Diriliş coşkusu sürüyor

Yurt Dışı Haberleri —

Darmstadt / Foto: Deniz BABİR

Darmstadt / Foto: Deniz BABİR

  • Kurdistanlılar ve dostları Avrupa’da bir araya geldikler  her noktada yaptıkları şölenler ile Diriliş bayramını kutlamaya devam ediyor. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sağlığı ve fiziki özgürlüğü kutlamaların ana mesajı oldu.

Kurdistanlılar ve dostları Avrupa’da bir araya geldikler  her noktada yaptıkları şölenler ile Diriliş bayramını kutlamaya devam ediyor. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sağlığı ve fiziki özgürlüğü kutlamaların ana mesajı oldu. Tüm kutlamalar şehitler için saygı duruşu ile başladı.

Dortmund

Almanya’nın Dortmund kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar, 45 yılında diriliş coşkusunu yaşadı. “Werin em bi hev re salvegera cejna xwe piroz bikin” şiarıyla gerçekleştirilen kutlama, Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Kutlamaya katılan Kürt siyasetçi ve gazetemiz yazarlarından Demir Çelik, bir konuşma yaptı. Çelik, özgürlük mücadelesinin kat ettiği büyük mesafe ve süreklileşen direnişin önemini anlattı.

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı kutlamada sanatçılar Hozan Aydın, Narinxan, Meral Alkan, Zahir Loran, Haki Botan, Hozan Ekrem ve Dortmund Kürt Toplum Merkezi Çocuk Korosu stranlarıyla geceye coşku kattı. Kürt Özgürlük Hareketinin 44 yılını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

İşgalci Türk devletinin kimyasal silahlı saldırıları karşısında Avrupa devletlerinin sessizliğine vurgu yapmak için "Your silence Kills (Sessizliğiniz öldürüyor), der türkische Staat ermordet kurdische Freiheitskampfer: Innen mit chemischen Waffen (Türk devleti Kürt özgürlük savaşçılarını kimyasal silahlarla katlediyor), Freiheit für Öcalan (Öcalan'a özgürlük)" pankartları açıldı.

 

Bonn / Foto: Erdal ALIÇPINAR

 

Bonn

Coşkulu kutlamaların Almanya’daki bir diğer adresi Bonn’du. Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, sanatçıların sahne almasıyla devam etti. Yüzlerce Kurdistanlı’nın katılımıyla gerçekleştirilen kutlamada sanatçılar Dîno, Nûarîn ve Şerîf Omerî’nin seslendirdiği şarkıların yanı sıra tiyatro gösterimi yapıldı.
Kutlamada Die Linke adına Ralph Schlager ve KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt birer konuşma yaptı. Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillası’na yönelik kimyasal silah kullanımı, Rojava’ya saldırılar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin protesto edildiği konuşmalarda, varlık yokluk olarak ifade edilen bu süreçte tüm Kurdistan halkı ve dostlarının ayakta olması gerektiği vurgulandı.

Büyük ilgi ve coşkunun hakim olduğu kutlamada Koma Hêvî şano grubu da gösteri yaptı, gençler ise aralıksız slogan attı.

 

Halle / Foto: Arat ARARAT

 

Halle (West)

Almanya’nın Halle (West) kentinde yapılan etkinliğe de Bielefeld, Herford, Gütersloh, Detmold’dan gelen çok sayıda Kurdistanlı katıldı. Halle’deki kutlamalar da Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu ile başladı. Kürt ulusal renklerinin hakim olduğu salona dirilişin ruhu yansıdı, tam anlamıyla Kurdistanlıların bayramlaşmasında geleceğe dönük umut ve heyecan vardı. Hozan Xemdar, Harîman Qasim, Zerife Zêrîn ve Hozan Axîn’in seslendirdiği türküler eşliğinde halay çekildi.

Kutlamada Bielefeld DTKM Eşbaşkanı Ayşe Çelik ve siyasetçi Ferhat Ceger birer konuşma yaptı. Mamoste Loqman da şiir okuyarak kutlamaya renk kattı. Kutlama, sinevizyon gösterimi ardından zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

 

Darmstadt / Foto: Deniz BABİR

 

Darmstadt

Darmstadt’ta 44. Diriliş bayramında özgürlük mücadelesini yürüten kahramanlar selamlandı. Rödermark’taki kutlamalara yüzlerce Kurdistanlı katıldı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu ile başlayan kutlamalarda genç aktivistler bayrak ve pankartlarla salona girdi.

Kutlamada 44 yıllık Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için konuşmalar yapıldı. Yüzyılın son özgürlükçü ideoloğu olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasına vurgu yapıldı. 

Siyasetçi Baz Qewm de “44 yıllık mücadelenin önemine vurgu yaparak “Yok olmakla yüz yüze kalan Kürt halkının kimliği ve kültürünün bugünlere taşınmasını bu 44 yıllık mücadeleye borçluyuz. Biz Kürtler bu onurlu mücadelenin yürekli kahramanları sayesinde bugünlere geldik. Biz dahil gelecekteki jenerasyonlar bunu asla unutmayacağız. Önder Apo düşünce ve fikirleriyle geleceğimize ışık tuttu. Bizim PKK’yi bir umut hareketi olarak gördüğümüz gibi bütün dünya devrim hareketleri de Önder Apo’nun fikir ve düşünceleri etrafında birleşerek, Hareketimizi benimsiyor ve ilgi duyuyor. Bu vesileyle İmralı tecrit ve izolasyon politikasını şiddetle kınıyoruz ve CPT’nin İmralı’ya ilişkin politikasını da asla kabul etmiyoruz. Gün alanlara çıkarak Önder Apo’ya sahip çıkma günüdür” dedi.

Konuşmaların ardından bir sinevizyon gösterimi yapılırken sahne programında yer alan sanatçılar Hozan Diyar, Hozan Binevş, Koma Azad ve Koma Bezar da kilamlarıyla coşku kattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.