DEDAŞ’ta işçi kıyımı

DEDAŞ işçileri eylemi / Amed

DEDAŞ işçileri eylemi / Amed

  • DEDAŞ, özlük haklarını isteyen emekçileri işten çıkarmaya devam ediyor. Önceki gün Urfa’da 50 işçi ardından Amed’de de 100 çalışan keyfi gerekçelerle işten çıkartıldı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) özlük haklarının iyileştirilmesi ve sendika hakkının tanınması amacıyla Amed’de iş bırakma eylemi yapan işçileri işten çıkardı. Amed’de 100’ün üzerinde işçinin işten çıkarıldığı kaydedilirken, sayının artacağı belirtiliyor. DEDAŞ tarafından işçilere gönderilen mesajda, “kod 49” kapsamında olan “görevini yapmamakta ısrar etmeden” dolayı iş akitlerinin feshedildiği bildirildi. İş bırakma eyleminden sonra işçilerin üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Emin Atsız, şu ana kadar 100’ün üzerinde işçinin iş akdinin feshedildiğine dair kendilerine bilgi verdiğini ve sayının artabileceğini kaydetti.

Kod 49 gerekçesi!

“Verilen emre uymamayı” düzenleyen kod 49 gerekçe gösterilerek emekçilerin işten çıkarıldığını dile getiren Atsız, “Hiçbir tebligat, herhangi bir sözlü uyarı ya da yazılı uyarı yapılmadan geçen gün oturma eylemine katılan arkadaşlarımız hatta o eyleme katılmayan senelik izinde olan arkadaşlarımızın da iş çıkışının verildiğini görüyoruz. İşverenin buradaki meramı, arkadaşlarımızı sendikasız, köle gibi çalıştırmaktır. Çünkü sendikalı olduklarında işçileri bu kadar pervasızca çalıştırılamayacağını bildiklerinden şu an sendikalaşmanın önüne geçmek için yaptıkları tek hamle arkadaşlarımızı işten çıkarmak oldu” ifadelerini kullandı.

DEDAŞ pişkin!

Kod 49’un “verilen işi yapmamada” uygulanan bir kod olduğunu hatırlatan Atsız, işçilerin 2 saatlik oturma eyleminin buna gerekçe gösterildiğini belirtti. İşçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Atsız, “Biz, işe dönüş davaları dahil tüm hukuki yöntemlere başvuracağız. Bunun için de DEDAŞ önünde çeşitli açıklamalarımız olacak” dedi.

Öte yandan DEDAŞ yetkilileri, işçilerin, kıdem, ihbar tazminatını ve işsizlik maaşından yararlanmayı engelleyen kod 49 olarak bilinen “görevini yapmamakta ısrar etme” nedeniyle işten çıkarıldığını kabul etti.

Önceki gün de Urfa’da en az 50 DEDAŞ işçisi, çalışma koşullarını protesto için iş bıraktıkları gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçilere, işten çıkarıldıkları ise SMS ile iletilmişti. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.