Esnaflıkta da başat aktör olabiliriz

Kadın Haberleri —

Hanife Güzel

Hanife Güzel

  • Rus pazarında 13 yıldır çeyizlik eşya dükkanında çalışarak genç kadın girişimcilere örnek oluyor. Hanife Güzel, kadın esnafların çok az olduğunu ve kadınların erkek sisteme karşı dirençli ve cesur olması gerektiğini belirti ve ekledi: “Kurdistan’da kadınların neler başardığını unutmamalılar.”

HAVAR DERYA-WAN

Cinsiyet temelli eşitsizliğin ve ayrımcılığın temel sonuçlarından biri de kadın yoksulluğu. Türkiye’de uygulanan sermaye politikaları, derinleşen ekonomik kriz tüm halkı etkilese de kadınların erkeklere göre yoksullaşma, işsiz kalma ve iş bulamama oranlarının daha yüksek olduğu ortada. Ücretli bir işte çalışabilen kadınlar düşük ücret, güvencesizlik ve cinsiyet temelli ayrımcılıklara maruz bırakılıyor.

Kadınların çalışma alanlarındaki mücadele ve zorluklarını, Wan'da Rus Pazarı olarak da bilinen Büyük Halk Pazarı’nda 13 yıla yakındır çeyizlik eşya satan Hanife Güzel’le konuştuk.

Kadın esnaf kabul görülmüyor

Kadınlar olarak hayatın her alanında erkek egemen zihniyetle mücadele etmenin zorluklarından söz eden Güzel, “Evde, sokakta, mahallede karşılaştığımız zorluklarla, esnaflıkta da karşılaşıyoruz. Kiraladığınız yerden toptancısına, esnaf komşulardan müşterilere kadar herkesin sizi kabul etmesi belli bir süreci buluyor. Bu süreçte sizler de gardınızı alıyor, esnaflar arasında yer almanın zorlu mücadelesi içine giriyorsunuz. Müşteri ve esnaflarla iş dışında manevi bir bağ kuruyorsunuz. Zira günün tamamına yakını onlarla berabersiniz” dedi.

 

 

'Kadınlar bana güç veriyor'

“Başa çıkmaya çalıştığım bu zorluklar toplumsal olarak da zorluyor ve erkek egemen sistemin içinde kendime alan açmak için de büyük direnç göstermek zorunda kalıyorum” diyen Güzel, ayrıca şunları ekledi: “Örgütlü bir yapıdan gelmem bu konuda karşılaştığım zorlukların üstesinden gelmemde bana çok fayda sağladı. Kadın müşterilerimin desteği bana güç verip karşılaştığım zorluklar karşısında destek oldu. Bu durum, zorluklar karşısında kolektif bir yapı içinde olmanızı sağlıyor.”

Her alana yayılan derin ekonomik krize de değinen Güzel, “Ekonomik kriz, yaşadığımız bölgede daha derin ve daha acımasız oluyor. Tabi kadın olmak, bu krizin yanında ekstra bir dezavantaj yaratıyor” dedi.

Motivasyon kaynağının kadınlar olduğunu dile getiren Güzel, tüm bunlara rağmen kadın olarak erkek egemen ağlarla örülmüş yapının içinde başarılı olmayı ve gün geçtikçe büyümenin kendisi için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu, özellikle kadın müşterilerle kurduğu bağın da kendisi için bir diğer motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, “Bu işin maddi yanı önemli ama bir kadın olarak duyduğum manevi yan benim için daha motive edici oluyor” diye belirtti.

‘Kadınların neler başardığı unutulmamalı’

Genç kadın girişimcilere ve esnaflara tavsiyelerde bulunan Güzel, “İş planlamalarını sağlam yapmalılar. Özelikle kadın girişimcilerin erkek egemen siteme karşı dirençli olmaları gerekiyor. O nedenle örgütlü ve diğer kadın esnaflardan destek almalılar mutlaka. Ulusal ve uluslararası destekleri yakın takibe almalılar. Bir de cesur olsunlar. Kurdistan’da kadınların neler başardığını unutmamalılar” diye vurguladı.

 

 

Kadın esnaf sayısı az

Kendisinin de iş hayatında cinsiyet eşitliliği hakkında birtakım önlemler aldığını söyleyen Güzel, “Toplumun her kademesinde olduğu gibi esnaflar içinde de kadınların sayısı oldukça az. Bu nedenle sayısal eşitliği sağlama anlamında da azınlık kalıyoruz. Yanımda çalışan kadın arkadaşlarımın bu alanda gelişmelerini destekliyorum. Esnaf olma yolunda attıkları tüm adımların yanında oluyor, onlarla beraber yol alıyorum. Kadın girişimcilere kefil oluyor, ilk işlerini kurmalarında deneyimlerimi anlatıyorum” diye belirtti.

Güzel, iş hayatında kadınların güçlü yönlerini ortaya çıkarmaları gerektiğini ve bu yönlerini nasıl güçlendirebileceklerini iyi tespit etmeleri gerektiğini belirterek, “Her şeyden önce unutulmamalıdır ki, toplumsal ve tarihi olarak baktığımızda biz kadınlar bu toplumun başat aktörleriyiz. Bu aktörlüğümüz erkek egemen zihniyetin baskıları ve zorbalıklarıyla gerilemiş olsa da hala ayakta ve mücadele ruhuna sahip. Tek çekincemiz başlangıçlar. Başlangıçları cesur ve kararlı bir şekilde yaparsak gücümüze güç katarız. Beraber ve birlik içinde güçlenip her alanda olduğu gibi kadın mücadelemizi esnaf olma aşamasında da büyütebiliriz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.

<