Dil yok edilirse kimlik de yok olur

  • DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bir halkın dili yok edilirse kültürü, kimliği ve tarihinin de yok olacağını belirterek, Kürtçe kampanyasına destek istedi.

Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde başlattığı kampanya, bölge kentlerinde gerçekleştirilen mitinglerle sürdürülüyor.

Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında startını verdiği dil mitinglerinin finali bugün Amed’de yapılıyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde startı verilen mitingler, Van’da kitlesel bir şekilde devam etti. Yasak kararına rağmen kentin üç ayrı noktasından yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebini haykırdı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile Kürt Dil ve Kültür Ağı’ndan Bawer Berşev, kampanyaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

100 bin imza toplandı 

Startın verildiği Cizre’de salgın gerekçesiyle mitingin engellendiğini, benzer durumun Van’da da yaşandığını belirten Bawer Berşev, tüm engellemelere rağmen halkın taleplerini dile getirdiğini söyledi. Kampanya kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 100 bin imzanın toplandığını aktaran Berşev, mitinglerde kampanyanın büyütüleceğini vurguladı. Mitinglerinin engellenmesinin aynı zamanda kampanyaya yönelik olduğunu söyleyen Berşev, engelleri aşarak hedeflerine ulaşacaklarını belirtti.

Kürtçe Kürtlerin kimliğidir 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, yasak kararı ve polis engeline rağmen halkın diline sahip çıktığını söyledi. Kürtçenin Kürtlerin kimliği olduğunu dile getiren Öztürk, bu nedenle ilk olarak Kürtçenin hedef alındığına dikkat çekti. Öztürk, şunları söyledi: “Bir halkın dili asimilasyon politikalarıyla yok edilirse o halkın kültürü de kimliği de tarihi de kalmayacaktır. Bu nedenle dilimize sahip çıkmalıyız. Kürtçe, Mezopotamya coğrafyasında zengin bir dildir. Yaşamın tüm alanlarında dilimizle kendimizi ifade etmeliyiz. Başarmak için ilk önce dilimize sahip çıkmalıyız” diye konuştu. VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.