Dayê Xoxê tek silahla direndi

Kadın Haberleri —

Dayê Xoxê

Dayê Xoxê

  • Dayê Xoxê: “Dünya başımıza yıkılsa da Şengal’i terk etmeyecektik ve yanımızda sadece bir silah vardı. Bu silahı, çok zor duruma düşersek ve başka çaremiz kalmazsa kendimizi ve çocuklarımızı düşmanın eline düşmemek, vurmak için yanımızda tutuyorduk.”

Kurdistan’da annelerin evlat acıları kadın mücadelesinin en değerli ölçütüdür. DAİŞ, Şengal’e saldırdığında çocuklarıyla topraklarını terk etmeyen ve oğlu Dijwar Feqîr’i 2021’de ihanet sonucu kaybeden Dayê Xoxê’nin acısı, tüm annelerin acısıdır.

Şengal Özerk Yönetimi Eş Başkanı Merwan Bedel (Dijwar Feqîr), Türk devletinin 7 Aralık 2021’de Şengal’e düzenlediği saldırıda şehit düştü. Yapılan incelemelerde saldırının SİHA değil KDP ve TC’ye bağlı ajanların Dijwar Feqîr’in aracına yerleştirdikleri bomba saldırısı olduğu ortaya çıktı. 

Şehit Dijwar Feqîr’in annesi Dayê Xoxê, oğlunun hikayesini Rojnews’ten Êzdîn Şengalî’ye anlattı.

Eşini Irak-İran savaşında kaybeden Dayê Xoxê, Şehit Dijwar’ın o zamanlar daha 3 yaşında olduğunu söyledi.

“Irak-İran savaşı durmuş, Halepçe Katliamı’nın yaşandığı süreçlerdi. Diğer çocuklardan farklıydı ve biraz büyüdüğünde bir çocuk değil, bir olgun gibi yaşadığını söylemişti. 6 yıl okula gitti. Her şeyi hızlı öğreniyordu. Okuldan sonra çalışmaya başladı. Yaptığı işler de düşünceleri gibi tertemiz olurdu. Babası yoktu, kendi olanaklarım dahilinde onu iyi bir eğitimden geçirdim ve büyüttüm.”

DAİŞ Şengal’e saldırdığında HPG Êzîdî gençlerle direnişe geçer. Bunun üzerine Şehit Dijwar da inancı ve kültürünü yaşatmak için YBŞ saflarına katılmaya karar verir. Ancak Dayê Xoxê ve ailesi 21’inci yüzyılın en ağır soykırım saldırılarına rağmen Şengal’i terk etmez.

 

Şehit Dijwar Feqîr

 

Düşmanın eline düşmemek için…

Dayê Xoxê, o günleri şöyle anlattı. “Dünya başımıza yıkılsa da Şengal’i terk etmeyeceğimizi söyledik. Şehitlerimiz, kendi inançlarını korumak için şehit düştüler. Bizler de şehitlerin izinde yürüyecektik. Şengal’i terk etmemiştik ve yanımızda sadece bir silah vardı. Bu silahı, çok zor duruma düşersek ve başka çaremiz kalmazsa kendimizi ve çocuklarımızı düşmanın eline düşmemek için vurmak için yanımızda tutuyorduk. Birçok insan ele geçmemek için kendisini öldürmüştü. Esir düşenler arasında da kendilerini öldüren birçok insan vardı. Bizler, onlardan daha kıymetli değildik.”

Mam Zekî, Egîd Ciwan ve onlarcası

“20-30 Êzîdî genç buluşmuş kendilerini eğiterek Şengal Dağını koruyacaklarını söylediler ve YBŞ’ye katıldılar” sözleriyle hikayesine devam eden Dayê Xoxê, Şehit Dijwar’ın YBŞ’ye katılımının ardından yaşananları hatırladı:

“Dijwar, YBŞ’ye katılınca Êzîdî gençleri eğitmeye başladı. Çocuklu aileleri de getirir kendilerini nasıl savunacaklarını öğretirdi. Askeri anlamda eğitimliydi. Fikirleri oldukça parlaktı. Sadece o değildi. Şehit Seîd, Şehit Zerdeşt, Mam Zeki vardı; dağdan gelen gerillalar vardı; Heval Egîd ve Heval Dilşêr’ler vardı. Hepsi bir olmuş ve Êzîdî halkına tüm bildiklerini öğretiyorlardı.  Önder Apo’nun düşünceleri üzerinden eğitim verdiler ki Êzîdî halkı bir daha benzer fermanlar yaşamasın. Önder Apo’nun fikirleri, Êzîdîlerin olumlu yanlarıyla birleşti.”

Êzîdîlerin ahı üstünde olacak

Oğlunun ihanet sonucu şehit düştüğüne işaret eden Dayê Xoxê, “KDP, DAİŞ’in küçük kardeşidir” dedi ve ekledi:

“Fermanda ne yerle bir edilen kubbelelerimiz ne de kaçırılan kızlarımız onların umurundaydı. Hatırladıkları tek şey kaçmak oldu. DAİŞ’e karşı tek bir kurşun sıkmadılar. Aksine DAİŞ’le işbirliği yaptılar. Hainler kara yüzlü ve günahkardırlar. Onlar Êzîdîlerin, şehitlerin anne ve babalarının beddualarını aldılar. İnsan kendi inancından, dininden çıkacağına ölsün, daha iyidir. Evet, şehitlerimiz en büyük acımızdır ancak bizler başı dikiz.

 

Şehit Dijwar Feqîr'in çocukları

 

Babalarının şehadetini gördüler

Dünya yıkılsa da Şengal, hainlerin eline geçmeyecek. Hainler Şengal’e hangi yüzle dönecek? Nasıl şehitlerin ailelerine ait olan bu evlerin için dönebilirler? Şehit Dijwar’ın şehadetinin yıl dönümü yaklaşıyor. O gün Êzî Orucu Bayramı nedeniyle çocuklarını çarşıya götürmüş, bir şeyler almak istiyordu. Komşularının ayakkabıya saklanan bir yılan gibi etrafında olduklarını nereden bilebilirdi? 4 çocuğunu aldı ve çarşıya gitti. Sinûn’dan dönünce hainler onun peşine veriyor ve Xanesor’a kadar takip ediyor. Evinin önünde şehit düşürdüler. Bizler, bunun bir ihanet saldırısı olduğunu biliyorduk. 4 çocuğu yanındaydı ve çocuklarının gözleri önünde şehit edildi.”

Ardından yüzlerce Dijwar yetişti

Dayê Xoxê, “Mesele bir tek benimle ilgili değildir, binlerce insanın içi acıyor” dedi ve son olarak Êzîdîlere ihanete karşı birlik çağrısı yaptı:

“Yanlışlardan uzak durun, kendinizi rezil ve günahkâr bir duruma düşürmeyin. Şehitler arkamızdaki yiğitlerdi. Elbette şehitlerin intikamını alacağız. Kimse evinde rahat uyuyabileceğini sanmasın. Bugün yüzlerce, binlerce Dijwar, Seîd, Zerdeşt ve Mam Zeki var ve şehitlerin intikamını alabilecek düzeydeler. Ulusal birlik arayışı varsa, ulusal birlik aranıyorsa bu ancak ihanetin önüne geçilerek sağlanabilir.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.