Direniş, Zendura'nın alnında yazılı

Forum Haberleri —

.

.

  • Zaman şimdi Zendura’da atıyor. Ve devrim kendi doğum sancılarını çekiyor. Gelecek olan özgürlüktür çünkü devrim şu anda yaşanandır. 

LALEŞ RÊNAS

AKP-MHP iktidarının çökmemek için denemediği, sömürmeye çalışmadığı alan kalmadı ve gelip Zendura’ya çarptı...

Vakti geldi. PKK’nin en büyük direniş komutanlarından, direnişiyle düşmanını korkutan Kemal Pir’in, Diyarbakır zindanında ıslığını çaldığı şarkı dile gelebilir. “Eşkiya dünyaya hükümdar olmaz.” Bu şarkıyı şimdi Kemal Pir’in savaşçıları olan, Metina alanında Zendura Tepesi'ndeki Apocu iradeyle direnen YJA Star ve HPG gerillaları söylüyor. 

Zaman şimdi Zendura’da atıyor. Ve devrim kendi doğum sancılarını çekiyor. Gelecek olan özgürlüktür çünkü devrim zaten şu anda yaşanandır. Bu tarihin tekrarlamayacağı sancılardan biridir. Ve zamanın adı Zendura oluyor. Ne olursa olsun, ne olmuş olursa olsun, ne olacak olursa olsun, şimdiden Zendura ve Zendura’nın bağrındaki savaşçılar kendi kaderlerini direnişle belirleyip yazdırdılar. Şimdi tarih karar versin, seni hangi sayfasına koyacağını ve ne yazacağını… Bu tarihin en büyük görevi olsun savaşçıların yurdu olan Mezopotamya topraklarında. İnsanlığından eksilen zalimlerin saldırıları karşısında nasıl direndiğini tarih söylesin geleceğin çocuklarına. Türk devletinin kendi çöküşünü kurtarmak adına işgal ettiği Kürdistan topraklarında heybetiyle göze çarpan Zendura Tepesi'nde bir direniş tünelinde gerillanın nasıl direndiğini şimdi yazsın tüm parmaklar. Bu yaşananlar, ne savaş tünelleriyle kaderlerini değiştiren Vietnam, ne Batista başkanlığındaki ordunun iki bin askerini yolladığı Küba dağları, ne Franko dikdatörlüğünde devrimcilerin kilisede direndiği İspanya, ne de devrimcilerin köşe başlarında infaz edildiği Şili. Burası Ordadoğu’da halkların baharında devrimi filizlenen ülke; Kürdistan.

İşgalcilerin, zalimlerin, kan emicilerin dört parçaya böldükleri, sürgün ettikleri, kadınlarına sahip olmanın fetvasını verdikleri, erkeklerini zorla kontra yaptıkları, çocuklarını asimile ettikleri Kürdistan ülkesi. Burası gökyüzünün kaldıramayacağı kadar uçakla, sayılmayacak kadar bombardımanla, herkesi zehirleyebilecek, tüm doğayı yok edebilecek ölçüde kimyasalın her gün atıldığı yer. Bu ülkenin tam ortasında tüm direniş kalelerini gözleriyle koruyan, gözetleyen Zendura Tepesi. Gözleri bir ceng meydanı olan, düşmana hâlâ kabuslar yaşatan Heftanîn’e bakıyor, bir gözü işgalcileri arazideki taktiksel yaklaşımlarıyla gerillanın darmadağın ettiği Zap’a bakıyor. Ve şu anda kimsenin aklının alamayacağı, düşmanı şaşkına çeviren, gerillanın bile hayretle izlediği, Kürdistan halklarının hayran oldukları bir kararlılıkla direniyor. Geçen gün bir HPG gerillasının ağzından çıkan bir cümle bu durumu özetliyordu: “Kahramanlar, kahramanlıkları için bir şahit göstermezler, oysa Zendura şimdi yoldaşlarımızın şahidi oldu." 23 Nisan’dan itibaren işgalcilerin kullanmadıkları bomba, silah, gaz kalmadı. İşgalcilerin, Zendura’ya girmek için denemedikleri yöntem, taktik kalmadı.

İnsani tüm yönlerini kaybeden, ülkesinde erkek eliyle her gün bir kadın katleden AKP-MHP iktidarının çökmemek için denemediği, sömürmeye çalışmadığı alan kalmadı ve gelip Zendura’ya çarptı. Bu dışarıdan görülen direniş destanı ancak içeride yaşanan direnişin moralini, inancını, o gerillanın silah gibi kullandığı aklı ve yüreğini yazabileceğimiz ne bir kelimemiz ne de bir cümlemiz var. Belki de gerillanın direnişini anlatabilmemiz için artık yeni kelimeler üretmemiz gerekir. Çünkü yeni olanı eski olanla yazamazsın, yeni olan sana da yeniyi dayatır. O kendini tarihe yazdırıyor, çağın ilerisine taşıyor direnişi. Bu olacak olanı öngörmedir, özgürlüğü sabırla dokumaktır o tepeye, devrimi ne kadar zor ve sancılı olsa da şimdi dirhem dirhem hissetmedir o tünelde. Bu var olan direniş ruhuna yeni bir damak katmaktır, yeniden şekil vermektir direnişe. Her şeye rağmen “yaşamak” demektir, yaşamı esas almaktır. 

Zendura’daki gerillalar, şimdiden Kürdistan ülkesinin ve halkının kahramanları oldular çünkü tarihe yeni bir sayfa açtılar. Ve Apoculuğun sağlam tokadını bir kez daha işgalcilerin yüzüne vurup Zendura Tepesi'nin alnına “direniş” yazdırdılar. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.