Diriliş kutlu olsun

Yurt Dışı Haberleri —

  • PKK’nin kuruluş yıldönümü Londra’dan Melbourne’a kadar birçok yerde coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda "Vejîn pîroz be/Diriliş kutlu olsun" sloganları atıldı. Pandemiye rağmen kutlamalara yüzlerce kişi katıldı.

 

Yüzlerce kişi halaya durdu

En kitlesel kutlamalardan biri İngiltere’nin başkenti Londra’daydı. Cumartesi günü Demokratik Kürt Toplum Merkezi binasında toplanan yüzlerce kişi PKK’nin 43’üncü kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla bir kutlayarak, "PKK Ortadoğu halklarının özgürlük ruhudur" dedi. PKK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamalarının asıldığı salonda, kadınlar kutlamaya ulusal elbiseleri ile katıldı. Firaz Dağ Çocuk Korosu’nun sahne aldığı kutlamada, çocukların "Serhildan" şarkısı alkış ve zılgıtlarla karşılık buldu. PKK’nin 43 yılını konu alan sinevizyon gösteriminde ise kitle "Em PKK’ne" şarkısını hep bir ağızdan okudu. Yapılan konuşmaların ardından Koma Çarnewa’dan sanatçı Serhat ile Mem Şevder ve yerel sanatçılar sahne sahne aldı. Kutlama davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.  

Kürtler mutlaka kazanacak

Almanya’nın Heilbronn kentinde de kutlama vardı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan kutlamada Kürt siyasetçiler Faysal Sarıyıldız ile Abdullah Demirbaş birer konuşma yaptı. Sarıyıldız, "Her ne olursa olsun Kürtler PKK hareketi öncülüğünde zafer kazanacaktır" dedi. Demirbaş da "PKK hareketi, Kürtleri bitirmek isteyenleri bitirdi" diye konuştu. Kutlama Demirbaş’ın konuşması ardından PKK’nin tarihi mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kutlama, müzik eşliğinde halay çekilmesiyle sona erdi.

Paris’te havai fişeklerle

27 Kasım Fransa’nın başkenti Paris’te ise havai fişeklerle kutlandı. Kutlama kentin en işlek meydanı olan République’de yapıldı. Meydandaki anıtının üzerine 'PKK’nin 43. yıldönümü kutlu olsun" pankartı asıldı.

Rennes’da PKK selamlandı

Rennes’de yaşayan Kürdistanlılar da "PKK halktır, halk burada" sloganlarıyla PKK’yi selamladı. Amara Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan kutlamaya Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da katıldı. Etkinlikte, aynı zamanda "PKK halktır, halk yasaklanamaz" kampanyası kapsamında imzalar da toplandı. Etkinlikte Mîr Perwer, Zarîfe, Şiyar û Dijwar ve Brotanya Çocuk Saz Grubu sahne aldı.

Liege’de şenlikle kutlandı

Belçika’nın Liege kentinde de 27 Kasım konuşmalar, bilgi yarışması ve şenlikle kutlandı. Etkinlik Mezopotamya Kürt Kültür Merkezi’nde çekilen halaylarla sona erdi.

Lavrion Kampı’nda büyük coşku

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Yunanistan’ın başkenti yakınlarındaki Lavrion Kampı’nda da 27 Kasım büyük bir coşkuyla kutlandı. Cumartesi akşamı yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamada halaylar çekildi ve havai fişek gösterisi yapıldı. Kutlamada PKK’nin tarihini anlatan sinevizyon gösterimi de yapıldı. Bu kutlamadan önce Cuma gecesi de kampta KCDK-E’nin organize ettiği bir yürüyüş yapıldı.

Limasol'da devrim şarkılarıyla

Kıbrıs'ın Limasol kentinde de Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı 27 Kasım’ı kutladı. Halk, Theofilos Çocuk Korosu’nun seslendirdiği devrim şarkılarıyla halaya durdu.

Melbourne’a kadar uzandı

PKK’nin kuruluşu Avustralya’nın Melbourne kentinde de coşkulu bir şekilde kutlandı. Cumartesi günü düzenlenen kutlamada Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Kürt Toplum Merkezi'ne bağlı çocuk folklor ekibi ile çok sayıda yerel sanatçı kutlamada sahne aldı.

Gençler sokaklara taştı

Avrupa’da 27 Kasım kutlamalarını Kürt gençleri başlattı. Gençler Duisburg, Londra, Paris, Marsilya, Bordeaux, Basel, Zürih ve Viyana’da "dirilişi" kutlamak için hafta sonu sokağa çıktı. Kutlama yürüyüşlerini Tevgera Ciwanên Tekoşer (TCŞ) ve Jinên Têkoşer (TekoJIN) ortak organize etti. "Werin Cenga Azadiyê" hamlesi kapsamında yürüyüşlerini gerçekleştiren gençler, Öcalan’ın posterleri ile PKK flamalarını taşıdı. Yürüyüşlerde meşaleler taşıyan ve rengarenk havai fişekler kullanan gençler, sık sık Öcalan ve PKK lehine slogan attı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.