Evimizin arkasında da vuruluyoruz

  •  Türk askerleri, Colemêrg’in (Hakkari) Rubarok (Derecik/ ilçesine bağlı Hacı Bey köyünün Çemêkurk (Derindere) mezrasında iki genci vurdu. Yaralanan Şahap Şendol (23) ve Celil Ekinci’ye (17) akrabaları müdahale ederek Güney Kürdistan’daki hastaneye kaldırdı.
  •  Ekinci Ailesi’nin yaşadığı köy, Türkiye ve Irak’ın belirlediği sunni sınırın hemen yanında. Sınır diye akrabalarıyla aralarına giren sadece bir dere. Derenin bir tarafı Güney Kürdistan, diğer tarafı ise Kuzey’de. Akrabaların bir kısmı o tarafta bir kısmı bu tarafta.
  •  14 yaşındaki Vedat Ekinci de 1 Ağustos 2019’da sınırı geçtiği bahanesiyle askerlerin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Celil Ekinci’nin ağabeyi Reşit Ekinci, 31 Aralık 2020’de evinin yakınlarında piknik yaparken kafasından vurulup yaralandı.
  •  Reşit Ekinci, şunları söyledi: ”Sınır dedikleri bir dere. Evimizin arkası sınır oluyor. Evimizin arkasında da vuruluyoruz.  Beni evimin arkasındaki yaylada piknik yaparken vurdular. Ölmedim ama Vedat öldü. Yaşadığımız ilk değil, ses çıkarılmazsa son da olmayacak.”

ERDAL BAZ/MIHEME PORGEBOL - HAKKARİ

Hakkari’nin Derecik mezrasında kaçakçılık yaptığı öne sürülen Celil Ekinci ve Rubarok’un Federe Kürdistan’ın kontrolündeki mıntıkasında çobanlık yapan Şahap Şendol, 18 Mayıs’ta Türk askerlerinin açtığı ateş sonrası çeşitli yerlerinden yaralandı. Olay yerinde uzun süre kan kaybı yaşayan gençlere daha sonra Güney Kürdistan’da yaşayan akrabalarının gelmesiyle ilk müdahale yapıldı. Yakınları, yaralıları sırtında taşımak zorunda  kaldı. Yaralanan Celil Ekinci ve Şahap Şendol, Hewlêr’de kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındı.

Ekinci Ailesi’nin yaşadığı köy, sınırın hemen yanında yer alıyor. Sınır diye akrabalarıyla aralarına giren sadece bir dere. Derenin bir tarafı Güney Kürdistan, diğer tarafı ise Türkiye’nin resmi sınırlarında bulunuyor. Akrabalarının bir kısmı o tarafta, bir kısmı bu tarafta. Böyle bir sunni sınır içerisinde Ekinci Ailesi’nin ve orada yaşayan halkın payına, devlet zulmü ve mermiler kalıyor. Bu, Ekinci Ailesi’nin yaşadığı ilk olay değil. Daha önce 14 yaşındaki Vedat Ekinci, 1 Ağustos 2019’da sınırı geçtiği bahanesiyle askerlerin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Daha sonra Vedat’ın üzerinde suç unsuru teşkil edebilecek herhangi bir şey bulunmadığı tespit edildi. Celil Ekinci’nin ağabeyi Reşit Ekinci, 31 Aralık 2020’de  evinin yakınlarında piknik yaparken askerlerin “Burada piknik yapamazsınız” uyarısıyla kafasından vurulup yaralandı. Yine aynı bölgenin Yeşilova köyünde 30 Kasım 2020’de 16 yaşındaki Özcan Onay askerlerin açtığı ateşle vurularak hayatını kaybetti. Bu zincirin son halkası Celil Ekinci ve Şahap Şendol oldu.
Celil Ekinci, sınırın öbür tarafında yaşayan akrabası Şahap Şendol’la birlikte sınırı geçmek isterken Türk askerinin yakın mesafeden açtığı ateşle yaralandılar.

Güney Kürdistan’da vuruldu

Konuyla ilgili bilgi aldığımız ve daha önce de aynı yerde vurulmuş olan Reşit Ekinci, kardeşlerinin Türkiye sınırında değil, Güney Kürdistan sınırları içerisindeyken vurulduğunu belirtti.
”Kardeşim Şahap ile geri dönmek isterken daha sınırı geçmeden Türk askerinin açtığı ateşle yanlarında bulunan iki atla beraber vuruldular” diyen Reşit Ekinci, şöyle devam etti: ”Askerler, öldüklerini düşünüp üzerlerine gelince yaşadıklarını anlamış. Ancak buna rağmen müdahale etmediler. Videoda da göründüğü üzere yaralıların yalvarmasına rağmen hiçbir müdahale edilmiyor. Adeta ölüme terk edildiler. Daha sonra Güney Kürdistan’da yaşayan akrabalarımız, gelip ilk müdaheleyi yapıara Hewlêr’e taşıyor.”

Evimizin arkası sınır

”Sınırı her geçen vuruluyor” diyen Reşit Ekinci, sınırı geçmenin cezasının bu olmaması gerektiğini söyledi. Ekinci, şunları dile getirdi: ”Yakın mesafeden seslendikleri kişileri vurmak yasal değil. Sınır dedikleri bir dere. Evimizin arkası sınır oluyor. Evimizin arkasında da vuruluyoruz. Sınırın öbür tarafında da. Beni evimin arkasındaki yaylada piknik yaparken vurdular. Ölmedim ama Vedat öldü. Vedat 14 yaşındaydı, elinde bir paket sigara bile yoktu. Ancak hiçbir uyarı yapmadan yakın mesafeden vurup öldürdüler. Bu yaşadığımız ilk olay değil. Ses çıkarılmazsa son da olmayacak.”

Cezasızlık politikası uygulanıyor

Yaşananları sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaşan Hakkari Milletvekili Sait Dede ise “Derecik’te yaşananlar münferit olaylar değil, bir cezasızlık politikasının sonucudur“ dedi. Devletin burayla ilgili bir konsepti olduğunu ve bu konseptin cezasızlık üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Rubarok mezrası askerlerin açtığı ateş sonucu ölen yaralanan insanlarla dolu artık. Ekinci Ailesi’nin bu ilk olayı değil, daha önce Vedat Ekinci öldürüldü. Reşit Ekinci merminin kafasını sıyırması sonucu yaralandı.  Şimdi de Celil’i vurdular. İnsanları meralara, otlaklara çıkamaz hale getirip sınır kapılarını kapatıp açlığa mahkum ediyorlar ama sınırı geçip iki sigara almalarına izin vermiyorlar. Sınır dediğiniz şey yok aslında. Bir dere geçiyor, buna sınır demişler. İnsanları aç bırakıyorlar. Her dönem gelen siyasiler, Derecik Sınır Kapısı’nın açılacağını, açtıklarını haber veriyor, bunu müjdeliyor. Ancak müjdelerinde ölüm dışında bir şey yok. Valilik konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor, soruşturma açan yok. Olay basına düştüğünde de klasik açıklamalar yapılıp sınırı geçmeleri bahane gösterilerek yapılan uyarıyı dikkate almadıkları için vurulduklarına değiniliyor. Sınırı geçmenin cezası ölüm değil. Sınırı ihlal etmenin yasal olarak para cezası var. Seslenebilecek kadar yakın olan askerler, bunu uygulamak yerine insanları vurmayı seçiyor, çünkü ceza almayacaklarını biliyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.