Êzîdxan'ın özgür iradesi tehdit edilemez

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin Şengal protestosu

Berlin Şengal protestosu

  • Avrupa’nın birçok merkezinde Kürdistanlılar ve dostları, Irak hükümetinin Şengal’e yönelik tehditlerini düzenledikleri eylemlerle protesto etti.

 

Almanya’nın Duisburg kentinde Irak hükümetinin Şengal Asayişi'nin kentten çıkması için 24 saatlik süre vermesine tepki gösteren Kürdistanlılar Duisburg DKTM'nin çağrısıyla  bir protesto eylemi düzenledi. Merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler, miting ardından yürüyüşe geçti. Kürtçe, Almanca yapılan konuşmalarda saldırı girişimleri protesto edildi.

Almanya’nın Hamburg kentinde de Şengal için bir eylem düzenlendi. Hamburg DKTM ve Hamburg Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile Sternschanze semtinde yapılan mitinge çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Burada yapılan konuşmalarda Şengal’e yönelik işgal planlarının Türk devletinden bağımsız olmadığı belirtildi. Mitingde sık sık, “Bimre ixanet”, “Biji berxwedana Şengalê” sloganları atıldı.

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Europa Gallerie önünde toplanan Kürdistanlılar ilerici, devrimci ve demokrat tüm kesimlere karara karşı sesini yükseltme çağrısı yaptı.  
Almanya'nın Köln kentinde Wiener Platz'ta da bir miting düzenlendi. Almanca, Kurmancî ve Soranîce yapılan konuşmalarda “Şengal'de Êzîdî halkı soykırıma uğrarken elini kolunu sallayanlar, bugün Şengal halkının kendini korumak istemesine karşı çıkıyor” denildi. Eyleme AGİF, ATİK ve Alınteri taraftarları da katılım gösterdi.
Bielefeld'de Şengal’e yönelik tehditlere karşı bir yürüyüş düzenlendi. Eyleme çevredeki Almanlar da sık sık alkışlarla destek verdi. 
Almanya’nın Giessen kentinde düzenlenen protesto mitinginde “Şengal’de Êzîdî halkımızın iradesini kırmak istiyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz” denildi.

Aynı amaçla Almanya'nın Münster kentinde de bir eylem düzenlendi, işgal saldırıları kınandı.

Hollanda’nın Den Haag kentinde eylem adresi Lahey Adalet Divanı’ydı. HBHD ve Den Haag DKTM öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve Türkiyeli devrimciler burada yaptıkları eylem ile katliamları protesto etti. 

Fransa’nın Marsilya kentinde Saint Joseph’te düzenlenen eylemde renkli dumanlar ve üzerinde Kürtçe ve Fransızca “Bijî berxwedana Şengale” yazan pankartlar taşındı. Eylemciler kısa süreliğine yolu trafiğe kapattı.

Fransa’nın Bordeaux kentinde gençler Şengal halkına yönelik kirli anlaşmayı protesto etti. Trenlerde bildiri dağıtan gençler, ardından Place de la Victoire’da bir araya gelerek Fransızca bir bildiri okudu. Gençler, bu kirli anlaşma geri çekilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.