Devlet güçlerine rağmen tören

  • Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci ve yazar Nagihan Akarsel’in cenazesi Konya Gölyazı (Xelikan) köyünde yüzlerce kişi tarafından "Jin jiyan azadî", "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla defnedildi.

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci ve yazar Nagihan Akarsel’in cenazesi, dün sabah Konya Şehir Hastanesi’ne ulaştı. Akarsel’in cenazesi, burada yapılan otopsi işlemlerinin ardından doğduğu Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı (Xelikan) köyüne getirildi. Cihanbeyli ilçe merkezinde ve doğduğu köy girişinde yüzlerce kişi tarafından "Jin jiyan azadî", "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla karşılandı. Köyü abluka altına alan devlet güçleri, yakınları dışında gelenleri engellemeye çalıştı. 

Kadınların zılgıtlarıyla karşılanan cenaze yine kadınların omuzlarında köy mezarlığına götürüldü. Türk devlet güçlerinin, Nagihan’ın fotoğrafının taşınmasını engellemesine karşı direnen kadınlar fotoğrafla beraber yürümeye devam etti. “Jin jiyan azadî” lolipoplarının taşındığı ve sloganın atıldığı yürüyüşün ardından mezarlığa gelen kitle adına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran kısa bir konuşma yaptı. Başaran “Nagihan hepimiziz. Nagihan’ı katletmiş olabilirler. Bizler Nagihan’ın yoldaşları olarak onun bıraktığı mirası devralıp sonuna kadar mücadelesini sürdüreceğiz” dedi. 

Dini vecibelerin yerine getirilmesi ardından Nagihan son yolculuğuna uğurlandı. Kadınlar, Nagihan’ın mezarının başına mor şal takıp, karanfil bıraktı. 

Jandarma, önceki gün de Nagihan'ın ailesine, "Sloganlar atılmayacak, zafer işareti yapanların parmağını kırarız, sessizce gömün bir şey olursa bu köyü yakarız, sizi buradan süreriz" şeklinde tehditte bulunmuştu. Jandarma, köydeki evlere giderek taziyeye gidilmemesi yönünde baskı kurmuştu.

 

Gazeteciler gözaltına alındı

Nagihan Akarsel’in Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı (Xelikan) köyündeki cenaze törenini takip eden Jinnews muhabiri Dilan Babat ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Fırat Can Arslan gözaltına alındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.