Fadıl Şenyaşar yine bırakılmadı

Şenyaşar Ailesi'nin mahkemesi

Şenyaşar Ailesi'nin mahkemesi

  • 5 yılı aşkın süredir bir hücrede tutulan Fadıl Şenyaşar, yine tahliye edilmedi. Şenyaşar Ailesi'nin, Adalet Nöbeti eylemini Ankara’ya taşıması bekleniyor.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada söz alan Ferit Şenyaşar, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın dokunulmazlığının bittiğini hatırlatarak, yargılanıp tutuklanması gerektiğini söyledi.

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde, 14 Haziran 2018'de AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından Şenyaşar Ailesi'ne yönelik gerçekleştirilen katliama dair, "işyeri" ve "hastane" dosyalarının birleştirildiği davanın 2. duruşması Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Deprem nedeniyle Çirmik (Yeşilyurt) ilçesine bağlı Cafana Mahallesi'ndeki Ağır Ceza Mahkemeleri ek hizmet binasında görülen duruşmaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha ve Dîlok şubesi üyesi avukatlar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti ) Riha milletvekilleri Ferit Şenyaşar, Ömer Öcalan, Dilan Kunt Ayan, Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel ve bölge baro temsilcileri katıldı. Yıldız ve şimşek ailesi yakınları, duruşma salonunda Emine Şenyaşar'a saldırmaya yeltendi. Mahkeme salonunda bulunan jandarmalar araya girerek saldırıyı engelledi. Salonun girişinde bulunan Jandarmalar basının da içinde olduğu çok sayıda katılımcının listede adı olmadığı gerekçesiyle salona girmesine izin vermedi. 

Şenyaşar Ailesi ve avukatları, Yıldız ve Şimşek ailesi ve avukatları duruşma salonunda hazır bulunurken, Elazığ Cezaevi'nde 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar ile tutuklu sanıklar Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden tutuldukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.

Tanık beyanlarından vazgeçildi

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada mahkeme başkanı, tayininin çıktığını belirterek, "Muhtemelen heyet değişecek. Çünkü benim gibi heyette bulunan bir kaç arkadaşımın tayinleri çıktı. Yeni heyet tanıkları yeniden dinlemek isteyecek. Dosya birleşme ile geldi, onun için delil tartışması yapmam çok uygun olmaz. Tanık beyanlarından vazgeçiyoruz" dedi. 

Duruşma, dosyaya eklenen evrakların okunması ile devam etti. Ağrı Barosu’ndan avukatlar, Şenyaşar Ailesi lehine dosyaya müdahillik talebinde bulundu. Yıldız ve Şimşek ailelerinin avukatları, müdahillik talebine tepki göstererek, usule uygun olmamasına rağmen karşı söz alarak konuştu. Şenyaşar Ailesi, avukatları da sanık avukatlarına itiraz için söz verilmesinin usule uygun olmadığını belirterek, mahkeme heyetine tepki gösterdi. Ağrı Barosu'nun müdahillik talebi heyet tarafından reddedildi. 

Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam yönünde mütalaa verdi. Mütalaa okunmadan “kopyala yapıştır” yöntemiyle tutanağa eklendi. Şenyaşar Ailesi'nin tepki göstermesi üzerine mütalaa okundu. 

Silahı saklıyorlar

Mütalaaya karşı söz alan Elazığ Cezaevi'nde tek kişilik hücrede 5 yılı aşkındır tutulan Fadıl Şenyalar, "5 yıldır tutukluyum, bunu kabul etmiyorum. İftira ile burada tutuluyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ortada silah yok ama ben tutukluyum. Silah bulunsa benim ateş etmediğim ortaya çıkacaktı. Suçu ben işlemediğim için silahı saklıyorlar. Önceki savunmalarımı tekrarlıyorum ve tutuksuz yargılama talep ediyorum" dedi. 

Emine Şenyaşar çıkartılmadı

Tutuklu Enver Yıldız, Celal Yıldız ve Mekail Şimşek suçlalarını reddederek, tahliye talebinde bulundu. Sanıkların Şenyaşar Ailesi'ni, "Terörist" olarak tanımlamasına tepki gösteren Emine Şenyaşar, "Çocuklarımı hem katlettiler hem de bize terörist diyorlar. Terörist hastanede insanları katledenlerdir. Benim çocuklarım suçsuz yere tutuklandı" dedi. Mahkeme heyeti, Emine Şenyaşar'ın salondan çıkarılmasına karar verdi. Karara ailenin avukatları tepki göstererek, Emine Şenyaşar'ın dışarı çıkarılmasını engelledi.  

Ferit Şenyaşar özetledi

Ardından söz alan Ferit Şenyaşar, yaşananları şöyle özetledi: "Nöbetimizi sürdürürken 8 savcı değişti. 4 yıl sonra bu dava Malatya'ya geldi. Annem mücadele etmeseydi belki dava açılmazdı. Hastanede katliam yapıldı, 5 yıl sonra olay yeri inceleme görüntüleri elimize geçti. Adalet Bakanı 'geç gelen adalet adalet değildir' dedi. Hastanede bakan, vali, kaymakam vardı. Katliam yapıldığında dönemin AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız elini kolunu sallayarak hastaneden çıkıyor. Dokunulmazlığı bitti, yargılanıp tutuklanması gerek. Katliamın tanığı olan emniyet müdürünün dinlenmesini istiyoruz. Önceki dönem Urfa Valisi olan Abdullah Erin ile görüştük, hastane kamera kayıtlarının devletin arşivinde olduğunu söyledi. Bir insanlık suçu işlendi. Hiçbir terör örgütü hastanede sedye üstünde insan katletmedi. Kardeşim 5 yıldır suçsuz yere tutuklu, beraatini talep ediyoruz."

Müdahale etmeyenler de sanıktır

Ardından söz alan Şenyaşar ailesi avukatı Sevda Çelik Özbingöl, Şenyaşar ailesinin kendilerine dönük saldırıya karşı meşru müdafaa kapsamında kendini savunduğunu belirterek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve Fadıl Şenyaşar’ın tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasını talep etti. Ailenin bir diğer avukatı Bülent Duran da dosyadaki eksikliklere dikkat çekerek, siyasi bir elin dosyaya müdahale ettiğini vurguladı. Katliam gerçekleştiği anda müdahale etmeyen polislerin sanık olması gerektiğini belirten Duran, "Bütün sanıklar yargılanacak. Bizim amacımız birkaç kişiyi yargılamak değil, bütün sorumluların yargılanması. Esvet, Adil ve Celal'i katledenler sadece tetiği çekenler değil, yardım eden, göz yumanlardır da. Fadıl Şenyaşar, 5 yılı aşkındır tutuklu ve makul tutukluluk süresini aştı. Artık özgürlük hakkı ihlali son bulmalı ve Fadıl Şenyaşar serbest bırakılmalı" dedi. 

Yıldız ve Şimşek ailelerinden yargılanan sanıkların avukatı Bünyamin Çelik, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ile salonda bulunan diğer Şenyaşar Ailesi avukatlarına hakarette başlaması üzerine avukatlar müdahalede bulundu. Mahkeme heyeti de hakarete devam etmesi halinde Çelik’e salondan çıkarılacağını bildirdi.

Şenyaşar yine bırakılmadı

Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuksuz yargılananların tutuklanmasına yönelik talebin reddine, dönemin Gıda ve Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın dinlenmesi talebinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine, tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız için “kuvvetli suç şüphesi”, Celal Yıldız ve Mekail Şimşek için ise “delillerinin toplanmaması" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 6 Ekim’e ertelenmesine karar verirken, Emine Şenyaşar, karara "Bu nasıl adalet, devlet, adalet yok" diyerek tepki gösterdi.

Nöbet Ankara'ya taşınabilir

Urfa Adliyesi önünde 16 Temmuz’daki Adalet Nöbeti’nde açıklama yapan Ferit Şenyaşar, Malatya’daki davanın duruşmasından vicdanları rahatlatacak bir karar çıkmazsa Adalet Nöbeti eylemini Ankara’da Adalet Bakanlığı önüne taşıyacaklarını belirtmişti. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.