EŞİK: 22 toplantıda kadının adı geçmedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • EŞİK, 16 Mayıs-15 Haziran 2021 tarihlerini kapsayan 9’uncu TBMM İzleme Raporu’nu açıkladı. Raporda, 22 grup toplantısında kadının adının geçmediğine dikkat çekildi.

İSTANBUL

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 16 Mayıs -15 Haziran tarihlerini içeren “9’uncu TBMM İzleme Raporu”nu açıkladı. Raporda, “Sadece İstanbul Sözleşmesi değil, toplumun yarısını oluşturan kadınlara karşı şiddet, kadın cinayetleri, kadınların yaşadığı hak ihlalleri, sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri, Meclis gündemine önemiyle orantılı bir şekilde yansımadı” vurgusu yapıldı. 

Kadın sesleri Meclis duvarlarını aşamadı

Raporda, İstanbul Sözleşmesi için siyasi partilerin Danıştay başvurularına da değinilerek, “Sözleşmeden çıkış kararını idari yargıya taşıyan siyasi partiler, davayı takip görevini de kadınlara, kadın milletvekillerine ve partilerinin kadın birimlerine bıraktılar. Açtıkları davanın takipçisi olduklarına dair parlamento çatısı altında herhangi bir açıklama dahi yapmadılar. Rapora konu olan son bir ay içinde gerçekleşen 22 grup toplantısının hiçbirinde bırakın İstanbul Sözleşmesi’ni, yargı sürecini, tek bir kadın kelimesi bile geçmedi. Oysa ülkede kadınlar ayaktaydı, bağırıyordu; ama o sesler grup toplantı salonlarının duvarlarını aşamadı” eleştirisi yöneltildi.

Raporda, genel kurul görüşmeleri sırasında yalnızca üç AKP milletvekilinin kadının adını andığını, ancak onların da küçük düşürücü, cinsiyetçi ve kutuplaştırıcı ifadeler kullandıkları belirtildi.

Raporda “Kadınlar olarak süreci yakından izliyoruz. Çocuk istismarcılarına af, istismarcı ve tecavüzcülere ‘somut delil’ yoksa cezasızlık girişimlerine karşı çıkıyor ve hatırlatıyoruz” denilerek şunlar sıralandı:

  • “ 22 grup toplantısının herhangi birinde kadına dair tek kelime geçmedi.
  • 68 kanun teklifinden sadece 3’ü toplumsal cinsiyet eşitliğine dairdi.
  • 124 Meclis Araştırma Önergesinden sadece 5’inde kadının adı vardı.
  • Bin 567 soru önergesinden sadece 50’si kadınların yaşadığı sorunlarla ilgiliydi, yalnızca 3’ünde İstanbul Sözleşmesi geçti.
  • 154 basın toplantısından sadece 7’sinde kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi’nden söz edildi.”
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.