Direnişin 5 neferi

Medya Savunma Alanları’nda 2019’da şehit düşen 5 gerilla

Medya Savunma Alanları’nda 2019’da şehit düşen 5 gerilla

  • HPG Basın İrtibat Merkezi, Medya Savunma Alanları’nda 2019’da şehit düşen 5 gerillanın kimliklerini açıklayarak, “Her biri Kurdistan’ın farklı coğrafyalarından olan fakat yürekleri halkımızın özgürlüğü için birlikte atan Egîd, Rûgeş, Dijwar, Siyabend ve Herekol yoldaşlarımız mücadeleleri ile işgalci Türk devletine halkımızın hiçbir koşul altında boyun eğmeyeceğinin mesajını en net bir biçimde vermişlerdir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Medya Savunma Alanları’nda 2019’da şehit düşen 5 gerillanın kimliklerini açıklayarak, “Her biri Kurdistan’ın farklı coğrafyalarından olan fakat yürekleri halkımızın özgürlüğü için birlikte atan Egîd, Rûgeş, Dijwar, Siyabend ve Herekol yoldaşlarımız mücadeleleri ile işgalci Türk devletine halkımızın hiçbir koşul altında boyun eğmeyeceğinin mesajını en net bir biçimde vermişlerdir” dedi.

Şehitlerin ailelerine ve Kürt halkına başsağlığı dileyen HPG açıklamasında gerillalara ilişkin şu bilgiler paylaşıldı.

Adı gibi Egîd oldu

Egîd Qoser (Egîd Özel): Mêrdîn, Qoser’de dünyaya geldi. Yurtsever bir aile ve çevrede büyüdü, erken yaşlarda Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’yle tanıştı. 1994’te şehadete ulaşan amcası Şehîd Hogir’in mücadelesini sahiplenerek 2011 yılında gerillaya katıldı.  Ailesinin Egîd ismini verdiği ölümsüz komutan, Mahsum Korkmaz’a layık olmayı bütün yaşamı boyunca esas aldı. Uzun yıllar Zagrosların en zorlu coğrafyası olan Zap alanında görev aldı ve Zagros kadar asi, Zap gibi geçit vermez bir savaşçı ve komutan oldu.

Zap’ta uzun soluklu mücadele

Rûgeş Devran (Göçer Noyan):  Colemêrg’de dünyaya geldi. Yurtseverlik ölçüleri yüksek bir aile ve çevrede yetişti. Zap alanında temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladı ve aynı alanda uzun soluklu bir mücadele yürüttü. PKK ve PAJK çizgisinde örnek bir YJA Star militanı oldu. Uzun süre Zap alanının zorlu coğrafyasında gerillacılık yürüten Rûgeş, birçok eylemde işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vurdu.

Şengal’de çetelere karşı savaştı

Siyabend Garzan (İlyas Özer): JİTEM ve Hizbulkontra çeteleri aracılığıyla vahşi saldırıların merkezi Êlîh’te dünyaya geldi ve yurtsever bir ailede büyüdü. 1990’lı yıllarda Elîh’teki faili meçhul cinayetlere çocukluk yaşlarında tanıklık etti. 2014 yılında gerilla saflarına katıldı. Bakûr’da edindiği gerillacılık tecrübesiyle yetkin bir gerillaya dönüştü. soykırım saldırıları karşısında yüzünü Şengal’e döndü ve çetelere karşı savaştı. Ardından tekrar gerillanın kalbi olan Kurdistan dağlarına döndü. Medya Savunma Alanları’nda yürüttüğü pratikle göz doldurdu, güçlü bir pratiğin sahibi oldu.

Düşmanın korkulu rüyası

Dijwar Berxwedan (Abdulmutalip Güllü): Wan, Erdîş’te dünyaya geldi ve yurtsever bir ailede büyüdü. Türk devletininin baskılarıyla erken yaşta tanıştı, işkenceye maruz kaldı, 2014 yılında gerilla saflarına katıldı. Askeri ve ideolojik alanlarda yetkinleşmek için mevcut olanla yetinmeyen Dijwar, sürekli okuyup araştırarak kendisini ve çevresindeki yoldaşlarını geliştirdi. Avaşîn alanında yürüttüğü örnek pratikle tanınan Dijwar, savaşçılığıyla düşmanının korkulu rüyası olan bir militan duruşun sahibi oldu.

İşgalciye ağır darbe vurdu

Herekol Şirnex (Selim Öngün): Botan’ın direniş merkezi Şirnex’te dünyaya geldi. Sömürgeci Türk devletinin baskı ve katliamlarına tanıklık etti. Özyönetim direnişi sürecinde bir dönem gençlik çalışmalarında yer aldıktan sonra 2015 yılında Cûdî’de gerilla saflarına katıldı. Daha sonra Zap ve Avaşîn alanlarında pratik yürüttü. Avaşîn’de sömürgeci Türk ordusunun işgal saldırıları karşısında en ön cephede yer alarak işgalcilere ağır darbeler vurdu, tarihi direnişe büyük emek verdi. Werxelê’de savaşın alt yapısının hazırlanması çalışmalarına katıldı, kısa sürede öncülük düzeyine ulaştı.

 

*****

Kazada şehit düştü

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), Soro Çiya kod adlı savaşçıları Fehmî Mihemed’in 6 Aralık’ta geçirdiği kazada şehit düştüğünü açıkladı. AEfrîn doğumlu, yurtsever bir aileden gelen Çiya’nın ailesine başsağlığı dileyen HRE açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İşgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarının gerçekleştiği dönemde her yurtsever birey gibi yoldaşımız Soro da halkına ve yurduna karşı bağlılık sorumluluğunu yerine getirerek soykırımcı ve işgalci Türk devletine karşı direniş saflarında yerini aldı. Yoldaşımız Soro, Efrîn Çağın Direnişi’nin ikinci aşamasında güçlerimize işgalcilere karşı direniş eylemleri gerçekleştirdiği sırada katıldı. Sadece bir işle sınırlı kalmadı birçok görevi birlikte yürütüyordu. Çalışkan, disiplinli, iyi ve dürüst bir savaşçıydı. Arkadaşları arasından seviliyordu. Yoldaşımız Soro’nun anısını özgürlük direnişimizin nüvesini yaparak yaşatacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.