Demokrasi işçinin ekmeğidir

  • Ekonomik krize karşı birçok kentte alanlara çıkarak iktidarı istifaya çağıran KESK, DİSK ve sivil toplum örgütleri, işsizlik, yoksulluk ve baskıdan kurtulmak için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, ”Demokrasi işçinin ekmeğidir, demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakkı olmaz” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) ve sivil toplum örgütleri, Ankara, İstanbul, İzmir, Amed ve Mersin’de alanlara çıkarak, yaşanan ekonomik krize dikkat çekti.

DİSK, yaşanan ekonomik krize ilişkin İstanbulKadıköy İskele Meydanı’nda açıklama yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, ”Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için artık yeter” pankartı açıldı. Halkların Demokratik Partisi, (HDP) İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm’ün de katıldığı açıklamada sık sık, ”Hükümet istifa” sloganı atıldı. Açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın artık yönetemeyecek bir halde olduğunu ifade ederek, işçi sınıfının ekmeğiyle oynadığını söyledi. Bu kötü gidişata dur diyeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, “İnsanların aklıyla dalga geçenleri bu ülkede tarihin çöplüğüne göndereceğiz” dedi. İktidar sözcülerinin, “dolarla mı maaş alıyorsunuz” sözünü hatırlatan Çerkezoğlu, “Dolarla maaş almıyoruz ama doların her artışında iğneden ipliğe zam geliyor, daha fazla yoksullaşıyoruz, alım gücümüzü daha fazla kaybediyoruz. Çünkü bu ülkenin bütün kaynaklarına peşkeş çektiği ve dolar garantili ödemeleriyle emeğimizi akıttıkları 3-5 müteahhit değiliz” ifadelerini kullandı. Ekonomik krizin içinde olmalarının temel sebebinin iktidarın 20 yıllık politikası olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “20 yıllık politikanın bugün Türkiye’yi getirdiği yer bu. Yaşadığımız bu kötü sürecin tek bir sorumlusu var, o da ülkeyi yöneten siyasi iktidardır. AKP’dir” diye konuştu.

İşçilerin yarısından fazlası asgari ücretli

Türkiye’nin en önemli gündemlerinden bir tanesinin asgari ücret olduğunu sözlerine ekleyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “1 Aralık’ta Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Öncelikle İstanbul’dan Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu haline geldiğini ve asgari ücreti konuşurken artık bizim ortalama ücretleri konuştuğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye’de işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarında maaş alıyor. Çünkü bütün politika asgari ücret düzeyine indirmekle şekilleniyor. O nedenle Türkiye asgari ücret ile çalıştırmada Avrupa’da açık ara liderdir.”

Çerkezoğlu, işçinin ve emekçinin satılık olmadığını kaydederek, şunları söyledi: “Yabancı sermaye için, petrol kralları ve prensleri için kelepir emek, kelepir memleket diye tezgah açanlara geçit vermeyeceğiz. Emeğimize, ekmeğimize, memleketimize hep birlikte sahip çıkacağız ve bu tezgahı hep birlikte bozacağız. Emeğimizi ucuzlatan bu politikalara asla geçit vermeyeceğiz. Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmak için hep birlikte mücadelemizi büyüteceğiz. Yoksullaştığımız bu süreçte yaşanan tüm kayıplar önümüzde günlerde belirlenecek olan asgari ücretle mutlaka giderilmelidir. Asgari ücret işçinin ailesiyle birlikte hazırlanmalı, enflasyon, dolar, altın fiyatı karşısındaki kaybı mutlaka giderilmeli. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret belirlenmelidir. O yüzden 2022 yılı için asgari ücretin en az net 5 bin 200 TL olması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bu yönetimi biçimini kaldırmalıyız

İşçi sınıfının yaşadığı temel sıkıntının örgütlenmenin önündeki engel olduğuna dikkati çeken Çerkezoğlu, şunlaı ekledi: “Sendikalaşmanın, toplu sözleşme hakkının, grev hakkının yani işçi sınıfının kendi hayatı hakkında söz sahibi olabilmesi için önündeki bütün engellemelerin kaldırılması için mücadele ediyoruz. Demokrasi işçinin ekmeğidir, demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakkı olmaz. O nedenle biz burada ücreti konuşurken aslında demokrasiyi konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken aslında demokrasiyi konuşuyoruz. Ve başkanlık rejimi adı altında Türkiye’nin bütün demokratik birikiminin var olan kırıntılarının bile ortadan kaldırıldığı, ülkede yaşayan 83 milyonun hakkında tek bir kişinin Saray’dan karar verdiği, bu yönetim biçimini ortadan kaldırmak, işçinin emek ve ekmek mücadelesi verdiğinin kendisidir.”

10 günde maaşlardan 200 dolar gitti

 KESK Mersin Şubeler Platformu, zamları protesto etmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Muazzez Orhan ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, zor günlerden geçtiklerini dile getirerek, “Hem kamu emekçileri hem işçiler açısından çok zorlu bir döneme girdik. Sadece 10 gün içerisinde kamu emekçileri açısından aldığımız ücretlerde 200 dolara yakın kayıp yaşadık” dedi. Bu işsizlik, yoksulluk ve baskıdan kurtulmanın tek yolunun mücadeleyi büyütmek olduğunu belirten Bozgeyik, “Bugünlerde Meclis’te bütçe görüşmeleri tamamlanıyor. 2022 bütçesi savaş ve güvenlik politikalarına ayrıldığını, geçmediğimiz oto yollara, köprülere, hastanelere milyonların aktarıldığını biliyoruz. İşçiler, emekçiler açısından yoksulluk büyüyor; ancak kamu özel iş birliği ile sermayesi büyüyen bir beşli çete var. Sermaye gruplarının gelirleri büyüyor ancak işçilerin emekçilerin gelirlerinin sürekli küçüldüğünü görüyoruz. Biz en başından biri gasp edilen bütçe hakkımıza sahip çıkmak için bir mücadele yürüyoruz” diye konuştu.

Bozgeyik, KESK olarak 18 Aralık’ta Amed ve İzmir, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyeceklerini söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.