Erkek belediyenin tek kadın meclis üyesi

Dosya Haberleri —

Zozan Şimşek

Zozan Şimşek

  • Zozan Şimşek, AKP’li Hasankeyf Belediyesi’nde tek kadın HDP’li Meclis üyesi. Başka kadın çalışanın olmadığı, erkeklerden teşekkül mecliste tek başına yer alan Zozan, önündeki tüm engellere rağmen erk zihniyete karşı mücadele veriyor.

MASİS HESKİF/BATMAN

Türk devletinin yok ettiği 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’te yaşam, cezaevi şeklinde yapılan yapılarda sürüyor. 12 bin yıllık medeniyetin yanında Dicle Vadisi ekosisteminin de yok edildiği coğrafyada yüz bine yakın kişi de göç ettirildi. Diğer taraftan baraj suları altında bırakılan Hasankeyf’te insanlar devletin yaptığı “Yeni Hasankeyf” adını verdiği yerde çaresiz bekleyiş içerisinde. İlçede yaşayan insanlar devlet yetkilileri tarafından kendilerine vaat edilen şeylerin yerine getirilmemesinden şikayetçi. Kentte işsizlik, su, ağaçlandırma, turizmdeki cansızlık gibi can alıcı sorunlar hâkim. 

İlçenin tek kadın belediye çalışanı

31 Mart 2019’te yapılan yerel seçimlerinde Hasankeyf belediye başkanlığı seçimini AKP’li isim kazanırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hasankeyf Eşbaşkan adayı olan Zozan Şimşek ise belediye meclis üyesi olarak seçildi. 8 bine yakın nüfusu olan ilçede HDP’li Şimşek ilçede tek kadın belediye çalışanı olarak yer alıyor. Zozan Şimşek ile Hasankeyf’i ve belediyenin tek kadın belediye çalışanı olmasını yarattığı zorlukları ve mücadelesini konuştuk.   

Ayak oyunlarıyla kaybettik

İlk olarak kısaca 31 Mart seçimlerine değinen Şimşek, başarılı bir seçim çalışması yürütmelerine rağmen sistemin ayak oyunlarıyla seçimi kaybettiklerini hatırlattı. Hasankeyf halkının kendisine verdiği sorumluluk bilinciyle HDP Meclis üyesi olarak, Hasankeyf Belediyesi'nde meclis çalışmalarına devam ettiğini belirten Şimşek, yerel yönetimde tek kadın çalışan olmasına değinerek şunları aktardı: “Sadece yerel yönetimlerde görev yapan bir kadın olarak değil, bu ülkede yaşayan bir kadın olarak, hayatın her alanında zorluklarla dolu bir yaşamın bizi beklediğinin bilincindeyim. Bizler, bu ülkede yaşamı daha güzel kılmanın mücadelesini vermekteyiz. Erk zihniyetin, iktidarcı devlet anlayışının bu mücadeleden son derece rahatsız olduğunu biliyoruz. Bu yüzdendir ki bu ülkede bir savaşta ölen insan sayısından daha fazla kadın erkekler tarafından öldürülüyor.”

Üyeliği düşürüldü, mahkemede kazandı

Hasankeyf Belediyesi’nde görev yapan tek kadın meclis üyesi olduğunu, ilçe belediyesinde kadın işçinin dahi olmadığını söyleyerek sözlerine devam eden Şimşek, bu sebeple erkeklerden teşekkül bir meclisin kendisini kabul etmelerinin de başlangıçta çok zor olduğunu belirtti. Şimşek, buna karşı verdiği mücadeleyi şöyle anlattı: “Mart 2019 seçimler sonrası yapılan ilk meclis toplantısında, taşıma oylarla belediye başkanlığını kazanan AKP'li adaya karşı ortaya koyduğum tutum kendilerini ve AKP’li meclis üyelerini son derece rahatsız etti. Kendilerine ‘Başkan’ diye hitap etmeyeceğimi, çünkü Hasankeyf halkının oyları ile değil, taşıma oylarla ve hilelerle bu seçimi kazandığını dile getirdim. Bu hakikatlara karşı verilecek cevabı olmayınca, beni susturmak için her zamanki erk zihniyetle harekete geçerek beni meclisten kaba kuvvet ile dışarı çıkarmaya çalışmıştı. Daha sonraki süreçte de belgede tahribat yaparak, benim üst üste 3 meclis oturumuna katılmadığım iddiasıyla meclis üyeliğimi düşürdü, üstelik savunma yapmama bile izin verilmemişti. Ancak ben bu zihniyetle mücadele etmek için bu durumu yargıya taşıdım ve mahkeme kararıyla tekrar meclis üyeliğimi geri aldım.”

Geri dönmem taktir edildi

Belediyede çalışan kişi sayısının dönem dönem değiştiğini belirten Şimşek, şu an itibariyle 6 memur, 3 daimi işçi ve 62 şirket işçisinin Hasankeyf Belediyesi’nde çalıştığını söyledi. Belediyede kadın olarak çalışmanın zorluklarının yanında güzel yanlarının da olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: “Elbette erk zihniyetin iktidar olduğu bir yerde çalışmanın zorlukları vardır ancak benim açımdan güzel olan yanları da vardır. Kendinize has bir duruşunuz, ilkelerimiz ve değerlerimiz olunca bulunduğunuz yer neresi olursa olsun bir süre sonra takdir edilirsiniz. Özellikle mahkeme kararıyla meclis üyeliği görevine geri dönmem belediyede çalışan personeller ve meclis üyelerinin takdirini kazandı."

Kadınlar güç veriyor

Her alanda halkın yanında yer almaya çalıştığını kaydeden Şimşek, "Hasankeyf halkının taziyesinde, düğününde mutlaka bulunmaya çalışırım. Yas evinde bölgemizde kadın ve erkekler ayrı ayrı oturur. Ancak benim erkek arkadaşlarla beraber yas evinde erkeklerin yanında oturup Fatiha okumam ilk başta yadırgansa da yas sonrası kalkışta büyük saygı ile uğurlanınca bu durum beni son derece mutlu etmekte. Son derece feodal ilişkilerin olduğu bir yerde bana göre bu zihniyet devrimidir. Düğünlerde ve taziyelerde kadınların annelerin bana sarılmalarını, sıcaklıklarını hissetmekteyim. Bu samimiyet ve içtenlik her türlü zorluğu aşmamda tek ilacımdır” diyerek bu durumun kendisini mutlu ettiğini söyledi. 

Militanlıkla itham edildim

Belediye meclisi toplantılarında hem kadın hem de HDP’li olarak yaşadıklarını, başkanın ve diğer meclis üyelerinin kendisine dönük tavırlarına da değinen Şimşek, belediye meclisindeki durumun ülkedeki meclisin bir prototipi olduğunu belirterek yaşadığı şu örneği anlattı: 2021 yılı faaliyet raporu görüşüyordu. Faaliyet raporunda alındığı iddia edilen dezenfektanın nasıl alındığını sordum. Çünkü Hasankeyf Belediyesi’nde bile neredeyse dezenfekten kullanımı yok denecek kadar azdı. Hasankeyf halkına belediye tarafından verilmiş bir dezenfekte maddesi de söz konusu değildi. Yine raporda geçen bir diğer konu başlığı mahallelerde kullanılmak üzere 6 tane çamurdan yapılmış yöresel tandır için 100 bin liranın harcandığıydı. Bu uçuk rakamla bu tandırların nasıl alındığı sordum. Normalde bu tandırın piyasadaki maliyeti 10 bin lira bile değildi. Bizlere bir açıklama yapmak yerine, ‘Bu sorularına cevap vermek zorunda değilim. Siz müfettiş misiniz?’ diyerek ithamlarda bulunmaya başladı. Ben de ‘Hasankeyf halkına harcanmak üzere gönderilen paraların nerelere harcandığını, halkımın bana verdiği oyların getirdiği sorumlulukla mükellefim’ diye cevap verdim. Bu cevap üzerine başkan beni ‘militanlık’ yapmakla itham etti.”

Önerilerimiz reddediliyor

Belediye meclisinde yerel demokrasi, toplumsal kamu hizmeti, ekolojik denge, cinsiyet eşitlikçi ve kadın özgürlükçü yaklaşım gibi önerilerinin olduğunu ancak bu önerilerinin hiçbir şekilde kabul görmediğini ve tüm tekliflerinin meclis tarafından reddedildiğini de söyelen Şimşek, “Bizlerin parklara bank bırakılması ve Hasankeyf halkının ailece bu parklarda vakit geçirmeleri yönündeki bir teklifi olmuştu. Ancak AKP’li meclis üyeleri buralara bank bırakılırsa, banklarda içki içileceği gibi absürt bir gerekçe ile reddetti” dedi. 

Cinsiyet eşitliği şart

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu Türkiye’nin demokratik bir ülke olma imkanının zor olduğunu da belirtten şimşek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerek TBMM’de gerekse de yerel yönetimlerde kadın temsili yeti'nin arttırılmasının önemli olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Örneğin Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hesaplanan küresel toplumsal cinsiyet eşitliği endeksine göre; 2020 yılında Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada yer almaktaydı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin alanlarına bakıldığında, ekonomik katılım ve fırsatlar alanında 136. sırada. Eğitime erişim de eşitlik alanında 13.sırada. Sağlık alanında 64. sırada. Ücret eşitliği bakımında 106. sırada, siyasi yaşama katılma ise 109 sıradadır. Bu gidişle Dünya Ekonomik Forumu'nun hesaplarına göre eşitliğe doğru mevcut ilerleme hızı böyle devam ederse Türkiye'de şu anda 30 yaşında olan bir kadın ülke tam bir eşitlik elde ettiğinde 196 yaşında olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Esnaf kan ağlıyor

Hasankeyf’in Ilısu Barajı altında bırakılmasına ve sonrasında yaşanan toplumsal, sosyolojik tahribata da değinen Şimşek, şunları söyledi: “Eski Hasankeyf yerleşkesi son derece canlı, otantik, tarihi ve dünyada ender rastlanabilecek bir yerdi. Dünya mirası kriterlerinden 10 üzerinden 9'una sahipti. Her gün binlerce insan tarafından ziyaret edildi. Ancak yerleşkenin sular altında kalması ile birlikte yeni yapılan yerleşkede sokaklarda neredeyse ise insan bulamıyorsunuz. Esnaf kan ağlıyor birçok yaşlı büyüğümüz bu duruma fazla dayanamadı ve hayatını kaybetti. Hasankeyf yerlisi birçok insana yeni yerleşke de ev verilmedi. Ev alamadığı için mağdur olan yüzlerce kişi var. Fakat Hasankeyflilik ile alakası olmayan, sadece seçimde mevcut belediye başkanına oy vermek için dışarıdan getirilenler ve Hasankeyf’e ikame gösterilen çok kişi de burada ev sahibi oldu. Halkın malı, mülkü çok ucuz bir şekilde ellerinden alındı." 

Gençler Hasankeyf’i terk ediyor

Örnekler veren Şimşek, "Artvin Yusufeli'nde yapılan baraj suları altında kalan mülke verilen ücret ile Hasankeyf’te barajı suları altında kalan mülke verilen ücret arasında dağlar kadar fark var. Hasankeyf'te gençler neredeyse hepsi işsiz ve birçoğu da Hasankeyf’i terk etmeye hazırlanıyor. Hasankeyf’in bir turizm kenti olma yönünde yapılan çalışmalar ve reklamlar sadece kağıt üzerinde kalmış durumda ve bir karşılığı söz konusu değil. Belki de şu anda bu ülkenin en dertli kenti Hasankeyf ve Hasan'ın hiç keyfi yoktur. Hasankeyf halkının içme suyu, altyapı sorunu var. Yeni yapılmış olmalarına rağmen evler dökülüyor. Kanalizasyon suyu arıtılmadan baraja boşaltılıyor ve hâlâ bir arıtma sistemi yapılmış değil. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sivrisinekler ve lağım kokuları Hasankeyf'te hayatı yaşanmaz hale getirecektir. Hasankeyf halkının bizlerden beklentisi bir an önce bu sorunun çözülmesi gençler için istihdam alanlarının yaratılmasıdır” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.