Devlet yoktu, biz de yetemedik

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

  • Depremin yıktığı Semsûr kent merkezinde yakınları ve arkadaşlarından 50’yi aşkın kişiyi kaybeden depremzede Hasan Arın, enkazlarda 15 kişiye yakın insanın sesini duyduklarını belirterek, şunları söyledi:
  • "Devlet yoktu ve hiçbir şekilde yardım edemedik. Binlerce insanın sesi geliyordu. Binlerce insan da donarak yaşamını yitirdi. AFAD Semsûr’a çok geç geldi, erken gelseydi bu kadar insan ölmeyecekti."

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Semsûr'da, özellikle kent merkezinde yüzlerce bina yerle bir olmuş durumda. Cêlik (Çelikhan) ve Sergolan (Gölbaşı) da yıkımın ağır olduğu ilçelerden. Devlet, 11 bin fazla insanın hayatını kaybettiğini açıklasa da Semsûrlular bu sayının 30 binin üzerinde olduğunu söylüyor. Yaşama tutunmaya çalışan Semsûrluların bir kısmı kurdukları derme çatma çadırlarda barınıyor.

Depremin ağır hasara yol açtığı kent merkezinde dayısının eşini, üç yaşındaki oğlu ve yeni doğmuş kızı ile arkadaşlarından 50’yi aşkın kişiyi kaybeden Hasan Arın, yaşadıklarını MA'dan Zerrin Sargut ve Mahmut Altıntaş'a anlattı.

Ne yazık ki geç geldiler

İlk sarsıntıda dışarı çıkarak kurtulduğunu belirten Arın, dayısının enkaz altında kaldığı haberi üzerine oraya yöneldiğini söyledi. Arın, "Evimiz de hasar yok ama eş dost ve akrabalarımızın hepsi yaşamını yitirdi. Ne yazık ki, devlet yetkilileri ve AFAD, Semsûr’a çok geç geldi. AFAD, deprem olduktan sonra, öğlen vakti gibi buraya gelmiş olsaydı bu kadar insan ölmeyecekti. Enkazlarda 15 kişiye yakın insanın sesini duyduk, devlet yoktu ve hiçbir şekilde yardım edemedik. Dayımı ve ailesini enkaz altından çıkarmaya çalışırken, binlerce insanın sesi geliyordu. Orada yaşayanların çoğu da ‘Abi bize biraz su getir en azından ağzımıza giren tozları alalım’ diyordu. Hava koşullarının da kötü olduğu için binlerce insan donarak yaşamını yitirdi" dedi.

Toplam 50 yakınını yitirdi

Arın, şöyle devam etti: “Dayımın eşi, gelini, torunu ve çocuklarıyla birlikte, diğer dayımın ise iki çocuğu yaşamını yitirdi. Ailemden bu kadar kişi yaşamını yitirmesine rağmen insanların enkazına müdahale etmek zorundaydım, çünkü kimse yoktu. İlk üç gün dayımların enkazına gittim. Dayımın gelininin enkaz altındaki alanı kötü olduğu için doğrudan hayatını kaybetmişti. Onu kurtarabilme durumumuz yoktu ve çok müdahale edemedik. Akrabalarımdan 6-7 kişi, eş dost yakınlardan da toplam 50 kişi yaşamını yitirdi.”

Üç gün boyunca toplu merkezlerde çadır dağıtılan yerlerde müracaatta bulunduğunu ve 4. günden sonra çadır aldığını anlatan Arın, “İnsanlar bir çadır için birbirlerine giriyordu ve 4. günün sonunda bir çadıra yerleştim. Dışarıda, araçlarda, ateş başlarında bir şekilde kaldık ve yaşamak zorundaydık. Deprem bölgesine 5-6 gün sonra geldiler ama 5 yıllık kalkınma planları yapıyorlar. Depreme karşı da planlama yapılmalıydı” dedi. ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.