Direniş hattı bakidir

Kadın Haberleri —

Canan Çalağan

Canan Çalağan

  • Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, "21 yıldır nasıl mevcut tek adam rejimine karşı direndiysek bugün de aynı direniş hattıdır baki olan" dedi.
  • Kadın eşitliğini, özgürlüğünü esas alan yaşamı yeniden inşa etmek için bir yol açacaklarını kaydeden Çalağan, "Kendimize, karlılığımıza, halk iradesine güveniyoruz” diye konuştu.

Cumhur İttifakı’nın kadın düşmanı olduğunu belirten Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, “Faşizmi, güvenlikçi politikaları, nefret dilini durduracağız” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran AKP-MHP iktidarı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu değiştirmek isteyen Yeniden Refah Partisi (YRP) ile “Bekar kadınları sahiplendireceğiz” diyen Hüda-Par'ı Cumhur İttifakı’na dahil etti. Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu elde etmesine karşın 28 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazanacak aday, mevcut sistem ile Türkiye’nin ikinci yüzyılındaki politikalara doğrudan etki edecek.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, MA'dan Enes Beyaz'a seçimi ve Cumhur İttifakı’nın kadın politikasını değerlendirdi. İktidarın antidemokratik koşullarda kampanyasını yürütmesine rağmen ilk turda istediği sonuca ulaşamadığının altını çizen Çalağan, “Bu ülkede 21 yıldır erkek egemen politikalara direnen kadınlar, yoksullar, emekçiler KHK’yle ihraç edilen binlerce emekçi, gençler ve demokrasi için mücadele eden milyonlar, bu iktidara karşı bir cevap üretti. Böylesine adaletsiz koşullarda bir Meclis aritmetiği açığa çıktı. Bu iktidar, 21 yıldır yürüttüğü Kürt düşmanı, halkları birbirine kışkırtan, halk, kadın, emek düşmanı politikalarını daha da büyütecek, kendisi gibi bir ittifak bloku oluşturdu” dedi.

Gözleri kazanılmış haklarda

Meclis’te oluşan çoğunluğun kadın düşmanı bir ittifak olduğuna dikkat çeken Çalağan, “Kadınlar bu iktidar bloku ile annelik dışında bir yaşam hakkının tanınmadığı, 21 yıl geçirdi. Kadınların mücadeleyle kazanılmış haklarına göz dikti ve İstanbul Sözleşmesi gibi kadını mevcut düzen içerisinde şiddete karşı koruyan mekanizmaları, bir gecede tek kişinin iradesiyle ortadan kaldırdı. Kendi ittifak blokunu oluştururken kadınları korumaya dönük yasalardan biri olan 6284’ü tartışmaya açtı. Bunu bir pazarlık konusu haline getirdi. Bugüne kadarki pratiği neyse bundan sonra pratiğini daha da derinleştirecek bir ittifak kurdu” diye konuştu.

Kezzap çeteleri hafızalarda

90’lı yılların karanlık döneminde kadınların karşı karşıya kaldığı şiddeti anımsatan bir ittifak blokuyla karşı karşıya olduklarını belirten Çalağan, şöyle devam etti: “Konca Kiriş’i unutmadık. Bir mütedeyyin kadındı, çok vahşi bir yöntemle katledildi. Yine Amed’de, Batman'da kezzap çetelerini unutmadık. Kadınlar giysilerinden, yaşam tarzlarından kaynaklı sokak ortasında çok vahşice şiddete maruz kaldı. Bu ittifak blokunun içerisinden yalnız kadınların sahiplendirileceğini, 15 yaşından küçük çocukların evlenebileceğini, buna çocuğun rızası olabileceğini savunanlar var. Kadına şiddeti, kadını kendi çizdikleri bu eril cenderenin içine hapsetmeye çalışan anlayışı daha da derinleştirecek, büyütecek bir Meclis oluştu.”

Yeşil Sol Parti var

“21 yıldır nasıl mevcut tek adam rejimine, bunun erkek egemen politikalarına karşı direndiysek, bugün de aynı direniş hattıdır baki olan" diyen Çalağan, nitel açıdan bakıldığında Meclis'teki aritmetiğin karşısında kendisini bir kadın partisi olarak tarifleyen Yeşil Sol Parti'nin varlığına dikkat çekti. Yeşil Sol Parti'nin bütün bu eşitsiz koşullarda 29’u kadın 61 milletvekiliyle Meclis'te yerini aldığını kaydeden Çalağan, "Dengeleri bozacak toplumsal dinamizmi, mücadelesini, iradesini, sözünü Meclis'e taşıyacak olan da bu arkadaşlarımızdır” dedi.

Halkımızın iradesine güveniyoruz

Yeşil Sol Parti’nin kadınların sokaktaki mücadelesini Meclis’e taşıyacağına işaret eden Çalağan, şunları söyledi: “14 Mayıs'ta tek adam rejimini, faşizmi, erkek egemen düzenin temsiliyetini durdurduk. 28 Mayıs’ta göndermek için bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Süreç bitmiş değil, umudumuz hâlâ dik. Kendimize, mücadelemize, mücadele karlılığımıza, halkımızın kendi iradesine güveniyoruz. 28 Mayıs’ta sandığa gideceğiz ve 14’ünde erkek egemen düzeni, tek adam rejimini nasıl durduysak 28’inde de onları tarihte hak ettikleri yere göndereceğiz. Dengeler değişecek, bu ülkede kadın eşitliğini, özgürlüğünü esas alan bir yaşamı yeniden inşa etmek için bir yol açacağız. Mücadelemize devam edeceğiz.”

Gelecek umutlarını çaldılar

AKP-MHP’nin genç kadınların gelecek umutlarını çaldığını belirten Çalağan, şunları ekledi: “Genç kadınların yaşam biçimine, düşüncesine, iradesine müdahale eden bir iktidar blokuyla karşı karşıyayız. 14’ünde durdurduğumuz bu eril kuşatmayı, 28’inde dağıtacağımıza emin olarak bir kez daha sandığa gidiyoruz, oyumuzu veriyoruz ve sahip çıkıyoruz. Halk, kadınlar, emekçiler, yoksullar ile tek adam rejimi arasında bir seçimdir. Biz kendi özgürlük seçeneğimiz için oy veriyoruz. Bu faşizmi, karanlık düzeni, antidemokratik uygulamaları, güvenlikçi politikaları, ayrıştıran politikaları, nefret dilini, şiddet dilini durdurmak için sandığa gidiyoruz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.