Doktordan tutsağa: Burada gebereceksin

Hasta tutsak Serhat Karsu

Hasta tutsak Serhat Karsu

  • Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki hasta tutsak Serhat Karsu, tedavisinin engellendiğini ve cezaevi doktorunun kendisine “Geberiyorsan burada gebereceksin” dediğini söyledi. 

 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Erzirom Şubesi, Erzurum Dumlu Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin yayınladığı raporda, siyasi tutsaklara işkence uygulandığını, haberleşme, sağlık ve tedaviye erişim haklarının engellendiğini açıkladı. Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki hasta tutsaklardan Serhat Karsu’nun, tedavi hakkının engellenmesi ve yaşananlara dair anlatımları, cezaevinde hak ihlallerinin boyutunu gözler önüne serdi. Hakkında açılan dava kapsamında 2013'te müebbet hapis cezası verilen Karsu, yaklaşık iki  yıldır Dumlu Cezaevi’nde tutuluyor. İki yıldır tedaviye ulaşamayan Karsu, kanser riskiyle karşı karşıya. Geçen hafta Karsu ile görüşen ablası Aynur Taş, cezaevi idaresinin uygulamalarıyla tutukluları ölüme sürüklediğini belirtti. 

Kardeşinin 6 yıl önce hastalığa yakalandığını ve bugün tedavi hakkının engellenmesiyle hastalığının ilerlediğini aktaran Taş, “Kardeşim cezaevinde bulunan doktora, ‘Beni hastaneye sevk edin’ şeklinde talepte bulunduğunu fakat oradaki doktorun kendisine, ‘Ben kimseyi dinlemem. Seni bir yere göndermiyorum. Geberiyorsan burada gebereceksin’ dediğin aktardı. Hastalığı çok ilerlemiş, mide asidinden dolayı ağzında bir diş kalmamış. Artık yemek yiyemediğini ve su içmekte zorlandığını söyledi” dedi.

İntihara sürüklüyorlar

Baskıların daha da arttığını, tekli hücrelerde tutulduklarını kaydeden Taş, tutuklu kardeşinin anlatımlarını şöyle aktardı: “Hepimizi tekli odalarda tutuyorlar. Ancak bağırıp çağırdığımızda birbirimizin sesini duyabiliyoruz. Havalandırma camlarına bile demir parmaklıklar taktılar. Geceyi gündüzü bile birbirinden ayrıt edemiyoruz artık. Bizi intihara sürüklemeye çalışıyorlar. Bize sahip çıkın.”  ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.