DAİŞ'in elinde 8 yıl...

Kadın Haberleri —

  • 8 yaşındayken DAİŞ’in kaçırdığı Êzîdî Rûsîta İç Güvenlik Güçleri tarafından geçtiğimiz günlerde Hol Kampı’ndan kurtarılan Rûsîta, uzun süre kimliğini gizlemek zorunda kalmış.

HENARİBRAHİM - ANHA 

DAİŞ çetelerinin, 8 yaşındayken Şengal’den kaçırdığı Êzidî Rûsîta, Baxoz kasabasının kurtuluşundan sonra götürüldüğü Hol Kampı’nda, çetelerin tehditleri nedeniyle kimliğini açıklayamadı. Tarif edilemez acılar yaşadıktan 8 yıl sonra kurtarılan Rûsîta Hecî Baco, hayatının geri kalanını Şengal’de geçirmek istiyor.

DAİŞ 3 Ağustos 2014 yılında, Êzidîlerin toprağı olan Şengal’in üzerine bir karabasan gibi çöktü. Türk devletinin de desteğini alan DAİŞ çeteleri, 21’inci yüzyılda dünyanın gözleri önünde, tarih sayfalarına 73’üncü ferman olarak geçen, Êzidî katliamını gerçekleştirdi. Bu saldırıda Êzidîler tamamen yok edilmek istenerek, katledildi, tecavüze uğradı, kaçırıldı ve satıldılar.

Êzidî, örgütlerinin raporlarına göre, DAİŞ çeteleri 3 bin 548’i kadın, 2 bin 869’u erkek olmak üzere, 6 bin 417 Êzidîyi kaçırdı. Bugüne kadar yapılan kurtarma operasyonlarında 3 bin 438 kişi özgürlüğüne kavuşturuldu ancak bin 900 kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor.

DAİŞ çeteleri, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırdığında daha birçoğu gibi 8 yaşındaki Rûsîta Hecî Baco’yu da kaçırdı. Yıllarca satılan ve esir alınan Rûsîta, öyle çok korkutulmuştu ki kimliğini gizlemek zorunda kaldı. Yıllar sonra ailesine kavuşacak olan Rûsîta, tüyler ürperten hikayesini ANHA’ya anlattı.

'8 yaşındaydım'

Şengal’in Qeseb köyünden kaçırılan Rusita, “Çeteler saldırdığında, 8 yaşındaydım, hiçbir şey yapamadık, birçok Êzidî kadın ve çocuk kaçırıldı. Ben ve annem kaçırıldığımızda birlikteydik. Çeteler babam da dahil olmak üzere birçok Êzidî erkeği öldürdü” diyerek başlıyor hikayesini anlatmaya. Çetelerin kaçırdıkları Êzidîleri önce Ninova’nın Tilefer şehrine oradan da Musul üzerinden Reqa’ya götürüldüğünü söyleyen Rûsîta Hecî, 9 ay boyunca annesiyle Reqa’da kaldığını söylüyor.

'Kaçtık ama...'

Annesi ve başka bir Êzidî kadınla birlikte Reqa’dan kaçmaya çalıştıklarını anlatarak “Rehin tutulduğumuz evden gizlice kaçtık. Bizi kurtarmaları ve saklamaları için ev ev kapıları çaldık. Çaldığımız kapılardan biri “EL-Husbe” çetesinin üyesine aitti. Bizi eve aldı sonrasında Reqa’daki Êzidî kadın pazarına teslim etti” diyor.

Annesiyle, Cezayirli bir çete üyesine gönderilmek üzere Musul’a götürüldüğünü söyleyen Rûsîta, Musul’daki Êzidî köle pazarına satılıyor. Rûsîta, köle pazarından da Irak ve Şam valisi Ebu İslam’a satıldığını sözlerine ekliyor.

'Annem hayatına son verdi'

Rûsîta Hecî Baco, Irak ve Şam valisinin 20 yaşındaki ‘el-Berai’ olarak bilinen kardeşinin annesine tecavüz ettiğini ifade ederek, bu yaşanandan sonra annesinin hayatına son verdiğini acıyla paylaşıyor. Irak ve Şam valisi tarafından zulüm ve işkence gördükten bir süre sonra Iraklı bir aileye satılan Rûsîta, bu aileye beş yıl ‘hizmet’ ediyor.

Iraklı çeteyle zorla evlendirildi

Rûsîta, 5 yıllık karanlığın ardından bu kez de Iraklı bir çeteyle evlenmeye zorlanıyor. “Ben 13 yaşındaydım, çete üyesi 18 yaşındaydı, 18 günlük evlilikten sonra Irak’ta çıkan savaşta öldürüldü. Daha sonra beni başka bir aileye hizmetçi olarak sattılar” diyen Rûsîta, yaşadıklarının bununla da sonlanmadığını aktarıyor.

Baxoz operasyonu

Baxoz ilçesi QSD tarafından 23 Mart 2019’da özgürleştirildiğinde Rûsîta Iraklı bir ailenin yanında Hol kampına naklediliyor. Hol kampında rehin tutulan Rûsîta, bu defa da Iraklı görme engelli biriyle zorla evlendiriliyor. Bu erkeğin tutuklanmasından sonra Rûsîta, ailenin yanında kalması için tehdit ediliyor.

'Kimliğimi açıklayamadım'

Kamp yönetimine defalarca Êzidî olduğunu söylemek için girişimlerde bulunduğunu ifade eden Rûsîta, bunu yapamamasının nedenlerini şöyle anlatıyor: “Öncelikli korkum Êzidî toplumunun beni bir daha kabul etmeyecek olmasıydı. Sonrasında ise çete üyelerinin ölüm tehditleri beni korkutuyordu. Bu korkular kimliğimi açıklamamın önüne geçti.”

Sanal medya üzerinden akrabalarını aradığını belirten Rûsîta, iletişime geçip kendini tanıttığı kişinin Êzidî Evi’ni bilgilendirdiğini söylüyor. Rûsîta, Êzidî Evi ve İç Güvenlik Güçleri’ne verdiği bilgilerden sonra kampın kuşatıldığını ve bu şekilde kurtardıklarını söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde Cizre Bölgesi Êzidî Evi, İç Güvenlik Güçleri’nin yardımıyla Hol Kampı’ndan, Rûsîta Hecî Baco adlı Êzidî bir kadını kurtardıklarını açıklamıştı.

Şengal’de yaşamak istiyor

Hol Kampı’nda çok sayıda Êzidî kadının esir tutulduğunu vurgulayan Rûsîta, kadınların DAİŞ çetelerinin korkusuyla kimliklerini gizlediklerini belirtiyor.

Mutluluğu gözlerinden okunan Rûsîta, kurtarılması ardından yaşadığı duyguyu şöyle ifade ediyor: “Halkımın, tanıdığım ve beni anlayan insanların arasında olduğum için çok mutluyum. Akrabalarımla birlikte hayatımın geri kalanını Şengal’de geçireceğim.”

Hol Kampı’ndaki tüm Êzidî kadınları, Êzidî Evi’ne teslim olmak için kamptan ayrılmaya çağıran ve esir tutulan kadınlara seslenen Rûsîta son olarak, “Korktuğunuz gibi değil. Aileleriniz sizleri bekliyor ve çok özlüyor” diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.