Emekli polisler ‘yolunu buluyor’

Polis emeklilerine 'muhabir kartı' ve 'araç tanıtım kartı'

Polis emeklilerine 'muhabir kartı' ve 'araç tanıtım kartı'

  • Emekli polisler, internet siteleri üzerinden 'muhabir kartı' ve 'araç tanıtım kartı' satışıyla ‘yolunu buluyor’. Gazete, internet sitesi ve dergiler üzerinden 2-3 bin TL karşılığında satılan bu kartların basım ücreti ise 40-60 TL arasında değişiyor.

YILMAZ KAYA / AMED

Emekli polisler için yeni rant kapısı, polis haberlerine ağırlık veren gazete, internet sitesi ve dijital yayın yapan dergiler oldu. 

Kurdukları dernekler ve bu derneklere bağlı açılan polis siteleri aracılığıyla üzerinde polis amblem ve rozetinin bulunduğu 'muhabir kartı' ve ‘araç tanıtım kartı’ satılıyor. Söz konusu yayınlarla iletişime geçtiğinizde, fotoğraf ve kimlik bilgilerinizi vererek 2-3 bin TL karşılığında, bir yıl geçerlilik süresi olan 'basın' kartını alabiliyorsunuz. Kartların basım ücreti ise 40-60 TL arasında değişiyor. Dağıtılan basın tanıtım kartlarında, yayının ismine küçük puntolarla yer verilirken, kartın orta kısmına büyük harflerle polis yazısı ve rozet fotoğrafı konuluyor. Dileyen kişi aynı yöntemlerle ‘araç tanıtım kartı’ da alabiliyor. 

Yasal kılıfı varmış

Bu tür kartları dağıtanların başında gelen ve Polis Gazetesi'ni çıkaran Polis Emeklileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği kendi internet sitesinde tanıtım kartlarının yalnızca kendileri tarafından verildiğini belirterek, şu bilgileri veriyor: "Polis Emeklileri Yardımlaşma Derneği makbuz karşılığı bağış kabul eder. Yapılan bağışın basın kartlarımızla bir ilgisi yoktur. Kartlarımız ücretsiz verilmektedir. Polis Gazetesi’nin ve Polis Emeklileri Dayanışma Yardımlaşma Derneği’nin yasalar ve tüzüğünden aldığı yetkileri ve görev tanımlarını tam olarak bil(e)meyen polis memuru arkadaşlarımız olabilir. Bu amaçla şu açıklamayı da dikkatlere sunmaktayız: Derneğimiz bünyesinde basın muhabiri olarak görevli olan arkadaşlarımızdaki Polis Gazetesi tanıtım basın kartları, Emniyet Teşkilatı 3201 ek 10’uncu maddeye göre verilmektedir. Polis Emeklileri Derneği’nin haricinde polis amblemi kullanılamaz. Üyelerimizde bulunan basın tanıtım kartları ve derneğimizin fahri üye tanıtım kartlarımız yasaldır. Üyelerimize ücretsiz ve hediye olarak verilmektedir.”

Polis olarak tanıtıyorlar

Tanıtım kartlarına yakından bakılmadığı müddetçe polis kimliğinden ayırt etmek zor. Dolayısıyla, kendini polis olarak tanıtan kişilerce trafik kontrollerinden rahatça geçebilmek, birilerini tehdit etmek, şantaj yapmak ya da gözdağı vermek amacıyla kullanıma imkan sağlıyor. Ankara'da 14 Mayıs 2022’de yapılan bir operasyonda, bu kartları kullanan, Polis Emeklileri Derneği adı altında örgütlenen, liderliğini emekli polis memuru Durmuş K.'nin yaptığı çeteden 14 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin, kendilerini polis olarak tanıtıp evlerde arama yaptığı, para ve telefon çaldığı tespit edildi. Polis Emeklileri Derneği'ne 2 bin kişinin üye yapıldığı, yaklaşık 3 bin lira karşılığında isteyen kişilere sahte polis kimliği, polis olay yeri, polis aracı, polis emeklisi kartları ve basın kartı verildiği öğrenildi. 

Tarihi eser kaçakçılığı

Geçen yıl Çağdaş Polis Emeklileri Dayanışma Derneği tarafından verilen tanıtım kartıyla tarihi eser kaçakçılığı yapan Ç.Ö. (47) ve N.Ö. (44), 69 sikke, heykel, mühür ile haç ve erkek figürü şeklinde iki obje ile yakalandı. Şüphelilerin tarihi eserleri tanıtım kartı bulunan araçla taşıdığı belirlendi. Yine 12 Kasım’da Samsun'da polis uygulaması sırasında aracı durdurulan B.Ş’nin (39) üzerinde polis amblemli basın kartı, araç tanıtım kartı ve telsiz ele geçirildi. 

 

*****

Polis amblemli kart veren yayınlar

Para karşılığı bir yıl geçerli olmak üzere polis amblemli kart veren yayın kuruluşlarından bazıları şunlar: www.turkiyepolisgazetesi.org, www.polismedya.com.tr, www.polishaberleri.org, www.polisolayyeri.com, www.polisbasin.com, www.polisnoktasi.com, www.polisimhaber.com, www.polisgundemhaber.com, www.polisinsesi.com, www.emniyethabergazetesi.org, www.polisemeklileri.com, www.polisgazetesi.wordpress.com, www.ekippolishaber.com, www.cpedd.com (Çağdas Polis Emeklileri Dayanışma Derneği), www.polishaber.com, www.polishabergazetesi.com, www.polishaberleri.com, www.polisgazetesi.com, www.polis.com.tr ve  www.turkiyepolisbasinbirligigazetesi.com

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.