Fatma’nın bıraktığı yerden

Kadın Haberleri —

Fatma Kırbayır

Fatma Kırbayır

  • Fatma Kırbayır, 29 yıl boyunca gözaltında kaybedilen kardeşi Cemil Kırbayır’ın akıbetini öğrenmeden yaşamını yitirdi. Kırbayır’ın arkadaşı Leman Yurtsever, “Fatma, ‘Sizin mücadeleyi yürüteceğinizden çok eminim’ diyordu. Bu mücadeleyi kuşaktan kuşağa aktaracağız” dedi.

Fatma Kırbayır, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi, direnişi ve bitmek bilmeyen ısrarının sembollerinden biri olan Berfo Ana’nın kızı. Berfo Ana, 1980 yılında Kars’ta gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır’ı 33 yıl boyunca aradı. 21 Şubat 2013’te geçirdiği ameliyattan sonra meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle 105 yaşında yaşamını yitirdi. Berfo Ana’nın ardından mücadele kuşaktan kuşağa geçti. Fatma ve Mikail Kırbayır annelerinden aldıkları mücadele mirasını sürdürmeye başladı.

Annesinden devraldığı mücadele mirasıyla kardeşinin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkan Fatma Kırbayır, tıpkı annesi Berfo Ana gibi, kardeşinin akıbetini öğrenemeden 14 Mayıs Salı günü yaşamını yitirdi.

 

 

Kayıplarını bulamadan veda ettiler

Kardeşinin akıbetini öğrenmek için 29 yıl Cumartesi Anneleri’nin yanında yer alan Fatma Kırbayır’ın mücadele arkadaşı Leman Yurtsever, “Hastalıkla da mücadele etti. Hasta olduğu süre içerisinde de hep direndi ve mücadele etti. Çok erken bir ölümdü. Bu süreçte yaşamını yitiren anneler oldu, babalar oldu, kardeşler oldu. Fatma da tıpkı annesi gibi adalete erişmeden yaşama veda etti. Abisinin akıbetini öğrenmeden hayata gözlerini yumdu” dedi.

Hep buradaydık

Jinnews’e konuşan Yurtsever, Kırbayır’ın son kez Galatasaray Meydanı’na çıkmayı çok istediğini söyledi ve onun mücadelesine sahip çıkacaklarını belirtti.

“Bu mücadele kuşaktan kuşağa aktarılacak. Yani kayıpların akıbeti açıklanmadığı sürece, adalet sağlanmadığı sürece bu mücadele devam edecek. Fatma, vefat etmeden önce hep ‘Sizin mücadeleyi yürüteceğinizden çok eminim’ diyordu. Bunu söylerken çok emindi ve çok da haklıydı. Tabii ki biz bu mücadeleyi devam ettireceğiz; yani onların bıraktığı yerden biz zaten devam ettiriyoruz, bundan sonra da devam ettireceğiz.”

 

Leman Yurtsever

 

Hafıza merkezi olmalı

Galatasaray Meydanı’nın kayıplarla buluşma mekânı ve gözaltında kaybedilenleri anma alanı olduğunu ifade eden Yurtsever, şöyle devam etti: “Gözaltında kaybedilen insanlarımızın mezarı yok. Ve orayı bir mezar gibi görüyorlar. Onun için Galatasaray Meydanı’nın hafıza merkezi olması gerekiyor. Kaybedilenlerin mekanıdır Galatasaray Meydanı.”

Yaşıyorlar mı öldüler mi bilmiyoruz

“Belirsizliğin izinde bir sürü insanı yitirdik” diyen Yurtsever, şu çağrıyı yaptı: “Gözaltında kaybedilenler yaşıyor mu yaşamıyor mu onu bile bilmiyoruz. Akıbetleri açıklanmalı. Onun için bu mücadele devam edecek.” İSTANBUL 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.