Elazığ böyle devam edemez

Savaş Erdoğan

Savaş Erdoğan

  • Yeşil Sol Parti, Elazığ'a yapışan 'Türk milliyetçiliğinin merkezi' söylemini sorgulatacak bir sonuç için çalışıyor. Yeşil Sol Parti’nin çıkaracağı bir milletvekili bile Elazığ’ın siyasi tarihini değiştirecek; korku ve tabuları yıkacak.

ERKAN GÜLBAHÇE/HABER MERKEZİ

Yeşil Sol Parti adayı Savaş Erdoğan, AKP-MHP’nin en güçlü olduğu kentlerden birisi olan Elazığ’da iddİalı. Erdoğan, HDP’nin 2015 seçimlerinde vekilliği az bir farkla kaybettiği Elazığ’dan Meclis'e mutlaka vekil göndereceklerini söyledi.

Elazığ, geçmişten günümüze dek birçok kültüre, inanca ve siyasi görüşe ev sahipliği yapan önemli kentlerden biri. Kurdistan özelinde ele alındığında ise genelin aksine Türk milliyetçiliği ve dinciliğinin de yaygınlaştığı merkezlerin başında geliyor. Bu durumun elbette birçok nedeni var ama en belirgin neden devletin cumhuriyet tarihi boyunca Elazığ’a dönük geliştirdiği özel politikalar. Cumhuriyetin ilk yıllarında Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’dan getirilen göçmenler yerleştirilerek buranın demografik yapısına müdahale edildi. Devletin yerli halka dönük baskıcı politikaları ve özel savaş yöntemlerini köpürttüğü Alevi düşmanlığı, Türk-İslam sentezinin yükselişe geçmesinde önemli rol oynadı. Elazığ’ın merkezinde Türk milliyetçilik geliştirilirken diğer bölgelerinde de Türkçü dincilik ön plana çıkarılarak toplum benliğinden uzaklaştırılmak istendi.

2015’de vekilliğe yaklaşıldı

Bu durum en çok da kentin siyasi tercihlerinde belirleyici oldu. Geçmişten günümüze Elazığ’da Türk-İslamcı partiler önde oldu. AKP’nin de 21 yıllık iktidarı boyunca oransal olarak en fazla oyu aldığı illerden biridir Elazığ. Kentte 2018 genel seçimlerinde AKP yüzde 54.6, MHP yüzde 13.5, CHP yüzde 10.7, HDP yüzde 10.1 ve İYİ Parti yüzde 7.7 oy almıştı. Aynı seçimlerde Cumhur İttifakı, yüzde 68.1’le dört; Millet İttifakı da yüzde 20.2’yle bir milletvekili çıkardı. 2014 yerel seçimlerinde HDP Karakoçan Belediyesi'ni kazandı, ancak siyasi soykırım operasyonları sonucu kayyum atanan belediyeler arasında yerini aldı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP’nin vekilliği az bir farkla kaybettiği kentte, 2018 seçimlerinde ise oylarında düşüş yaşandı. Elazığ'da 14 Mayıs seçimlerinde 430 bin 414 seçmen, bin 632 sandıkta oy kullanarak yeni milletvekillerini seçecek.

Gazetecilikten vekil adaylığına

Türkiye siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden biri olan 14 Mayıs seçimleri, Kürt halkı ve Kurdistan için siyasal bir dönemeci ifade ederken Elazığ için ise yüz yıllık bir politikaya “dur” demenin seçimi olacak. Bu açıdan Yeşil Sol Parti de Elazığ’da oldukça iddialı. Yeşil Sol Parti, Elazığ’ın gidişatını değiştirerek buradan milletvekili çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Seçim çalışmalarını gazetemize değerlendiren Yeşil Sol Parti’nin Elazığ 1. sıra adayı Savaş Erdoğan, buradan vekil çıkaracakları konusunda iddialı. Muhalif bir gazeteci olduğu için uzun yıllardır siyasetle iç içe yaşayan Erdoğan, Yeşil Sol Parti’den milletvekili adaylığını da eleştirel ve muhalif kimliğine bağlıyor.

Bir ilke imza atacağız

Elazığ’da şu ana kadar Yeşil Sol Parti çizgisinde milletvekili çıkarılamadığını anımsatan Erdoğan, zor bir görev üstlendiğini ve Elazığ’dan milletvekili çıkararak bir ilke imza atmak istediklerini söyledi. Seçim bölgelerindeki öznel durumları da gözeterek yaptıkları hesaplara göre Yeşil Sol Parti’nin Elazığ’da milletvekili çıkarabilmesi için yaklaşık olarak 45 bin oyun yeterli olacağını vurgulayan Erdoğan, yaptıkları etkili çalışmalarla bu sayının çok üstüne çıkacaklarını belirtti. Erdoğan, “Yerelde yaptığımız çalışmalarda çok iyi bir tepki alıyoruz. Geçen gün Karakoçan’da gerçekleştirdiğimiz miting muhteşemdi. Çok iyi bir katılım vardı. Karakoçan’da 12 bin oy, Kovancılar ve Palu’da 8 bin oy almak için çalışıyoruz. Bundan önceki seçimlerde de Elazığ merkezde aldığımız 25 bin oyu buna eklediğimizde dört noktadaki oylarımız 45 bini buluyor. Merkez ve diğer bölgelerde 15 bin arttırdığımızda kesinlikle bir milletvekili çıkarma potansiyeline sahip olacağız. Elbette buz bununla yetinmiyoruz. Elazığ halkıyla iyi bir sinerji yakaladık, çok daha fazla oy alacağımızı görüyoruz" şeklinde konuştu.

Devlet baskısına rağmen

Seçimlere çok az bir süre kaldığını, bu yüzden de toplu halk buluşmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Erdoğan, kentte seçime kadar toplam 20 halk buluşması düzenleyeceklerini söyledi. Bu çalışmalar için il ve ilçe genelinde komisyonlar kurduklarını belirten Erdoğan, seçimlere kadar ulaşılmadık, görüşülmedik ve temas edilmedik hiçbir insanın kalmayacağını vurguladı. Elazığ’da gerek devlet baskısı gerekse Türk-İslamcı düşüncenin hakim olmasından dolayı insanların çalışmalara katılmakta zorlandığını belirten Erdoğan, “Avrupa ve İstanbul’dan da arkadaşlarımız geldi" dedi.

CHP'li evlerden de oy

Erdoğan, halkın AKP-MHP iktidarının hırsızlık, adam kayırma ve liyakatsızlıklarından bıktığını belirterek, şöyle devam etti: "Bir değişimin şart olduğunu ifade ediyorlar. Bu seçimlerde Yeşil Sol Parti’ye oy vereceklerini net bir şekilde söylüyorlar. Yaptığımız görüşmelerde CHP seçmeni de partimizin Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemesinden dolayı bize sıcak bakıyor. Birçok görüşmede aileler CHP’li olduklarını, ancak bu seçimlerde bir oyu da Yeşil Sol Parti’ye vereceklerini ifade etti. Elazığ’da bu MHP’lidir, İYİ Parti’lidir ya da falanca partidendir gibi bir ayrım yapmadan, gördüğümüz tüm açık kapılardan girerek herkesle diyalog kurmaya çalışıyoruz. Yeşil Sol Parti’ye oy vermeyin, oylarınız boşa gider gibi bir propagandayı Elazığ’da sıkça duyuyoruz. ‘Yeşil Sol Parti orada milletvekili çıkaramaz, oylarımız boşa gitmesin’ söylemini boşa çıkarmak için ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bu söylemi yıktığımız anda oy patlaması yapacağız.”

Sandıkları koruyacağız

Seçim güvenliği konusunda da çalışma yürütmelerine rağmen henüz istedikleri noktada olmadıklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşahit ve gözlemci kaydı noktasında da çalışma yürütüyoruz. Şu ana kadar seçim güvenliği için de 15 avukat kaydettik. Seçim gününe kadar bu sayıyı 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Kimse seçim güvenliği konusunda endişe etmesin, sandıkları koruyacağız. Verilen tek bir oyun çalınmaması ve boşa gitmemesi için mücadele vereceğiz. Bu konuda halkımızdan da destek bekliyoruz.”

Kısık sesle söylüyorlar

Elazığ’da korku ve tabuları yıkacaklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Yeşil Sol Parti’nin vekil çıkarması, Elazığ’ın siyasi tarihini değiştirecektir. Şimdiye kadar süregelen Elazığ’dan milliyetçi ve muhafazakarların dışında milletvekili çıkarılamaz söylemini yıkacağı için de ayrı bir önemi olacak. Elazığ’da öyle bir korku havası yaratılmış ve milliyetçilik dalgasıyla insanlar öylesine sindirilmiş ki yaptığımız görüşmelerde kimi yurttaşlar bize oy vereceklerini kısık sesle söylüyor. Bize oy vereceklerini söylediklerinde çevrelerine bakıp kimse duydu mu, gördü mü kaygısı yaşıyorlar. Bu anlamıyla Elazığ’da Yeşil Sol Parti’nin milletvekili çıkarması bütün korku ve tabuları yıkacaktır. Elazığ’da Türkçü-İslamcı etkinin kırılması Kurdistan’ın diğer bölgelerine de mutlaka etki edecektir. Hatta bu etki Kurdistanla sınırlı kalmayacak, ‘Türkiye milliyetçiliğinin merkezi Elazığ’ söylemi Türkiye’nin tamamında sorgulanmış olacaktır.”

 

*****

Avrupa’daki Elazığlılara çağrı

Savaş Erdoğan, Elazığ nüfusunun büyük bir bölümünün ekonomik ve siyasi nedenlerle Avrupa’da yaşadığına işaret ederek, şu çağrıyı yaptı: “Avrupa’daki halkımız bilsin ki; bugün yurt dışında yaşamalarının tek nedeni Türkiye’deki mevcut sistem ve düzen partileridir. Biz Yeşil Sol Parti olarak halkın sorunlarını gidermek ve bu düzeni değiştirmek için oylarınıza talibiz. Avrupa’da yaşayan halkımızın bir an önce ülkeye dönmesini sağlayacak politikalar üreten tek parti Yeşil Sol Parti’dir. Bundan dolayı halkımızı Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırıyoruz. Herkesin akraba ve dostlarından başlayarak özellikle ülkede yaşayan insanların Yeşil Sol Parti’ye oy vermesi için çalışma yürütmesi gerekiyor. Herkes dost ve akrabasını telefonla arayarak oy vermeye çağırmalıdır.”

 

*****

Savaş Erdoğan kimdir?

Yeşil Sol Parti Elazığ adayı Savaş Erdoğan, 1983'te Karakoçan'ın Oxçiyan (Okçular) köyünde doğdu. Evli ve iki çocuk babası. Emekçi bir ailenin ferdi olarak ilkokul, ortaokul ve liseyi Karakoçan’da okudu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gazetecilik okudu ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde de yüksek lisansını yaptı. Gazetecilik eğitiminden sonra Karakoçan’a giderek “Halkın Sesi” adıyla iki yıl boyunca yayın yapan haftalık bir gazete çıkardı. 2008'den beri Bingöl’de Kürtçe müzik yayını yapan Radyo Azelya ve Türkçe yayın yapan Radyo Göl’ün yöneticiliğini yapıyor. Ayrıca İstanbul’da faaliyet gösteren Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KARDEF) yönetiminde yer alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.