Festival değil çocuklarımızın kemiklerini istiyoruz

Toplum/Yaşam Haberleri —

Emine ÇAĞIRGA - Esmer TUNÇ - Nafiya KÜÇÜK

Emine ÇAĞIRGA - Esmer TUNÇ - Nafiya KÜÇÜK

  • Cizre’de sokağa çıkma yasaklarında çocukları katledilen anneler, kayyum sponsorluğunda yapılması planlanan "müzik festivaline" tepki gösterdi: "O parkın altında çocuklarımızın kemikleri var. Festivale katılacak olan bir Kürt kendinden ve değerlerinden utanmalıdır.”

ZEYNEP DURGUT - MA/ŞIRNAK

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasaklarında Türk devleti tarafından katledilenlerin aileleri, çocuklarını hatırlattığı için oturmaya dahi cesaret edemedikleri yerlerde “festival” adı altında etkinlik düzenlenmesine tepki gösterdi. Aileler, etkinliğe katılmama çağrısı yaptı.

14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında Cizre’de 79 gün içinde 177’si evlerin bodrumlarında olmak üzere toplam 288 kişi katledildi. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen hala 14 kişinin cenazesi ise bulunamadı. Çatışmaların en fazla yaşandığı Nur Mahallesi’nde yıkılan evlerin molozları ise nehir kenarına dökülmüş ve molozlar içinde insan uzuvlarına ulaşılmıştı.  

Hangi yüzle

“Yaralarımızın üstünde şenlik yapılmak isteniyor” diyerek, festivale tepki gösteren sokağa çıkma yasaklarında vahşet bodrumlarında oğlu Orhan Tunç ve Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’u kaybeden anne Esmer Tunç, “Halkımızı bu festivale katılmamaya çağırıyorum” dedi.

Hala bir çok insanın cenazesine dahi ulaşılamadığını belirten Tunç, “Çocuklarımızın kemikleri hala Cudi Mahallesi’ndeki TOKİ'lerin altındayken onlar buraya gelip eğlenecekler. Yani kemiklerimizin üzerinde eğlenecekler. Onları ve düzenleyecekleri festivali kınıyorum. Bu festivale katılan bir Kürt kendinden ve değerlerinden utanmalıdır. Onlar hangi yüzle Cizîra Botan’da festival düzenleyecekler? Yasak zamanında yaşananlar halen gözümüzün önünde. Anneler hala çocuklarının kemiklerini arıyor. Cenazeler o parkların altında” diye belirtti. 

Affetmeyeceğiz

Festivalin yapılacağı alanda molozlar arasında insan uzuvlarının bulunduğunu hatırlatan Tunç, festivale katılmayı düşünen Kürtlere şöyle seslendi: “Cenazelerimizin üstünde eğlenenleri affetmeyeceğiz.”   

Bu suça ortak olmayın

Sokağa çıkma yasaklarında katledilen Agit ve Adil’in annesi Nafiya Küçük festivale katılmanın Cizre’nin değerlerini ayaklar altına almak olduğunu ifade ederek, "Başımıza gelenleri unutmayacağız. Dicle Nehri kıyısındaki o parkın içinde hala çocuklarımızın kemikleri var. Biz o parka gidip oturamıyoruz çünkü biliyoruz ki altında çocuklarımız yatıyor” diye belirtti. 

Küçük, bu tür festivallerde Kürt sanatçıların yer almasını eleştirerek, “Kürt sanatçılar bu suça ortak oluyorlar. Bu suça ortak olmalarını istemiyoruz. Vicdanlı ve onurlu olan bir insan o etkinliğe katılmaz. Hala çocuklarımızın katledildiği yerlere yapılan TOKİ'lerin önünden geçerken gözlerimizi kapatıyoruz. Çünkü çocuklarımızın kemikleri o binaların altında” ifadesinde bulundu.  

Emine Çağırga: Cizre’ye halkına hakarettir

Sokağa çıkma yasaklarında katledilen ve cenazesi bozulmasın diye bir hafta boyunca buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, festival kararı ile Cizre halkına hakaret edildiğini belirtti. 

“Festivale katılacak olanları kınıyoruz” diyen Çağırca, “Biz onların festivalini değil, hala bulunamayan çocukların kemiklerini istiyoruz. Çocuklarımızın kemikleri verilmeden ve bize hesap verilmeden acımız dinmeyecek. Bu festivali çocuğunu kaybetmiş annelerin yüreği kaldırmaz” şeklinde tepkisini dile getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.