıklarının söz konusu olacağını söyleyebiliriz.

Bir taraftan gerçekten yerel, demokratik, katılımcı bir Meclis sağlanması bakımından bu seçimi ele alıyoruz, yani temsil bakımından iyi değerlendirmek gerekiyor. Diğer taraftan da demokratik cumhuriyeti kurma, yüzyıldır yaşadığımız tahribatların yol açtığı olumsuzlukların aşılacağı bir süreci örgütleme misyonuyla bir Meclis dizaynını hedefliyoruz. Meclis'e yaklaşımımızı sokak mücadelesi, meşru demokratik mücadele ile birlikte ele aldığımız zaman yeni süreçte başaracağımıza inanıyoruz.

Mutabık kalınan isimlerden söz ettiniz. Zikredebileceğiniz isimler var mı?

Mutabık kaldığımız isimler var. Türkiye vizyonumuz bakımından bu isimler çok da önemli fakat şu an için kamuoyuyla paylaşamıyorum, çünkü bu isimler, komisyonun iradesiyle ortaklaşılarak açıklanan isimler olacak. Bu mutabık kalınan isimler konusu biraz yaptığımız öngörüşmeler sonucu çıkarımlar olarak dile getirdiğim bir mesele. Biliyorsunuz çalışma tarzımız bütün bileşenlerin temsilcilerinin olduğu bir ortak komisyona dayalı. Ortak komisyon bir toplantı yaptı ama isimler tam netleşmediği için açıklamam mümkün değil. 30 Mart’ta komisyon yeniden toplanacak. Bu görüşmede isimler üzerinden daha net planlamalar yapılacak.

Seçimlere giderken nasıl bir yol haritanız olacak? Örneğin ana sloganınız ne olacak?

Biz 30 Mart’ta seçim beyannamemizi kamuoyuna açıklayacağız. HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ile beraber dördümüz açıklamayı yapacağız. Uzunca bir beyannamemiz var, muhtemelen açıklamada özetini paylaşacağız. Sloganımız ve var olan tutumumuzu 30 Mart günü yapacağımız açıklama ile paylaşmak istiyorum. Herkesi bu açıklamayı takip etmeye davet ediyorum.

Seçim Beyannamesi'nde öne çıkan başlıkları ve şu an seçim çalışmalarınızın ne boyutta olduğunu çok kısaca paylaşır mısınız?

Biz Türkiye’nin en temel sorunlarını baz alıyoruz. Yüzyıldır çözümsüz bırakılan Kürt sorununun çözümüne yönelik önerilerimiz başta olmak üzere beyannamemizde Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin perspektifimizi ortaya koyacağız.

Şimdiye kadar sandık güvenliği üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırmıştık. Bunu HDP üzerinden yapıyorduk. Bu çalışmanın tamamı aynı şekilde Yeşil Sol Parti üzerine aktarılacak. Sandık görevlisi ve müşahitler olarak görevli arkadaşlarımızı belirleyeceğiz.

Bundan sonraki bütün çalışmalarımızı bir seçim koordinasyonu çerçevesinde mevcut bileşenlerimizle beraber il il, ilçe ilçe koordinasyonlar kurarak sürdürüyoruz. Parti Meclisi toplantılarımızı, il örgütleri toplantılarımızı tamamladık. Şimdi adaylarımızla beraber sahaya çıkmaya hazırlanıyoruz. Her türlü afişimizi, bildirilerimizi hazırladık, hatta bunlar baskıya bile girdi. Stickerlarımızı baskıya verdik. Dolayısıyla Seçim Beyannamesi sonrası adayların da netleşmesiyle birlikte sahaya inmeye hazırız.

Öngördüğümüz çalışma düzenimiz şöyle olacak; HDP’nin üzerindeki baskıların bertaraf edilmesi ve kapatılmaması için çabalayacağız. HDP’nin örgütsel politik faaliyetlerini yürütmesi üzerinden hiçbir engel yok. HDP, kendi üzerinden değil Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girme kararlılığını aktif olarak destekleyecek parti olarak aktif rol oynayacak. Yeşil Sol Parti’nin ve HDP’nin parti binaları çok aktif çalışacak. Seçim bürolarımız çok yaygın açılacak.

Mevcut oylarımızı çok daha yükseğe çekmek için elimizden geleni yapacağız. Hedefimiz en az yüzde 20’ye yakın oy ve en az 100 milletvekili.

Newroz’da birçok alanda Yeşil Sol Parti bayraklarını gördük. Bu da çalışmanızın yayılma oranına dair ciddi bir veri fakat oyları ikiye katlamak gibi iddialı bir hedefi tutturmak için çalışmalarınızda neye öncelik vereceksiniz?

Oyları ikiye katlayacak potansiyelimiz fazlasıyla var. Tek mesele bu potansiyeli örgütleyebilmek. Bu bizim sadece seçim sürecinde değil, her gün yürüttüğümüz politikanın hedefi.

Şöyle bir iddiamız var; Türkiye ciddi bir enerji birikimiyle karşı karşıya. HDP’nin oylarının yüzde 10’lardan daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Birinci hedefimiz doğal olarak HDP seçmenine kendimizi anlatmak. Yeşil Sol Parti ismiyle, logosuyla girdiğimizi, tercihlerin buna göre yapılması gerektiğini halka anlatacak bir çalışma yapacağız. Temel olarak şu anda bizim doğal seçmenimiz konumunda olan kesimlerin Yeşil Sol Parti’ye oy vermesini sağlamak gibi bir görevimiz var.

Sadece HDP seçmeninin oylarıyla sınırlı kalmayan bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Her yerde mağduriyet alanlarını dikkate alıp ciddi bir mücadele yürüterek daha geniş kesimlerin temsilini sağlayabilirsek alternatif olmayı başarabiliriz. Mevcut sistemin restorasyonunu hedef alan anlayış yerine daha demokratik, daha katılımcı, daha yerel bir siyasetin örgütlenmesi için biz anahtar rol oynayabiliriz. Geleceğe dönük bir siyasetin kurulmasında güvence olacağımızı halka anlatabilirsek bunun oylara ciddi şekilde yansıyacağını düşünüyorum. Üstlendiğimiz siyasal misyon toplumla buluşturulduğu zaman verili durumun değişmemesi için hiçbir neden yok.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Türkiye’nin kaderinin değişmesi Yeşil Sol Parti’nin misyonuyla çok orantılı. HDP ile kurulacak ilişkide yaşatılan korkunun Yeşil Sol Parti ile aşılmasına bir vesile de olabileceğimizi düşünüyorum. Yani HDP’ye dönük her türlü baskının, hukuksuzluğun, tecrit politikasının, onların siyaset alanının dışına çıkarılmasının önüne geçebilecek bir iklimin yaratılmasını sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Bu hedefle mücadele yürüteceğiz.

Kürt sorunundan sınıf sorununa ekolojik kırımdan kadın kırımına derinleşen sorunlar varken depremle birlikte milyonları etkileyen bir mağduriyet söz konusu. Başta deprem olmak üzere acil çözüm bekleyen sorunları nasıl çözeceğinize dair halka ne söyleyebilirsiniz? Halk neden size oy vermeli?

Sondan başlayalım; depremle beraber bu rejimin halkın sorunlarını çözmeye ne kadar yeteriz olduğunu gördük. Konut politikasını rant politikasına endeksleyerek siyaset yaptıklarını halkımız gördü. Bu durum mevcut iktidardan bir an önce kurtulmak gerektiği arzusunu ve ümidini de üretti. Deprem bölgesinde 11 ilde etkilenen 15 milyon kadar insanın çevresinde bu acıya ortak olan milyonlar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla toplumsal bilinç dönüşümü ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Toplum AKP-MHP iktidarından acilen kurtulmak istiyor. Son olarak kurduğu Hizbullah ve Yeni Refah ilişkileriyle çaresizliğin çaresini arıyor. Bu hamleler ona kazandırmayacak, kaybettirecek. Kendi ittifak çevrelerince bile bu yeni ittifak hamleleri hoş görülmüyor.

Başta kadınların ve gençlerin umutsuzluğunun her gün katmerlendiği bu sistem savaştan besleniyor. Türkiye’nin ekonomisinin üçte biri savaşa yatırılmış durumda. Savaş ekonomisinden vazgeçilerek bütçenin insanların hayatını iyileştirmeye ayrıldığı bir süreci inşa etmek istiyoruz. Onurlu insan, onurlu yurttaş yaşamına olanak sağlayan, daha yaşanabilir bir toplum kurabilmemizin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu zor koşullarda çıkmaz gibi görünen, çaresiz gibi görünen tüm sorunları çözebiliriz. Yeter ki Türkiye’nin bu sorunların çözümünü barındıran olanaklarını değerlendirelim.

Bu iklimin benzerini daha önce yaşadık. 2013'teki Newroz’da Sayın Abdullah Öcalan’ın açıklamasıyla beraber yeni bir süreç başlamıştı. Sonrasındaki iki yılllık iklimde Türkiye’de inanılmaz değişiklikler olduğunun hissiyatı oluştu. Bu durum iktidarın aleyhine sonuçlandığı için bu politikadan vazgeçerek tam inkarcı siyasete döndüler. Şimdi önümüzdeki dönemin, 15 Mayıs sonrasının Türkiye’nin kaderini değiştiren yeni bir sürece evrilebileceğine inanıyoruz. Yeter ki bu toplumsal kucaklaşmayı, bu umudu örgütleyelim.

Halk geleceğine oy versin. Benim yapmak istediğim çağrı bu. Bu iktidardan kurtulmadan yeni bir gelecek kurmamız mümkün değil. Buna inanan herkese şunu söylemek istiyorum; bizler sadece iktidardan kurtulmak değil, bu sistemi değiştirmek istiyoruz. Bu sistemi değiştirecek yegane güç, şimdiye kadar 7 yıllık direnişiyle, mücadelesiyle AKP’yi geriletebileceğini gösteren HDP, HDP’nin etrafında birleşenler ve şimdi bu birikimin ismi olarak ortaya çıkan Yeşil Sol Parti’dir.

Biriktirdiğimiz gücü, enerjiyi, birikimi geleceğe taşımak istiyoruz. Biz bu sistem içerisinde çıkar kavgası, koltuk kavgası yapmayan, halkın parasını pulunu kendi zenginleşmesi için değil, halkın ihtiyaçları için kullanan bir yapıya sahibiz. Yerel yönetimlerin çok daha güçlenip söz, yetki ve kararın halka bırakıldığı yeni bir sistemin umudunu taşıyoruz.

Çözüm mümkün, çözüm biziz. Emek Özgürlük İttifakı ve Yeşil Sol Parti halkın geleceği için en umutlu alternatiftir. Bize oy vermeleri halinde hep birlikte kazanacak, hep birlikte değiştireceğiz.

 

*****

EMEP de Yeşil Sol Parti'de

Alan boşaltma yöntemi ve çok parti-tek liste formülüyle yapılan görüşmelerde sonuca ulaşılamadığını aktaran Emek Partisi, seçime Yeşil Sol Parti listelerinden gireceğini duyurdu.

Emek Partisi (EMEP) seçim kararını açıkladı. EMEP Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birisinin gerçekleşeceği günlerden geçiyoruz. Tek adam yönetiminin yenilmesi ve sömürülen-ezilen halk kitlelerinin mücadelesinin ilerletilmesi partimizin güncel ve acil hedefidir. Bunun için Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte yürüttüğümüz ortak mücadele çalışmalarını güçlendirmek önceliğimiz olmaya devam ediyor.

Bu anlayış ve tutumla, EMEP olarak 14 Mayıs 2023’te gerçekleşecek olan seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bir parçası olarak katılmak için hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İttifakımızın seçimlerden güçlü bir şekilde çıkması için seçim yeterliliği olan partilerin alan boşaltma yöntemi ve çok parti-tek liste formülüyle seçimlere girmesinin önemli olacağını bugüne kadar her vesileyle vurguladık. Bu yöntemin; ittifakımızın genişlemesi ve güçlenmesi için yeni katılım ve seçim iş birlikleri bakımından da yararlı olacağını dile getirdik. Ancak, ittifakımızın bileşenleri ve dost güçlerle yaptığımız görüşmelerde bu sonuca ulaşamadık. Gelinen noktada partimiz; somut politik koşulları ve halkımızın kendi talepleri için sürdürdüğü mücadelenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak:

* Emek ve Özgürlük İttifakı’nın geleceği, gelişmesi ve güçlenmesi,

* İşçi sınıfı başta olmak üzere emekten, barıştan ve demokrasiden yana güçlerin parlamentoda temsil edilmesi için Yeşil Sol Parti listelerinden, kendi adaylarıyla seçimlere katılmaya karar vermiştir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.