Ferman'ın yıldönümünde statü talebi

Yurt Dışı Haberleri —

Êzîdîler, Şengal'e özerk statü tanınmasını istiyor

Êzîdîler, Şengal'e özerk statü tanınmasını istiyor

  • Êzîdîler, Şengal’de DAİŞ tarafından gerçekleştirilen soykırımın 7. yıldönümünde “faillerin yargılanması ve Şengal’e statü tanınması” talebiyle Almanya’da alanlara çıkıyor.

 

Avrupa Êzîdî Toplum Koordinasyonu (KCÊ-E), 3 Ağustos 2014 yılında DAİŞ tarafından Şengal’de gerçekleştirilen katliamın soykırım olarak tanınması, DAİŞ başta olmak üzere, soykırımda sorumluluğu bulunanların yargılanması, halen DAİŞ’in elinde bulunan Êzîdî kadın ve çocukların kurtarılması ve Şengal’in özerk statüsünün tanınması talebiyle 1-7 Ağustos tarihleri arasında alanlara çıkıyor.

Almanya’da birçok Êzîdî kurum ve kuruluşu, 3 Ağustos 2014 Şengal Katliamı’nın 7. yıldönümü vesilesiyle ortak bir açıklama yaptı. "Bu soykırım saldırısı ie Êzîdî toplumu ve inancı tümden ortadan kaldırılmak istendi" denilen açıklamada, binlerce kişinin katledildiği, binlerce kadın ve çocuğun kaçırılarak pazarlarda satıldığı, tecavüze uğradığı ve halen binlercesinin kayıp olduğu hatırlatıldı.

Halkımız yalnız bırakıldı

"Bu vahşi saldırılar sonrası yüz binlerce insanımız yerinden yurdundan edilerek mülteci durumuna getirildi, geri dönebilenler ise Irak Hükümeti ve uluslararası kurumlar tarafından yalnız bırakıldı" diyen Êzîdî kurumlar, toplumlarının özgür iradesinin yok edilmesine dönük planların devam ettiğini vurguladı. Açıklamada 9 Ekim 2020’de Türk devleti, Irak hükümeti, KDP ve bazı uluslararası güçlerin de desteğiyle imzalanan açıklamaya atıfta bulunuldu. Êzîdî kurumlar, "Başta Şengal cemaatimiz olmak üzere tüm Êzîdî toplumu bu planı 'yasal bir ferman' olarak adlandırıyor ve neredeyse 10 aydır buna karşı direniyor, bu fermanı kabul etmediğini-etmeyeceğini belirtiyor" dedi.

Şengal’in statüsünü tanıyın

Irak, KDP, AB ve Avrupa’nın soykırım ve sonrasındaki rollerine de değinilen açıklamada şu talepler de sıralandı:

* Irak kendi Anayasası’na uyarak, Şengal’in özerkliğini, yönetimini ve statüsünü tanımalı

* ABD-Avrupa ve uluslararası kurumlar, Êzîdîleri Türk devleti ile tehdit etmeye son vermeli

* KDP ise Türk devleti ile işbirliğine son vererek, Şengal halkının iradesini tanımalı.

Almanya’da birçok merkezde

Êzîdîler hem katliamda yaşamını yitirenleri anmak hem de talepleri yükseltmek için 1-7 Ağustos tarihlerinde Celle, Hannover, Bielefeld, Bremen, Wesel, Walsrode, Berlin, Münster, Saarbrücken, Aurich kentlerinde çadır, miting, yürüyüş gibi çeşitli eylem ve etkinlikler organize edecek.

Ortak çağrıyı yapan kurumlar şöyle: Êzîdî Kadınları Meclisi Federasyonu (SMJÊ), Suriye Êzîdî İttifakı (HÊS), Yurtdışı Şengal Meclisi (MŞD), Êzîdî Kültür Merkezi (NÇÊ), Êzîdî Dernekler Birliği Merkezi (NAV-YEK) Avrupa Êzîdî Cemaati Koordinasyonu (KCÊ-E).

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.