Frankfurt Newroz’un hakkını verdi

Yurt Dışı Haberleri —

2023 Frankfurt Newroz Kutlamaları

2023 Frankfurt Newroz Kutlamaları

  • Avrupa’da "Dem Dema Azadîye" hamlesi kapsamımda "Newroza Serkeftinê ya Serdemê yani Çağın Zafer Newroz’u sloganıyla yapılan 51. Önderlik Newroz’u adına uygun bir görkem ve kitlesellikle kutlandı. 
  • Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Newroz’a 50 bini aşkın kişi katıldı. 90’lı yıllardaki kutlamaları hatırlatan, son yılların en görkemli Newroz’una halk akın akın geldi. Hınca hınç dolan alandan Öcalan’a özgürlük sloganları yükseldi. 


ERDAL BAZ / ERKAN GÜLBAHÇE / M. ZAHİT EKİNCİ / FRANKFURT

Almanya’da Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED’e bağlı 5 federasyon tarafından organize edilen 51. Önderlik Newroz’una on binlerce kişi katıldı. Kurdistan’ın dört parçasından Kürtler ve dostlarının katıldığı Newroz, aynı zamanda depremde yaşamını yitirenlere adandı. Alanının dolup taştığı Newroz’dan elde edilecek gelir de deprem bölgelerine aktarılacak. 
Almanya’da Cumartesi günü yapılan final Newroz’u için Kurdistanlılar ve dostları gece yarısından itibaren Frankfurt’a doğru yola çıktı. Almanya’nın 163 merkezinden yüzlerce otobüs, minibüs ve bireysel araçlarla yollara düşüldü. NRW eyaletinde otobüs firmaları anlaşmadan son anda vazgeçince Kurdistanlılar trenlerle Newroz alanına ulaşmayı başardı. Frankfurt yakınında yaşayanlar da araçlarıyla, trenlerle alana ulaştı. Gün boyu Newroz’a kitlenin akışı devam ederken, yoğun ilgiden dolayı trafik kitlendi, saatlerce yollarda kalanlar sonunda hınca hınç dolan alana ulaşmayı başardı. Newroz Tertip Komitesi’nden Ergin Sever ilginin beklediklerinin de üstünde olduğunu vurgulayarak "araç sıkıntısı nedeniyle gelenin yarısı kadar kitleyi de alana taşıyamadıklarını" dile getirdi.

90 Newrozlarını andırdı
Sabahın erken saatlerinde Newroz’un kutlanacağı Rebstockpark’a varan halk renkli görüntüler oluşturdu. Çoğunluğunu kadınlar ve gençlerin oluşturduğu kitle ulusal kıyafetleriyle renk cümbüşü yarattı. Her geçen an sayısı artan kitle alana sığmaz oldu. Dev alan şel û şepikli, kiras fistanlı Kürtler ile dolmaya başladıkça heyacan ve çoşku da artmaya devam etti. 90’ların Avrupa Newrozlarını andıran bir kitlesellikle, o dönemlerin ruhu ve coşkusu sardı alanı.

Yağmura rağmen alan doldu 
Program başlamadan önce gerçekleşen sağanak yağmur da kitleyi etkileyemedi. Yağmura, soğuğa ve rüzgara rağmen halk alana gelmeye devam etti. Newroz şehitlerinin posterlerinin bulunduğu flamalar alanın her yerinde dalgalandı. Newroz programı tüm Kurdistan şehitleri ve depremde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Müdahaleye yanıt: 
Bîjî Serok Apo
Program başlar başlamaz Alman polisi alanda açılan PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flamalarının indirilmesi için uyarılarda bulunmaya başlayınca kitle “Bîjî Serok Apo”, "Bijî PKK” sloganları atarak yasağı tanımadığını gösterdi. Her yapılan uyarıda bayraklar daha da çok açıldı. Kitle sık sık “Bîjî Serok Apo” sloganı atarak Önderliğine bağlılığını ve özgürlük talebini bir kez daha ortaya koydu. 

Alanlar Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı
KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever programın açılış konuşmasını yaparak halkın Newroz’unu kutladı. Zümrüt, “Kürt halkı bütün Newroz alanlarını doldurarak Önderlikleri üzerindeki tecridi kabul etmediğini haykırıyor. Amed, Gever, Kızıltepe, Cizre tüm alanlarda tek ses vardı. O da Önderliğin özgürlüğü” dedi. 
Sever ise "Halkımız Türk devletine artık Önder Apo’nun esaretini kabul etmediğini ve fiziki özgürlüğünü istediğini alanlardaki coşkusu ile söylemiştir" diye belirtti. 
Ardından konuşan FEDA-Eşbaşkanı Demir Çelik "Halkımızın özgürlüğe olan özlemi alanlara büyük bir coşkuyla yansımıştır" dedi. 


 
'Dünya Kürt kadınlarını örnek alıyor'
Newroz sahnesinden Kürt siyasetçilerin yanı sıra birçok Kürt dostu ve enternasyonalist de katıldı. Alman Yeşiller Partisi Federal Parlamento üyesi Deborah Düring yaptığı konuşmada Almanya’nın Frankfurt kentinde bu kadar büyük bir kitlenin Newroz için bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Dünya kadınları ‘Jin Jiyan Azadî’ diyerek alanlarda özgürlük haykıran Kürt kadınlarını örnek alıyor. Verdiğiniz mücadelede mutlaka başarıya ulaşacaksınız. Kürt halkının verdiği mücadelede sizinle birlikte barbarlara karşı olmaktan kıvanç duyuyorum.” Newroz boyunca hem sahnede hem de alanda "Jin Jiyan Azadî" sloganları da kesilmedi. 

'Sağcı Erdoğan’ı tarihe gömeceksiniz'
Almanya SPD Federal Milletvekili Kaweh Masoori alandaki coşkunun seçimlere de yansıyacağını belirterek, "Bu topluluğu ve coşkuyu görünce 14 Mayıs’ta göstereceğiniz irade ile sağcı Erdoğan’ı tarihe gömeceğinizi umut ediyorum. Sosyal Demokrat Parti olarak Türkiye’deki seçimlerde Kürtleri temsil eden Yeşil Sol Parti ile dayanışmada olduğumuzu ve desteğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

'Beraber eşitliği sağlayacağız'
Alman Sendikalar Birliği (DGB) Frankfurt Başkanı Philipp Jacks, Alman halkının demokrasi için çok büyük bir mücadele verdiğini ve bu uğurda bedel ödediğini vurgulayarak, “Kürt halkı da bugün haklarını kazanmak için eşitsizliğe karşı büyük bir direniş gösteriyor ve bedel ödüyor. Yaşanan haksızlıklara karşı sizlerle birlikte mücadele edecek ve eşitliği sağlayacağız" mesajı verdi. 

'Tamil ve Kürt halkı özgürlüğüne kavuşacak'
Newroz etkinliğinde Kürtler gibi özgürlük mücadelesini veren Beluci ve Tamil halkının temsilcileri de konuşma yaptı. Tamil Temsilcisi, “Birbirimizden binlerce kilometre uzak olsak da aynı amaç uğruna mücadele veriyoruz. Göreceksiniz verdiğimiz mücadele sonunda Tamil halkı ve Kürt halkı özgürlüğüne kavuşacak. Bugün burada olduğu gibi hep birlikte özgürlük sloganlarını haykıracağız" dedi. 

Kürt tutsaklardan mektup
Almanya’da tutsak olan Kürt aktivistlerin mektuplarının okunmasından sonra KCK ve KJK’nin Newroz’a ilişkin mesajları okundu. PJAK adına konuşan Mustafa Abdullah Sultan, Jîna Amînî eylemlerine atıfta bulunarak "Rojhilat’taki isyanlar Kürt halkının kadın öncülüğünde geliştirdiği devrimi bütün dünyaya yaymıştır" dedi. 

Dört parça bir oldu
Newroz programı sanatçıların müzik şölenleriyle devam etti. Newroz’da sahne alan sanatçılar da Kurdistan’ın dört parçasından seçildi. Mizgîn Tahir, Hesen Şerif, Kevana Zêrîn, Diyar Mehrovi, Lale Koçgün, Mustafa Dadar, Firmêsk, Xalid, Behar Heme Shwani, Serhad Med’in seslendirdiği parçalarla Newroz alanını şenlendirdi. 
Gençlerin yoğun olduğu alanda neredeyse onlarca irili ufaklı grup halaya durdu. Söylenen ezgilerle de gerillaya, direnişine selam verildi. 

Konteyner üstü doldu taştı
Newroz’da kadınlar ve gençler çoğunlukta olsa da 7’den 70’e her yaştan katılım vardı. Dört parça Kurdistan’ı temsil eden bayraklar bütün alanı doldurmuştu. Alanın ortasında bulunan bir konteyner ise ilgi odağı oldu. Bayrağını alan gençler konteynerin üzerine çıkıp slogan atıyordu. Birçok bayrağın dalgalandığı konteynerin üstü renkli görüntülere sahne oldu.

20 yıldır tüm Newroz’larda
Avrupa ve Almanya’daki bütün eylemlerde görmeye alışık olduğumuz şehit annesi Hesime Ana da etrafını nakış nakış işlediği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmini alarak sahnenin en önündeki yerini almıştı. “20 yıldır Almanya’dayım. 20 yıldan beri gerçekleşen bütün Newroz etkinliklerine katıldım. Bundan sonra da ömrüm yettiğince Newroz etkinliklerine katılacağım" diyen Hesime Ana’ya alanda toplanan kitle az gelmiş. "Biz şehit anneleri bu davanın asıl sahipleriyiz. Bundan dolayı bu davaya en çok bizim sahip çıkmamız gerekiyor" diyen Hesime Ana, "Bugün burada yüz binlerce Kurdistanlı olmalıydık" diyerek, sitemlerini dile getirdi. 

Küçük salondan buralara geldik
Newroz alanında gezerken Xensê Ana’ya denk geldik. İlerleyen yaşına rağmen saatlerce yolculukla Bielefeld’den gelmiş. 1985 yılından beri gerçekleşen bütün merkezi Newroz etkinliklerine katıldığını belirten Xensê Ana, Frankfurt’ta bu kadar insanın Newroz için bir araya gelmesinden dolayı çok büyük gurur duyduğunu belirtti. İlk Newroz etkinliğinin kapalı bir salonda gerçekleştiğini belirten Xense Ana, “ilk yıllarda kitle az olduğu için salonlarda Newroz kutlanıyordu. Ancak 90’lardan itibaren kitle salonlara sığmadı ve alanlarda kutlanmaya başlandı. Her yıl sayımız artarak bugüne geldik” dedi. 

Kobanê Newrozlarını özlüyoruz
Newroz’da geçen yıl da konuştuğumuz engelli Fariz ve Mihemed kardeşler de alandaydı. Kardeşler Kobanêli. Üç yıldır Almanya’da yaşıyorlar. Fariz Mainz’da, Mihemed ise Giessen’de yaşıyor. Kız kardeşlerinin yardımıyla Newroz etkinliğine katılıyorlar. “Biz Önder Apo, dağdaki gerillalar ve Rojava’da direniş gösteren YPG ve YPJ kahramanlarına layık olmak için Newroz’a geldik” diyen kardeşler, Kobanê’deki Newroz’ların çok daha coşkulu geçtiğini belirtmeden edemiyor ve oradaki Newrozları özlemle andıklarını söylüyorlar.

Emektarlara, alanı dolduranlara teşekkür
Etkinliğin ardından konuştuğumuz Tertip Komitesi yağmur, çamur demeden Newroz etkinliğinin en iyi şekilde geçmesi için iki gündür alanda çalışan yüzlerce gönüllüye teşekkür ederken, "Önderliğin özgürlüğü ve depremde hayatını kaybedenleri anmak için kötü hava koşullarına rağmen Newroz etkinliğine katılan, dayanışma göstere tüm halkımıza ve dostlarımıza da teşekkürü borç biliyoruz” dedi. 


Heyva Sor standına yoğun ilgi

Newroz alanında sahne kadar standlar da ilgi odağı oludu. Depremin ilk gününden beri Kuzey ve Batı Kurdistan’daki halk ile dayanışmak için seferber olan Heyva Sor’un standı bir dakika bile boş kalmadı. Standın önü sürekli doluydu ve adım atacak yer yoktu. İnsanlar uzun süre sıra bekleyerek deprem bölgeleriyle dayanışmak için Heyva Sor standından alışveriş yaptı. 

Meyman’dan yeni kitaplar
Duran Kalkan’ın "36. yıl Parti Dersleri" ve Diyar Kaydu ve Devrim Kavak’ın yazdığı Bingöl ve Diyarbakır zindanlarındaki firarları konu alan "Dağlara ve deryalara bir çifte firarın hikayesi" isimli iki yeni kitabının da yerini aldığı Meyman Yayınları standı da çok büyük ilgi gördü. 
Daha birçok yayın evi alanda yerini alırken; HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabı "Dad", Eylem Kahraman’ın "Tendürek Dağında Mis Kokulu Sabunlar", Şiyar Dersim ve Nujiyan Munzur’un "Kalbimin Hikayesi", Kürt Enstitüsü tarafından hazırlanan Kürtçe kitaplar ilgi gördü. Gazetemiz yazarlarından Kürt Enstitüsü çalışmalarında yer alan Ferqin Melik Aykoç Kürtçe kitaplara yoğun bir ilgi olduğunu söyleyerek, daha fazla sahiplenilmesinin önemine vurgu yaptı. 

Yazarlar okuyucularıyla buluştu
Fuat Kav, Zilan Serhat, Meral Şimşek, Sefkan Kobanê, Hilmi Toy, Salman Suna, Kenan Altun, Cemal Çakar, Hatice Çoban, Enver Enli, Roni Rıha gibi çok sayıda yazar da standlarda okuyucularıyla buluştu. 
Kürt müziğini sevilen seslerinden Mikail Aslan ve Cemil Koçgün de açtıkları stantta son albümleri "Rû bi Rû" (Yüz yüze) isimli yeni albümü imzaladı.

Geçmiş günleri yad ettiler 
Sanatçı Amele’nin kurduğu kıl çadıra da yoğun bir ilgi vardı. Kıl çadırın altında toplanan kadınlar sevda, direniş ve gurbet stranlarını dilendirdi. Amele insanların bir gün de olsa burada geçmişteki günleri yad ettiklerini ve hayallerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Onlarla birlikte ben de mutlu oluyorum" dedi. 

Onlarca stand hizmet verdi
TEV-ÇAND standı da ilgi görürken, müzik aletleri, takı ve Kurdistani elbiselerin satıldığı standın önü tıka basa doldu. 
Bu sene yemek ve içecek standlarının çokluğu da Newroz’a katılan kitleyi rahatlattı. MAR-DEF, Halkların Birleşik Devrimci HareketiCÎK, Teko-JİN, TİKB, MLPD, Kürt Enstitüsü, Platforma Kurden Anatolia Navin (PKAN)ve Utamara ile birçok takı ve elbise standı festivale katılanlarına hizmet verdi. 


FOTOLAR: DENİZ BABİR-ENVER ENLİ-HAKAN TÜRKMEN-MURAT MANG-YILMAZ ROJ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.