Faşizme karşı birlik yürüyüşleri

Dünya Haberleri —

Faşizm: bir daha asla / Berlin

Faşizm: bir daha asla / Berlin

  • Almanya’nın başkenti Berlin, Kassel ve Düsseldorf kentinde, aşırı sağcılığın yükselişe geçmesi ve milliyetçilik Almanya’nın kurtuluş günü olan 8 Mayıs’ta yürüyüşlerle protesto edildi.

 

Başkent Berlin’de Özgür Kürt Topluluğu Berlin e.V.’nin düzenlediği eylem Eyalet Kriminal Polis Bürosu'nun (LKA) bulunduğu Tempelhof'taki Platz der Luftbrücke'de önünde başladı. 60’tan fazla inisiyatif ve örgütün katıldığı eylemde “Senin güvencen yok” sloganıyla yürüyüş yapıldı. Eylemciler, polis teşkilatlarındaki ırkçı olayların tutarlı bir şekilde soruşturulmasını ve ayrıca sağcı radikal ağlar ve ideolojilerle serpiştirilmiş güvenlik yetkililerinin etkisiz hale getirilmesini talep etti. Yaratıcı pankartlar, bayrakların olduğu eylemde, "baskı ve sağ teröre karşı, güvenlik yetkililerindeki ırkçılığa ve Nazilere karşı karşı işbirliği ve "Lina ve Dy için özgürlük" çağrısında bulundu. Eylemde ayrıca Rojava’nın ve Şengal’in statüsünün tanınması talep edildi ve gerillanın TC saldırısına karşı direnişi selamlandı. Eylemin en belirgin sloganı ise “Jin, Jiyan, Azadî" oldu.

Türkiye, Nazilerin yolunda

Almanya’nın 8 Mayıs 1945’te Nazilerden kurtuluşunun 76’ıncı yıl dönümü için Kassel kentinde çok sayıda kişi bir araya geldi.

DTKM, Women Defend Rojava ve birçok sol örgütün çağrısı ile Halitplatz’da buluşan yüzlerce kişi “Almanca faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Women Defend Rojava aktivistlerin yaptığı açıklamada, “Başta Türk devletinin Efrîn'i işgal etmesinin yıl dönümünü kınıyoruz. Türk devletinin Kürtlere yönelik imha ve inkar politikasını 80 yıl önce Naziler yapıyordu. Bugün ise Türkiye bu misyonu üstlenmiştir.  Bu faşizme karşı tek çözüm ise ortak mücadeleyi daha fazla büyütmekten geçtiğini biliyoruz” denildi.

Almanya’da da parelel uygulamalar

Düsseldorf’ta da faşizme karşı birlik temasıyla bir yürüyüş düzenlendi. Rote Hilfe, VVN-BDA, Kızıl Yardım, Antifaşist Birlik, Demokratik Güç Birliği, FED-MED ve YJK-E çağrısıyla çok sayıda kişi  Kirchplatz’da bir araya geldi.

Yapılan açıklamalarda Almanya ve dünya genelinde faşist uygulamalara dikkat çekildi. Azadi Hukuk Bürosu adına yapılan açıklamada, Almanya’nın da Türk devletinin Kürtleri hedef gösteren politikalarına paralel olarak kriminalize eden yasa ve uygulamalarına dikkat çekildi. Özellikle 129b yasasıyla demokratik mücadele yürütülen birçok Kürdistanlının yargılanmasına tepki gösterildi. Konuşmalar ardından kitle, “faşizme karşı omuz omuza”, “faşizme karşı uluslararası dayanışma”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş ardından FED-MED,  Efrîn işgali ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük işgal saldırıları hakkında bilgi verildi. Efrîn’de Türk devletinin işgaline kadar Kürtlerin öncülüğünde demokratik bir idari söz konusuyken, 2018’den bu yana Türk devletine bağlı çetelerin demografik yapıyı değiştirme, coğrafyasını talan etme, kadınlara dönük kaçırma, tecavüz gibi sayısız insanlık suçunun işlendiğine dikkat çekildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.