Ekmeğin kokusuyla ayakta

Kadın Haberleri —

Xedîca Mehmûd

Xedîca Mehmûd

  • Göç ettiği Til Temir’de ekonomik bağımsızlığını kazanmak için fırın işletmeye başladı ve sevgiyle pişirdiği ekmeklerin kokusu şafak vakti etrafa yayıldı. Fırsat verildiğinde kadınların birçok başarıya imza atacağını belirten Xedîca Mehmûd, iş kurarken dahi sermayesi olmayan kadınların desteklenmesi çağrısı yaptı.

Kuzey-Doğu Suriye’ye uygulanan ambargo, Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılması ve Türk devletinin saldırıları bölge ekonomisini etkiliyor. Kadınlar ise buna karşın geçimini sağlamak için bir yandan alternatifler üretirken bir yandan da destek bekliyor.

Xedîca Mehmûd, Til Temir ilçesinde fırın işleterek ayakta durmaya çalışan kadınlardan biri. Jinha’dan Sorgül Şêxo, Xedîca Mehmûd’un çalışmaya nasıl karar verdiğini ve taleplerini dinledi. 

Aslen Hesekêli olan Xedîca Mehmûd, 6 çocuk annesi. Deraa’da Şam hükümeti ve Özgür Ordu çeteleri arasında çıkan çatışmada rastgele açılan ateş sonucu bir oğlu hayatını kaybeder. Çatışmalar şiddetlenince ailesiyle Hesekê’den Til Temir’e göç etmek zorunda kalır. 

 

 

Sevgiyle ekmek pişiriyor

Göçün ardından artık bir iş yapmalı ve ailenin geçimi sağlanmalıydı. Xedîca Mehmûd, eşine fırın işletmeyi önerir. Önerisinin olumlu karşılanması üzerine eşi ve 25 yaşındaki en büyük oğluyla kolları sıvar. 

Xedîca Mehmûd ilk işi olan fırın işletmeciliğine olan sevgisini, “Fırında tandır ekmeği pişiriyoruz. Ekmeğin kokusu etrafa yayılıyor ve her şafak vakti erkekler, kadınlar ve çocuklar ekmek almaya geliyor. Ekmekler çok seviliyor, çünkü emeği sevgiyle yapıyorum” sözleriyle anlatıyor.

 

 

Kendine göre yaşıyor

“Alın teri döküyor emeğimizle paramızı kazanıyoruz, çocuklarımızın ihtiyaçlarını sağlıyoruz” diyen Xedîca Mehmûd, toplumun bir kadının bu işte çalışmasını yadırgadığını fakat bunun hayatını etkilemesine izin vermediğini söyledi: “Toplumun bakış açısına göre değil, kendimize göre yaşamak istedik.”

Kadınların çalışma hayatına dahil olmasına yönelik projeler üretebilmesi için desteklenmesi gerektiğini dile getiren Xedîca Mehmûd, “Artık toplum değişti, kadınlar değişti. Bu yüzden toplumun bu süreci birlikte atlatmamıza yardımcı olması gerekiyor” dedi.

Başarılarına fırsat verilmeli

Öte yandan kadınların ekonomik haklarının çiğnenmemesi için mücadele etmesi gerektiğine işaret eden Xedîca Mehmûd, Rojava’daki kadın ekonomisinden umutlu olduklarını kaydetti.

“Bugün içinden geçtiğimiz süreç nedeniyle kadın-erkek eşitliğine ihtiyaç var. Arap kadınları ekonomi alanda dikkat çekici bir adım attı. Fırsat verildiğinde kadınlar değerli başarılara imza atıyor." HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.