Erdoğan istenmiyorsun

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmalı Berlin ziyareti 18 Kasım’da Kürtler ve dostları tarafından yapılacak merkezi eylemde protesto edilecek. KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Geçmişte DAİŞ’i bugün Hamas’ı destekleyen Erdoğan’ın ağırlanması kabul edilemez” dedi. 
  • Anketlerde Alman toplumunun yarısının gemesin dediği Erdoğan’a “Alman hükümeti kırmızı çizgilerini açık ve net bir şekilde ortaya koymalı” diyen Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise hükümete “Erdoğan’ı, Kürtlere yönelik saldırılarını durdurmaya çağır” diye seslendi.

ARJÎN NÛJÎN

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Kasım Cuma günü Almanya'ya geliyor. Bu, Erdoğan’ın 2020'de, dönemin Başbakanı Angela Merkel (CDU) tarafından düzenlenen Libya Konferansı’na katılmasından bu yana Almanya'ya yapacağı ilk ziyareti olacak. Almanya Şansölye’si Olaf Scholz tarafından akşam yemeğinde ağırlanacak Erdoğan, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından da kabul edilecek. Başta düzensiz göç, İsrail-Hamas savaşı, İsveç’in NATO üyeliği gibi konuların görüşüleceği temaslarda, Türk devletinin Kurdistan’daki insan hakları ihlalleri ve işgalinin görüşülmesi beklenmiyor. 18 Kasım akşamı Berlin Olimpiyat Stadı’ndaki Almanya-Türkiye karşılaşmasını izlemesi beklenen Erdoğan bir çok kesim tarafından protesto edilecek. 

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt

Dün DAİŞ’çiydi bugün Hamas’çı
Kürtler ve dostları Almanya’da 30 yılı geride bırakan PKK yasağını 18 Kasım’da protesto edecek. Eylemde aynı zamanda Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin ziyareti de protesto edilecek. “PKK Yasağına Hayır” eyleminin organizasyonda yer alan KCDK-E, “Geçmişte DAİŞ’i destekleyen Erdoğan bugün Hamas’ı destekliyor. Türk devleti bugün de kirli bir politika yürütüyor. Erdoğan’ın DAİŞ’in sözcülüğünü yaptığına, Rojava’daki saldırılarda, Efrîn işgalinde tanık olduk. Hamas destekçisi Erdoğan’ın tavrı demokrasiye ve insan haklarına ağır darbe vuruyor. Buna rağmen Almanya’nın Erdoğan’ı ağırlaması kabul edilemez” dedi.

22 yıllık despot
KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın 22 yıllık yönetimi boyunca 12 Eylül’ü aşan bir zulüm, katliam ve despotluk yaşandı. Darbe ve kirli politikalar Erdoğan’ın şahsında buluştu. Almanya tüm bu politikalara gözünü kapattı ve hatta destek verdi. Erdoğan Kürtlere karşı kimyasal silah kullanarak savaş suçu işledi; bugün de Rojava’daki saldırılarıyla bu suçlara yenilerini ekliyor. Almanya Türk devletinin işlediği savaş suçlarına ortak olmak istemiyorsa Erdoğan’ı uyarmak gibi bir yükümlülüğü olduğunu hatırlamalı” uyarısı yapıldı. 

Rojava’ya borcunuzu ödeyin
Almanya’nın Kürt sorununun çözümü noktasında rol alması gerektiği vurgulan Eşbaşkan Zümrüt, “Almanya, Kürt sorunu noktasında Türkiye’yi masaya getirebilme gücüne sahip ve bu konuda rolünü oynamalı. Bugün Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdiği mücadele sayesinde Batı terör saldırılarından korundu. Almanya’nın Rojava halklarına bir borcu var. Bu borcun ödenmesi ve Rojava’ya dönük saldırılara ‘dur’ denmesi için Erdoğan’ın ziyareti bir fırsat” dedi.

Die Linke Milletvekili Gökay AKBULUT

Erdoğan’a net mesajlar verilmeli
Almanya’da antisemitist söylemleri ve Hamas lehine yaptığı açıklamalarla gündem olan Erdoğan’ın Berlin ziyaretine Kürtler ve Türkiyeli demokrat çevreler de refleks gösterecek. Almanya Federal Parlamentosu’nda yer alan Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Erdoğan’ın ziyaretinin, islamcı ve milliyetçi siyasetine dönük eleştirileri iletmek için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 
“Alman hükümeti kırmızı çizgilerini açık ve net bir şekilde ortaya koymalı” diyen Akbulut, hükümetten beklentisini net olarak ifade etti: “Erdoğan yönetiminde Türkiye’nin insan hakları karnesi onlaca yıl geriye gitmiştir. Alman hükümeti, Erdoğan'dan Güney Kurdistan ve Rojava'da Kürtlere yönelik uluslararası hukuka aykırı saldırılara ve Türkiye'deki muhalefete dönük baskılara son vermesini talep etmeli.”

İki kişiden biri istemiyor
Erdoğan'ın Almanya'ya ziyaretinin oldukça tartışmalı olduğunun altını çizen Akbulut, kamuoyu araştırma kuruluşu YouGov tarafından Alman Basın Ajansı adına yapılan anketin verilerini de paylaşarak, “Neredeyse iki kişiden biri Erdoğan'ın Almanya’ya gelmemesinden yana. Ayrıca çeşitli partilerden milletvekilleri de benzer yönde çağrıda bulundu” şeklinde konuştu.

Çıkar görüşmesi
Tüm tepkilere rağmen Alman hükümetinin davetinden vazgeçmediğini söyleyen Akbulut; “İki ülke arasında yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen işbirliği ve bağımlılık ve hepsinden önemlisi jeopolitik çıkarlar söz konusu” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın seçim yatırımı
Akbulut, Erdoğan’ın yaklaşan yerel seçimler için dış politikayı kullanmaya çalıştığını kaydederek şöyle devam etti: “Alman hükümeti, Erdoğan'la bu doğrultuda iletişim kurar ve bunu bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurursa Erdoğan'ın elini güçlendirir. Bunun yanında bu görüşme sonrası federal hükümetin tutumunu değiştirecek cesareti göstermesini de beklemiyorum.” 


İptal edin, Erdoğan gelmesin

R.T. Erdoğan’ın Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un daveti ile Berlin’e gelecek olmasına tepki gösteren KON-MED, “savaş suçlusu Erdoğan’ı” protesto etmeye çağırdı. 
Konfederasyona Civakên Kurdistaniyên li Almanya (KON-MED), yazılı bir açıklama yaparak, “Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya başbakanı Olaf Scholz’un daveti üzerine 17 Kasım’da Berlin’e geliyor. Bizler bu gelişin ne anlama geldiğini iyi biliyoruz. Davetin aynı zamanda 18 Kasım’da Berlin’de yapılacak PKK yasağına karşı yürüyüşün bir gün öncesi olması da manidardır” dedi.

Geliş amacı belli
Türk devletinin Kürt halkına karşı kesintisiz bir şekilde sürdürdüğü imha politikalarının baş uygulayıcısı olarak tanımlanan Erdoğan’ın bir savaş suçlusu olduğuna dikkat çeken KON-MED, “Kürt Halkının kurumlarına karşı faşizan bir politika yürüten Erdoğan, binlerce Kürt politikacıyı rehin almıştır. Kürt Halk Önderliğine karşı yürüttüğü tecrit politikası devam etmektedir” dediği yazılı açılamasında evrensel hukuka dikkat çekti. Neo-Osmanlıcı Erdoğan rejiminin, “Evrensel ve iç hukuk sisteminde yer almayan ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tecrit sitemi ile Kürt Halkına karşı duruşunu ortaya koymaktadır. Yine Kürdistan’ı her gün bombalayan, Uluslararası savaş hukukun da dahi yasaklanmış silahları kullanarak bu imhayı tamamlamak istemektedir” dedi. 

Daveti iptal edin
Alman - Türk ilişkilerinin Kürt karşıtlığı üzerine şekillendirmesine tepki gösteren KON-MED; “Yapacakları kirli anlaşmalar ile Kürt Halkına mesaj vermektedirler. Alman Hükümetinin yıllardır Türkiye ile kurduğu bu kirli ilişkilerine son vermelidir” dedi. “Bu aynı zamanda Alman demokrasisi için de önemli bir sınavdır” diyen KON-MED bu durumdan Alman toplumunun da rahatsız olduğuna dikkat çekti. 
KON-MED Berlin yürüyüşü ile hem Erdoğan’a hem de Alman Hükümetine gerekli cevabın verileceğini söyledi, yürüyüşe katılım çağrısını yineledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.