Ev baskınında terör

  • Polislerin gözaltına almak için adresine gittiği HDP PM üyesi Livan Orman’ın kapısı kırıldı, anne ve babası darp edilerek yerde sürüklendi.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında İstanbul merkezli üç ilde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Gençlik Meclisi üyeleri ile yöneticilerinin evlerine Cuma sabahı baskın düzenlendi. HDP PM Üyesi Livan Orman, HDP Beşiktaş İlçe Eşbaşkanı Orhan Özöner, Gençlik Meclisi üyeleri Arjin Emektar, Ahmet Bayazıt, Roj Medrin Bor, Mehmet Salih Dikmen ve İsmail Toptamur gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülen 7 kişinin gözaltı süresi dört gün uzatılırken, dosya hakkında ise gizlilik kararı verildi. Aynı soruşturma kapsamında Van ve Muğla illerinde toplamda gözaltına alınan dört kişi daha gözaltına alındı ve İstanbul’a getirildi. 

Anne ve babasını darp ettiler

HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Livan Orman, baskın sırasında evde değildi. Babası Mehmet Orman, sabahın erken saatlerinde polislerin kapılarını çalmadan kırmaya çalıştığını söyledi. Kapıyı açmaya çalışırken polisin kapıyı kırmasıyla birlikte yere düştüğünü belirten Orman, "Yere yat, diyerek bizi yere yatırdılar. 20'den fazla polis, aynı anda üzerimize saldırdı. Beni yerde sürüklediler ve tekmelemeye başladılar" dedi. Kapının önünden evin odasına kadar yerde sürüklendiğini belirten Orman, “Omuzuma ve sırtıma tekmeyle darbe aldım. Bir iki kişi değil, hepsi üzerimize doğru yürüdüler. İnsanlık dışı bir muamele gördük. Biz onlara karşı dik durdukça, ‘neden bunu yapıyorsunuz’ dedikçe bize hakaret etmeye başladılar. Eşim aramıza girince onu da darp ettiler” dedi. 

Daha sonra polislerin evlerinde arama yaptığını ve kendisine ‘Oğlunuz nerde?’ diye sorduğunu kaydeden Orman, “Evi arama emri olabilir ama böyle insanlık dışı bir muamele olamaz. Bir arama emri çıkarılmışsa birkaç kişi eve girer insani bir şekilde arama yapar. Aradığınız kişi evde değilse tutanağınızı tutarsınız sonra gidersiniz” diyerek polis şiddetine tepki gösterdi.  

Sürekli hakaret ettiler

 Aramasına sırasında sürekli hakarete uğradıklarını dile getiren Orman, şunları aktardı: “Evin içindeki kitapları dağıttılar, yatakları dağıttılar. Yatağın altındaki tahtayı dahi kırdılar. Çok kötü bir muameleye maruz kaldık. Telefonlarımızı elimizden aldılar. Evin içinde yarım saat kaldılar ve sürekli hakaret ettiler.” 

Polislerin daha sonra evden ayrıldıklarını ve kısa bir süre sonra telefonla aranıp “oğlunuz gözaltında” bilgisini verdiklerini ifade eden Orman, Emniyet Müdürlüğüne gittiklerini ve içeriye alınmadıklarını söyledi. Baskın sırasında ailesi ile birlikte polislerce darp edilen Orman, hastaneye gidip darp raporu alarak suç duyurusunda bulunacaklarını aktırdı. 

 

Vali köylüleri tutuklattı

Gever'de 27 Temmuz’da askerlerce Zêvkan köyüne yönelik yapılan baskınlarında aynı aileden olan Kemal, Halit, Şıvan, Murat, Nihat ve Şükrü Polat gözaltına alındı. İlçe Jandarma Komutanlığı’nda dört gün gözaltında tutulan 6 kişi, Yüksekova Adliyesi'ne getirilerek, “Örgüte yardım ve yataklık etme” iddiasıyla Yüksekova Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 6 kişi aynı iddiayla tutuklandı.

Tutuklama kararının hukuksuz olduğuna dikkat çeken avukat Necat Polat, “Valilik açıklamasında zaten müvekkiller örgüt mensubu olarak teşhir edildiler. Dolayısıyla tutuklama kararını veren mercii valiliktir. Yoksa aynı durumda olan dosyalarda tutuklamanın yapılmadığını biliyoruz. Tek işleri çiftçilik olan aynı aileden 6 kişinin bu şekilde soyut isnatlarla tutuklanmasının izahı yoktur. 72 yaşında birinin milis olduğu gerekçesiyle tutuklanması izahtan varestedir” sözleriyle tepki gösterdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.