Buradan çıkışın tek yolu var; bu rejimin hukukla kuşanması ve demokratikleşmesidir
- CHP Genel Merkezi gasp edildikten sonra Meclis'e geçen meşru CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e ziyaret eden ilk parti olan DEM Parti, saldırıyı açıkça kınadı ve kesinlikle kabul etmediklerini vurguladı.
- Eşbaşkan Bakırhan, "Siyasi partilerin kaderi, mahkeme koridorlarında değil, üyelerinin iradesi, delegelerinin kararı, seçmenlerinin tercihiyle belirlenir. CHP’nin bu süreci bir kurultay iradesiyle aşacağına inanıyoruz" diye konuştu.
CHP ziyareti sonrası konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, ana muhalefet partisine biber gazı, tazyikli su, plastik mermilerle gidilmesinin bir demokrasi ayıbı ve hukuk skandalı olduğunu; demokratik mekanizmaların dışındaki hiçbir müdahaleyi meşru görmediklerini söyledi. Özgür Özel ise "Bu kritik günde bu kıymetli dayanışma ziyareti bizim açımızdan da çok önemli" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 'mutlak butlan' kararı sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret etti. CHP Meclis Grubu'nda yapılan ziyarette DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan'a Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki eşlik etti. DEM Parti heyetini CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grup Başkanvekili Murat Emir ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu karşıladı.
Görüşme sonrası yapılan açıklamada konuşan Tuncer Bakırhan, 'mutlak butlan' kararıyla Türkiye’de demokrasinin bir kez daha siyasi bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtti. Bakırhan, "Dün 'mutlak butlan' kararının uygulanması esnasında kolluğun şiddetiyle ortaya çıkan görüntüler, tek kelimeyle utanç verici ve kabul edilmezdir. Bunu kabul etmiyoruz. Ana muhalefet partisine biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle gidilmesi bir demokrasi ayıbı ve hukuk skandalıdır. CHP’ye yönelik bu saldırıyı açıkça kınıyoruz ve kesinlikle kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum. Türkiye halkları bu tür dönemlerde her zaman demokrasiden yana tavır ortaya koymuştur. Geçmiş de bunu gösteriyor. Siyasete yapılan hiçbir müdahaleye bugüne kadar Türkiye halkları rıza göstermedi" dedi.
Yargı eliyle fayları tetiklemek
Yargı eliyle toplumsal fay hatlarının tetiklenmesinin ve siyasi kutuplaşmayı körüklemenin Türkiye'ye yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu ifade eden Bakırhan, şunları söyledi: "Hukuksuzluk büyüdükçe toplumsal ayrışma derinleşir. Demokrasi ise bizi bir arada tutacak en güçlü ilkedir. Demokrasi ilkesine bu süreçte sarılmalıyız. Yaşadığımız siyasi krizlerin temelinde demokrasi ve demokratik siyaset eksikliği yatmaktadır. Buradan çıkışın tek yolu var. Bu rejimin hukukla kuşanması ve demokratikleşmesidir. Hukuk güvence olmaktan çıktıkça hiçbirimiz kendimizi güvenli bir siyasi zeminde bulamayacağız. Dünya ve bölge büyük bir altüst oluş yaşıyor. Türkiye’de bu süreçte enerjisini siyasi gerilimlere harcamamalı. Toplumsal barışı, demokrasi ve özgürlükleri büyütmelidir. Bunun yolu da çok nettir. Herkes için adalet, herkes için demokrasidir."
İlkesel tutumumuz nettir
Adalet ve demokrasinin esas alınmadığı dönemlerde toplumsal barış zemininin zarar gördüğünü aktaran Bakırhan, şöyle devam etti: "Oysa toplumsal barışın güvencesi demokrasi; sigortası hukuktur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu zorlu dönemden, bütünlüğünü koruyarak çıkmasını diliyoruz. Biz DEM Parti olarak bu süreçte üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. CHP’nin bu süreci dışarıdan bir el olmaksızın kendi demokratik olgunluğuyla aşabileceğine inanıyoruz. İlkesel tutumumuz nettir. Siyasi partilerin kaderi mahkeme koridorlarında değil, üyelerinin iradesi, delegelerinin kararı, seçmenlerinin tercihiyle belirlenir. Demokratik mekanizmaların dışındaki hiçbir müdahaleyi DEM Parti olarak meşru görmüyoruz. CHP’nin bu süreci demokratik zeminde yapılacak bir kurultay iradesiyle aşacağına inanıyoruz. Bu tarihi dönemde siyaset kanallarını açık tutmak ve demokratik iradeyi esas almak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu yaşananlardan dolayı tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."
Çok kıymetli dayanışma
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Meclis'in kurulduğu ilk gün gibi yine CHP’ye genel merkezinin ev sahipliği yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Birinci Meclis'teydi genel merkezin ilk odası. Gün, şartlar öyle gerektirdi. Bugün de Meclis'te genel başkan odamız, grup yönetim kurulu odamız partimizin genel merkezi olarak işlev görüyor. Dün bunu söylemiştik. Bugün de ilk mesai günümüze başladık. Dün akşam saatlerinde ilk grup toplantımızı milletvekillerimizle yaptık. Bugün de ilk mesai günümüze başladık ve çok kıymetli bir ziyaret aldık. Meclis'te CHP'den sonra en çok sandalyeye sahip olan DEM Parti'nin değerli Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve kıymetli heyeti bizi burada ziyaret ettiler. Bu çok önemli ve kritik günde bu kıymetli dayanışma ziyareti bizim açımızdan da çok önemli."
DEM Parti'ye teşekkür eden Özel, gazetecilerin AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: "Sayın Ömer Çelik’in açıklamaları var, farklı açıklamalar var. Bu soruları yanıtladığımız takdirde bu tarihi ziyareti gölgelemiş olacağız. Biz istiyoruz ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin 29 Ekim 1923’ten ve 23 Nisan 1920’den beri ilk kez dönüp de Meclis’e gelip, Meclis’te kendine ayrılan bir odayı Genel Merkez ilan etmesi ve DEM Parti’nin de bu tarihi ziyareti yaptığı bu görüşme, bu açıklamalarımızla gündemde yer alsın. Bu bizim için çok kıymetli. Sayın Genel Başkana da teşekkür ediyorum. Gün boyu buradayım. Bütün sorularınızı cevaplayacağız.” ANKARA