Film değil 100 yıllık mesele

Kültür/Sanat Haberleri —

Elif Ana Filmi

Elif Ana Filmi

  • Avrupa’da 8 Aralık’ta vizyona girecek olan Elif Ana filmi için 25 Kasım’da Paris’te yapılan dünya prömiyerinin ardından Almanya’nın Düsseldorf kentindeki gala düzenlendi.

ERDAL ALIÇPINAR/ABİDİN ÇETİN

Avrupa’da 8 Aralık’ta vizyona girecek olan Elif Ana filmi için 25 Kasım’da Paris’te yapılan dünya prömiyerinin ardından Almanya’nın Düsseldorf kentindeki gala düzenlendi.

Alevi inancı ve kültürü açısından önemli bir figür olan ve 1991 yılında yitirdiğimiz Elif Sugan’ın hayatının “iyilik iyiliktir" mottosuyla beyazperdeye aktarıldığı filmin galasına ilgi yoğun oldu. Sinema ve sanat dünyasının yanısıra, basın ve izleyicilerin de yoğun katılım gösterdiği galaya yönetmenler Kazım Öz ve Semir Aslanyürek de katıldı.

Maraş’ta çekilen filmde Elif Ana karakterine Aliye Uzunatağan hayat veriyor. Filmde 1903 yılında Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Pulyan köyünde dünyaya gelen Elif Sugan’ın (Elif Ana) çocukluğundan yaşamını yitirdiği döneme kadar gösterdiği kerametler anlatılıyor.

 

 

Politik değil sanatsal yaklaştık

Yaklaşık 90 yıllık bir dönemi anlattıklarını ve dört mevsim çalıştıklarını ifade eden Kazım Öz, ‘‘Yüzyıllık bir meseleyi bu süre içinde verebilmek için çok yoğun bir çalışmamız oldu. Kişi olarak da içinde yaşadığım ve politik olarak yabancısı olmadığım bir konu“ dedi.

Kazım Öz, filmde öncelikle Aleviliğin yakın tarihine gerçekçi bir bakışla yaklaştıklarını söyledi ve ekledi: ‘‘İnanç sinemada işlenmesi zor bir konu. Konuya politik ve vicdanen nereden baktığınız konusu önemli. Türkiye‘de Aleviliği kurumsallaştıran, felsefeden çıkarıp kabaca bir din haline getirmeye çalışan bir yaklaşım var. Bunun yanında inancını doğal haliyle yaşayan geleneksel olarak kültürün içinde yaşatmaya çalışan bir kesim de var. Biz inanç konusunda politik değil sanatsal yaklaştık. Bu film sadece Aleviler ve mesele ile ilgilenenler tarafından değil, farklı inançlardan kimliklerden insanlar tarafından da izlensin istedik.”

 

 

Önyargılar kırıldı

Filmde yer alan oyuncuların zaman zaman zorlandıklarınıda ifade eden Öz, “Ekipte ön yargıları olanlar da vardı. Ben Aleviliği böyle bilmiyorum, diyen arkadaşlarımız oldu. Çünkü dışardan bir bakış söz konusu ve politik yanı olduğu için sürekli hassas bir yaklaşım var. Biz bu filmle kalpten bir iş yaparak önyargıları kırmak istiyoruz. Elif Ana’yı anlatıyoruz ama, bir bakış açımız var. Elif Ana şahsında bir tarihi, kültürü, felsefeyi anlatmaya çalıştık. Bazıları filmi izlediğinde bu Elif Ana değil diyebilir, burda temsili bir iş yapmak istedik” dedi.

Sistemin karşısında bir film

Filmin yapımcılarından Ökkeş Sevimli ise sistemin istediği gibi bir film çekmediklerini belirterek, “Elif Ana filminde senaryoyu okuyan sanatçılar hemen oynamak istedi. Orhan Aydın bize çok destek oldu” diye belirtti. Sevimli, “Elif Ana kimsenin kötü olmasını istemeyen, etrafına iyilik saçan bir insandı. Biz bunu sinemaya yansıtmaya çalıştık” dedi.

 

*****

Nerede? Ne zaman?

Nihat Behram, Semir Aslanyürek ve Kazım Öz’ün senaryosunu kaleme aldığı fimin müziklerini ise Erkan Oğur’a ait. Filmin galası 3 Aralık Priştina, 4 Aralık Zürih, 5 Aralık İstanbul, 7 Aralık Antep, 8 Aralık İzmir ve 11 Aralık’ta da Toronto/Kanada’da yapılacak. Film 8 Aralık’tan itibaren Türkiye ve Avrupa’da sinemalarda gösterilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.