Culekan Mahallesi yok olmak üzere

Toplum/Yaşam Haberleri —

Culekan Mahallesi

Culekan Mahallesi

  • Halepçe’nin Culekan Mahallesi’nin tarihi evleri ve dokusu yıkılma ile karşı karşıya ve gün geçtikçe tarihi doku bozuluyor. 

Halepçe’nin Culekan Mahallesi’nin tarihi evleri ve dokusu yıkılma ile karşı karşıya ve gün geçtikçe tarihi doku bozuluyor. Arkeloglar, mahallenin Halepçe kentinin kuruluşunda yer alan 13 Süryani aileye ait olduğunu, korumaya alınmasını ve restorasyan çalışmalarına başlanmasını istiyor.

Culekan Mahallesi tarihi evleri, yapıları ve mimarisi nam salmışken bugün bu namın deyim yerindeyse yerinde yeller esiyor. Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından korunmak üzere belirlenen tarihi yapılar arasında yer alan Culekan Mahallesi’nin dokusu, alınan karara rağmen uygulanmıyor. Koruma kararı kapsamında yenilenmenin yanı sıra restorasyon çalışmaları başlaması gereken mahallenin tarihi dokusu gün geçtikçe kaybolurken gidişattan mühendis ve arkeologlar büyük rahatsızlık duyuyor.

JİNHA'dan Mihriban Selam Kakayi'nin konuştuğu Mühendis Xetîce Ebdulcebar, Culekan Mahallesi’nin tarihi bir önemi olduğuna dikkat çekerek, en kısa zamanda iyileştirme çalışmalarının başlaması gerektiğni savunuyor. Ebdulcebar, “Söz konusu olan tarihi, alelade evler ya da konaklar olarak değil tarihin kendisi olarak görmek gerekiyor. Henüz ayakta ve geri dönüşü varken el atılmazsa doğal koşullardan ötürü kısa zamanda çökmek üzere bir tarih karşımızda duruyor” diyor.

 

13 Süryani aile

Arkeolog Hewar Necmedîn ise tarihi mahallenin dokusunun Süryanilerin kadim yerleşim alanlarından biri olduğunun altını çizerek, hali hazırda söz konusu mahallenin Halepçe’nin kuruluşunda yer alan 13 Süryani ailesine ait olduğunu anlatıyor. HALEPÇE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.