‘Deniz hakkında bilgim şu kadarcık’

Kültür/Sanat Haberleri —

İlhan Sami Çomak'ın Londra metrosunda sergilenen şiiri

İlhan Sami Çomak'ın Londra metrosunda sergilenen şiiri

  • Bugüne kadar bir çok edebiyat ödülüne layık görülen ve 29 yıldan bu yana tutsak olan Kürt şair İlhan Sami Çomak’ın 'Hayattayız Nihayet' isimli kitabında yer alan 'Deniz hakkında bilgim şu kadarcık' şiiri, İngilizce çevirisiyle Londra metrosunda sergilendi.

DİREN DİCLE ERDEN 

Londra Belediyesi’nin ‘metroda şiirler’ uygulaması kapsamında metroda yerini alan Çomak’ın şiirinin büyük ilgiyle karşılandı.  

 Çomak’ın şiirinin sergilenmesine Norveç Yazarlar Birliği (PEN-Norveç) ile Şair ve çevirmen George Szirtzes öncülük etti.

 Çomak’ın şiirlerini çevirisini gerçekleştiren PEN Norveç  Türkiye Danışmanı Şair Caroline Stockford, İlhan'ın şiirlerini ilk okuduğunda ne kadar lirik ve güzel olduklarını fark ettiğini söyledi.  

 Çomak’ın şiirlerinin kendisine hapishane şiirini hatırlatmadığını ifade eden Stockford, “PEN Norveç olarak İlhan'ın serbest bırakılması ve eserlerinin İngilizceye çevrilmesi için kampanya başlattık. Bu çabalarımız geçtiğimiz Eylül ayında İlhan'ın ilk İngilizce seçme eseri olan ‘Separated from the Sun’ Smokestack Books tarafından yayınlanmasıyla meyvesini verdi. Dünya çapında 80 şair ayrıca İlhan için şiirler yazdı ve biz bunları tercüme ederek kendisine gönderdik. O da her seferinde bir şiirle cevap verdi” dedi.  

Şiirlerim seyahat ediyor  

Çomak’ın şiirin Londra metrosunda yer bulmasının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Stockford, “Özellikle şair ve çevirmen George Szirtzes sayesinde, İlhan'ın şiiri metro treninde şiir olarak seçilmek üzere öne çıktı. İlhan bunu cezaevine mektup ulaştırmamıza yardımcı olan arkadaşı İpek Özel'den duyduğunda, ‘Çok mutluyum! Şiirlerim benden önce Londra'da seyahat ediyor’ diyor. İlhan'ın 30 yıl sonra Haziran 2024'te serbest bırakılması bekleniyor. Şu anda Türkiye'deki siyasetçilerle görüşüyorum ve onlara ifade özgürlüğü için ne yapacaklarını soruyorum ve onları şairi özgür bırakmaya çağırıyorum! İlhan Sami Çomak'ı özgür bırakılsın" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.