Elçi cinayeti kapatılıyor

  •  Tahir Elçi davasına bakan mahkeme, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi kararından vazgeçti. Baro Başkanı Nahit Eren, bu kararın, cinayeti aydınlatma niyetinin olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.  

Dönemin Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te açıklama yaptığı sırada katledilmesiyle ilgili davanın 15 Haziran'da görülen duruşmasında, cinayetin işlendiği dönemde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine oy birliğiyle karar veren mahkeme, bundan vazgeçti.

Diyarbakır C. Başsavcılığının talebi üzeri Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tahir Elçi davasında duruşma tarihini beklemeden usule aykırı bir şekilde Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından oy çokluğuyla vazgeçmesini MA'ya değerlendiren  Amed Barosu Başkanı Nihat Eren, mahkemenin son celsede, Davutoğlu’nun dinlenmesi kararı aldığını hatırlattı. Eren, “Hatta bu konuda mahkeme, Davutoğlu’nun SEGBİS’le (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) hazır edilmesi için İstanbul’a müzekkere yolladı. Ama 19 Eylül itibarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı, Davutoğlu’nun bu aşamada tanık olarak dinlenmesinin dosyaya bir katkı sunmayacağını iddia etmiş, mahkeme de oy çokluğuyla bu kararını ara kararla geri almış. Bu ara karar tarafların yokluğunda, karara karşı bizlerin beyanını almadan doğrudan Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesinden vazgeçmesi usul açısından da, hukuken de doğru değil” dedi. 

Nahit Eren

Farklı amaçları var

Elçi’nin katledildiği dönemde Davutoğlu’nun başbakan olduğunun altını çizen Eren, şöyle devam etti: “Biz Tahir Elçi cinayetinde, o dönemin başbakanın dinlenmesi dava dosyasında cinayetin aydınlanması konusunda önemli bir tanıktı. Nitekim kendisi daha önce Diyarbakır ziyaretlerinde cinayetin siyasi bir suikast olduğunu dile getirmişti. Bunu söyleyen normal, sıradan bir insan değil, o dönemin başbakanı. Yürütme makamının başındaki şahıs. Böyle bir beyana istinaden kendisinin dosyaya dâhil bilgi olmamasından bahisle dosyaya katkı sunmayacağı iddia edilerek tanıklık sıfatına son verilmiş olması Tahir Elçi dosyası üzerinde farklı niyet ve amaçların olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Burada tam anlamıyla bu cinayeti aydınlatma noktasında bir niyetinin de olmadığını bir kez daha görmüş olduk.” 

Davutoğlu bildiklerini açıklasın

Mahkemenin Davutoğlu’nun dinlenmesi kararının almasından sonra avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Mahkeme daveti ulaştığında, kendisinin bir vatandaş olarak gerçeğin ortaya çıkması ve adaletin tecellisine katkı sağlamak amacıyla gereğini yapacağını kamuoyuna saygı ile duyururuz” dediğini anımsatan Eren, Davutoğlu’nun duruşma günü bildiklerini kamuoyuna açıklamasını istedi. Eren, “Diyarbakır Baro Başkanı olarak madem konuşmak istiyorsun buyur gel Diyarbakır’a, mahkemede konuşmayacaksan da çık basının karşısına mikrofonlara konuş. Baro Başkanı olarak şu çağrıyı yapıyorum: Madem konuşmak istiyorsunuz buyurun duruşma günü gelin bildiğiniz her şeyi basına, bizlere anlatın” diye çağrıda bulundu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.