Devrimci bir albüm: Kavga

Kültür/Sanat Haberleri —

Şer (Kavga) Albümü

Şer (Kavga) Albümü

  • 15 müzik grubunun birer parça seslendirdiği “Kavga” albümü çıktı. Müzisyen Kemal Yıldırım, "Bireysel gelişen sanata bir cevap oldu. Devrimci bir albüm çıkardık” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Meclisi bünyesinde yer alan müzik gruplarının da aralarında olduğu 15 müzik grubu, "Kavga" albümü çıkardı. Jin Ma, Aryen Kom, Gölgedekiler, Grup isyan Ateşi, Grup Vardiya, Adalılar, Geniş Merdiven, Kaldırım Müzik Topluluğu, Liberte, Praksis, Sarya Müzik Topluluğu, Sokak Orkestrası, Sol Anahtar, Grup Yel Değirmeni ve Umuda Haykırış müzik gruplarının çıkardığı albümde 15 parça yer alıyor. Aryen Müzik Grubu üyesi ve Kürt müzisyen Kemal Yıldırım, kolektif bir çalışmanın ürünü olan albüme dair konuştu.

 

Kemal Yıldırım

 

Devrimci gruplar kaldı mı?

Projenin yaklaşık 2 buçuk aylık bir çalışma sonucu açığa çıktığını aktaran Yıldırım, bazı kesimlerin "Devrimci gruplar kaldı mı?" sorusuna bir yanıt olarak bir araya geldiklerini ifade etti. Grupların tamamının devrimci müzik grubu olduğunun altını çizen Yıldırım, "Aslında bu proje bu söylemlere bir cevaptı. Aynı zamanda bireysel gelişen sanata da bir cevap oldu. Biz kolektif ve komünal bir iş çıkarmak istedik. Bu iki konu benim için çok önemliydi. Bireyci sanata cevap verdiğimiz gibi ‘Devrimci gruplar ya da müzisyenler kaldı mı?’ sorusuna bir cevap vermek istedik. Bu yüzden bizim için önemli bir çalışma oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Türkiye dışında grupların projede yer aldığını ifade eden Yıldırım, daha önce yapılan parçaların yeniden seslendirilerek albüme eklenmesini istemediklerini kaydetti. Yıldırım, tüm parçaların yeni olduğuna işaret ederek, "Bu sürece cevap olacak yeni şarkılar yapılsın istedik. Bu projenin de amacı buydu. Zannımca bu yönüyle çok güçlü bir ürün ortaya çıktı ve yayınlandı” diye belirtti.

Sanatçıların öncülüğü

"Kaotik ve zor bir süreçten" geçildiğini ifade eden Yıldırım, bu süreçte her sanatçının üzerine düşenleri yapması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, "Başta kadınlara dönük saldırılardan tutalım, doğa, toplum, kültür ve kimlik gibi her alanda çok güçlü bir saldırı mevcut. Bu sebeple bu saldırıya güçlü bir cevap vermeye ihtiyaç vardır” dedi. 

Sanatın ve sanatçının toplumun öncüsü olduğuna ve baskı süreçlerinde cevap olması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "Devrimci Kürt, Arap, Türk, Ermeni sanatçılar olarak bir araya geldik. Bu albümdeki her şarkı bu meselelere bir cevaptır. Bu yönden şarkıların içeriği dönemin ruhuna göre yapıldı. Sanatçıların öncülüğünde halkın motive edilmesi gerekir" diye kaydetti. 

Halkımız sahip çıksın 

Benzer bir projeyi Kurdistan’da da geliştirmek istediklerini vurgulayan Yıldırım, bu fikriyatın HDK düşüncesi çerçevesinde oluştuğunu kaydetti. Yıldırım, şunları söyledi: "Kavga albümümüzü halkımızın dinlemesini, dinletmesini ve sahiplenmesini istiyoruz. Bu yaptığımız albüm sıradan bir albüm değildir, devrimci bir albümdür. Ben bu şekilde tanımlayabilirim. Bu sebeple hem çok anlamlı."

ÖMER İBRAHİMOĞLU - MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.