Dernek illegal, faaliyet legal!

  • Rosa Kadın Derneği’ne yönelik Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 2020 yılının Mayıs ayında çok sayıda kadın gözaltına alınıp, tutuklandı. Tutuklananlar daha sonra “örgüt üyeliğinden” yargılanırken, çoğu ise hapis cezası verilerek tahliye edildi.

 

ŞEHRİBAN ASLAN-JİNNEWS/AMED

Soruşturma açılan isimlerden biri de derneğin kurucularından ve avukatı olan Elif Tirenç İpek Ulaş. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Ulaş hakkında, “örgüte üye olma” gerekçesiyle iddianame hazırladı. Derneğin diğer üyelerinde olduğu gibi iddianamenin kes, kopyala ve yapıştır olduğu görüldü.

Kadın derneğinde faaliyet yürütmek suç oldu

İddianamede Ulaş’ın soruşturma kapsamında Diyarbakır 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin 21 Mayıs 2020 tarihinde Rosa Kadın Derneği’nde yapılan arama neticesinde resmi belgelerde yer almasına rağmen derneğin Yönetim Kurulu asil üyelik listesinde yer alması, divan tutanağında isminin Yönetim Kurulu asil üyesi olarak belirtilmesi, Genel Kurul toplantısına katılan şahıslar arasında isminin ve ıslak imzasının yer alması suç olarak görüldü. 

İddianamede Ulaş hakkında ifade veren "ZS35SN58UV52PG10" adlı gizli tanığın, Ulaş’ın örgütün kadın yapılanmasında yer aldığını ve kadın derneklerinde faaliyet yürüttüğü iddiasında bulunduğu görüldü.

‘Gizli tanık beyanlarını kabul etmiyorum’

Ulaş kendisine dönük yer alan iddialara ilişkin verdiği ifadede, “Rosa Derneği’nin kurucusu ve aktif yöneticisi olduğum doğrudur. Bu derneğin örgütsel bir faaliyette bulunduğu iddialarını kabul etmiyorum. Bu derneğin amacı kadına yönelik şiddetin engellenmesidir. Gizli tanığın beyanını kabul etmiyorum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemi

Savcı, elde edilen deliller ve tanık dinlenmesi sonucunda Ulaş’ın Rosa Kadın Derneği’nin faaliyetleri çerçevesinde “örgütsel eylemlerde bulunduğu”, bu şekilde “kendi iradesini örgütün iradesine teslim ettiği” değerlendirmesinde bulunarak “Örgüte üye olma” iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.