Dersim'de 145 alan sivillere yasak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Dersim

Dersim

  • Dersim'in Hozat ve Ovacık ilçelerinde resmi olarak 4 bölgede toplam 145 alan sivillere yasak. Geçen yıl yasaklanan 29 bölge sayısı 4'e indirilirken, "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan edilen söz konusu Nazımiye, Ovacık, Pülümür ve Hozat'taki alanlara girişler de, yaylaya çıkanlara ve sivillere 'mayınlı saha, can güvenliğiniz yok' denilerek fiili olarak yasaklandı. 

YILMAZ KAYA / DERSİM

Hozat'ta Aliboğazı ve Kıran, Ovacık'ta ise Eğerci ve Karadere bölgeleri, 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A maddesi gereğince, 29 Aralık 2021 tarihli ve 4989 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan edilerek sivillere kapatıldı. Söz konusu yasaklı olan Hozat ilçesi Ali Boğazı Bölgesinde 26, Kıran Deresi Bölgesinde 14, Ovacık ilçesi Eğerci Bölgesinde 67 ve Karadere Bölgesinde 38 olmak üzere toplam 145 alan sivillere yasaklanmış durumda.  

29 bölge yasaklanmıştı

Geçen yıl da, Dersim merkeze bağlı Bali Deresi Bölgesi, Kutu Deresi Bölgesi, Baylık Köyü Bölgesi, Çığırlı Yaylası Bölgesi, Karameşe Bölgesi, Tapan Tepe Bölgesi, Kurutlu Mahallesi Bölgesi, Vezgür Tepe Bölgesi, Yakacık Mahallesi Bölgesi, Hozat'a Ali Boğazı Bölgesi, Kıran Deresi Bölgesi, Beyazdağ Bölgesi, Ovacık ilçe sınırlarındaki Eroğlu Mahallesi Bölgesi, Balkayalar Bölgesi, Ali Geçiti Sırtı Bölgesi, Gayretbaba Tepe Bölgesi, Gölan Yaylası Bölgesi, Mahmutkömü Tepe Bölgesi, Aslıc Köyü Bölgesi, Sincik Dağı Bölgesi, Doğanca Mahallesi Aktaş Deresi Bölgesi, Kınıkan Tepe Bölgesi, Eğerci Mahallesi Bölgesi, Karadere Bölgesi, Nazimiye ilçe sınırlarındaki Dokuzkayalar Bölgesi, Tavuklu Mahallesi Bölgesi, Doğantaş Köyü Bölgesi ile Pülümür ilçe sınırındaki Kızılmescit ve Altın Hüseyin Köyü Bölgeleri de "geçici özel güvenlik bölgesi" ilan edilerek bir yıl boyunca sürülerini otlamak isteyen köylülere, arıcılara ve sivillere yasaklanmıştı. 

‘Yasak yüzlerce alanda yıllardır sürüyor'

Ovacık'ta görüştüğümüz köylüler, "geçici özel güvenlik bölgeleri"nin 4 bölge olarak açıklandığını, ancak fiilen onlarca bölge ve alanın sivillere yasak olduğunu söylediler. 

Laç Deresi, Kutu Deresi ve Ali Boğazı bölgelerinin yasak sınırları içinde olmadığını ancak yıllardır buralarda yaylaya çıkmak isteyen sürü sahiplerinin, arıcıların ve sivillerin askerlerce engellendiğini kaydeden köylülerden Hüseyin E, "Resmiyette o bölgeler ve alanlar yasak değil. Dersim, Pertek, Hozat, Ovacık, Mazgirt ve Çemişgezek etrafındaki bütün yüksek yerlere kameralar koymuşlar. 24 saat araziyi gözetliyorlar. Yasak olmamasına rağmen, bu alana giren sivilleri bu kameralardan görüyorlar. Yakın yer ise asker bizzat gelip, 'Buraya giremezsiniz, her taraf mayınlı, can güvenliğiniz yok' diyor. Uzak bölgede iseler bu kez askerler köye gelip muhtarla konuşarak, bölgenin sivil girişlere yasak olduğunu söylüyorlar. Çemişgezek'te Havacok Yaylası, Hozat-Ovacık arasında  bulunan Melan Yaylaları, Pertek'te bulunan Bağır ve Kalan Yaylaları yasak değil. Mercan Yaylaları da öyle. Ancak bu yaylaların bir çok alanı fiilen sivillere yasak şu anda. Yaylaya çıkan sürü sahipleri ancak belli alanları kullanabiliyor. Arıcılar ise sadece köylerinin etrafına arı kovanlarını bırakabiliyor" şeklinde konuştu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.