Dersim’i yaşayalım, yaşatalım

Toplum/Yaşam Haberleri —

13. Dersim Kültür Festivali

13. Dersim Kültür Festivali

  • 13. Dersim Kültür Festivali Almanya’nın Frankfurt kentinde 26-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Tertip Komitesi, Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak festivale ilişkin “Dersim’e sahip çıkmak dilimize, kültürümüze, kimliğimize ve geleceğimize sahip çıkmaktır. Gelin, hep beraber Dersim’i yaşayalım, yaşatalım” çağrısında bulundu.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

İki gün sürecek festivalin ilk gününde düzenlenecek “T.C. Soykırımlarla Yüzleşsin!, Demografik değişimi durdursun” konulu panele Jineoloji Komite Üyesi Haskar Kırmızıgül, Yazar Turabi Saltık ve araştırmacı İmam Canpolat katılacak.

Her yıl geleneksel festivalde cem erkanının, anaların ve pirlerin yer aldığı postlar kurulurken, bu yıl Alevi inancına ve Alevi yoluna gönül vermiş zakirlere ve bağlamalarının tellerine yer verilecek, nefesler ve deyişler akşamı düzenlenecek. Alevi inancının sözlü tarihlerinden biri olarak bilinen beyit, deyiş ve klamları seslendirilecek.

Festivalin ikinci günü ise kadın, çocuk ve inanç konulu panel düzenlenecek. “İki tutam saç. Dersim’in kayıp kızları” gibi belgeseller ile tanınan araştırmacı Nezahat Gündoğan, Kürt Kadın Hareketi’nden Besime Konca ve eğitmen İnci Kaya panelin konukları.

Program

Festivalde çok sayıda sanatçı da sahne alacak. Ayfer Düzdaş, Ferhat Tunç, Huriye Ahuzar, Grup Munzur, Ozan Rencber, Leyla Soysüren, Hasan Sağlam, Ozan Serdar, Umuda Haykırış ve Arêyê Kay sahne alacak.

Ressam Serpil Odabaşı da Kürtlere yönelik zulum, katliam ve isyanı konu alan eserlerini festivalde sergileyecek.

Ayrıca çok sayıda yazar, araştırmacı da açılacak çadırda okuyucularıyla buluşacak.

Türkiye, Kurdistan ve Suriye’de yaşanan depremden kaynaklı her yıl düzenlenen Dersim düğünü ise bu yıl yapılmayacak.

Çocuklar için özel alan

Festivalde çocuklar da her yıl olduğu gibi unutulmadı. Dersim Kültür Festivali’nde OutdoorKids spor ve animasyon ekibi ile çocuklar için özel bir alan olacağını belirtti.

Festivalde buluşma çağrısında bulunan Tertip Komitesi şu mesajı verdi: “Dersim’e sahip çıkmak dilimize, kültürümüze, kimliğimize ve geleceğimize sahip çıkmaktır. Gelin, hep beraber Dersim’i yaşayalım, yaşatalım. Şalvarını al da gel, peştemalını sar da gel, zılgıtını çal da gel misali sizleri ağırlayabilmek için, omuz omuza halaylarımızı çekmeye günleri sayıyoruz. Yaşam ve mücadele birliğinin ve ortak bağlarımızın önemli bir sembolü haline dönüşen Dersim Kültür Festivali’ne yediden yetmişe herkesi bekliyoruz.”

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Dersim İnşa Kongresi (DIK) tarafından düzenlenen festivali, Maraş Dernekleri Federasyonu, Koçgiri, Ovacık Kurmeş, Kareliler dernekleri, Kürecik İnisiyatifi’nin de aralarında bulunduğu 15’i aşkın kurum destekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.